Povestea frumoasei Roxelana, singura soție legitimă a sultanului Soliman

Roxelana a fost fiica unui preot ortodox ucrainean din Galiţia ruteană, care, în acel moment, se afla pe teritoriul Poloniei. Frumoasa tânără a fost capturata de tătari în timpul unui raid de jaf şi dusă la Caffa, în Crimeea, apoi la Istanbul, în 1518, astfel că tânăra a ajuns în haremul lui Soliman Legiuitorul cu doi ani înainte ca acesta să ajungă pe tronul Imperiului Otoman.

În Ucraina există o legendă care spune că tânăra se numea Anastasia Lisowska, locuia în Rohatyn și ar fi fost capturată de tătari chiar în ziua nunții sale.

Frumoasa sclavă şi-a petrecut adolescența în harem, citind şi cultivându-se, s-a convertit la islam, așa cum trebuiau să facă toate fetele creştine ajunse în proprietatea otomanilor, dar a demonstrat un zel islamic deosebit.

Apreciată şi protejată de eunucul responsabil de harem şi chiar de către sultana Hafsa, mama lui Soliman, Roxelana i-a fost prezentată bărbatului și s-a străduit să-i câştige afecţiunea, devenind curând favorita lui. Prințul otoman s-a îndrăgostit de ea şi a numit-o „Hurrem”, cea care râde, pentru firea ei veselă şi talentul de a spune poveşti. Legenda spune că în serai nu se râdea şi, la începutul captivităţii sale, Roxelana ar fi plătit scump pentru că a îndrăznit sa râdă, fiind pedepsită cu o serie de biciuiri. Cea mai mare bogaţie a Roxelanei era însă inteligenţa și șiretenia ei, pentru că avea talentul de a-l captiva pe sultan cu felul său de a povesti, dându-i mereu sfaturi.

Roxelana a obținut curând titlul de „Hasseki”, concubina favorită aleasă să dea naştere copiilor imperiali, devenind a doua ca importanţă în harem după sultana-mamă. În 1521 sultana Hurrem i-a dăruit lui Soliman primul fiu, pe Mehmed, un an mai târziu a venit pe lumeMihrimah, apoi Abdüllah, în 1523, Selim, în 1524, urmat de Baiazid, în 1526 și ultimul născut, prințul Cihangir.

Prințesa  s-a căsătorit cu Soliman în anul 1530, devenind singura lui soţie legitimă, iar în 1541, când un incendiu a distrus o parte din vechiul palat, tot haremul a fost mutat la Topkapî, unde sultana Hurrem a fost și mai aproape de centrul deciziilor care se luau în Imperiul Otoman.

Mult timp a circulat legenda că Roxelana l-ar fi vrăjit pe sultan făcându-i descântece şi dându-i să bea poţiuni din ierburi magice.

Soliman i-a permis soţiei sale să rămână la curte pentru tot restul vieţii, așa cum rar se întâmpla, pentru că femeile de care suveranul se plictisea, ajungeau, de regulă, în vechiul harem, al femeilor bătrâne și considerate inutile. Roxelana a murit pe 15 aprilie 1558, cu opt ani înaintea sultanului, şi a fost depusă într-un mausoleu bogat decorat, cu incrustaţii care ilustrează grădina paradisului, în semn de omagiu față de firea ei veselă, mormântul fiind amplasat lângă cel al sultanului Soliman, în curtea moscheii Süleymaniye.

sursa: www.dosaresecrete.ro

Un bărbat din Strășeni și-a transformat casa în depozit de droguri, acum riscă ani grei de închisoare
Articolul anterior
Moldovenii au cumpărat mașini noi și scumpe chiar și pe timp de criză! Care au fost preferințele
Articolul următor