Povestea lui David Popovici, primul dublu campion mondial al natației românești. Băiatul are doar 17 ani

David Popovici (17 ani) a reușit o performanță istorică la Campionatul Mondial de Natație, de la Budapesta. Tânărul a câștigat două medalii de aur la proba de 200 de metri liber și la proba de 100 de metri liber, devenind cel mai tânăr înotător din istoria României care face acest lucru.

David a devenit campion mondial la juniori, cu un timp de 1:43.21 de minute la proba de 200 de metri și 47:58.00 de secunde la proba de 100 m. Prin prisma performanței sale incredibile, numele lui David Popovici este acum pe buzele tuturor, iar oamenii sunt curioși să îi afle povestea.

David Popovici a ajuns prima oară la bazinul de înot pe când avea patru ani, din cauza unei probleme de sănătate, la recomandarea medicilor care l-au diagnosticat cu scolioză. Părinții lui David l-au dus la bazinul de la “Lia Manoliu”, din București, iar acolo David și-a descoperit pasiunea pentru înot, iar cei care l-au avut sub supraveghere i-au văzut potențialul de atlet desăvârșit în natație. David Popovici a fost mai întâi înscris la clubul CS Steaua, iar apoi a ajuns la Clubul Sportiv Dinamo, sub îndrumarea antrenorului Adrian Rădulescu.

Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total – a dezvăluit pentru gsp.ro Adrian Rădulescu, despre debutul lui David ca înotător. Foștii mari sportivi ai României spun despre David că este “doctor în sport”.

Este un băiat fantastic, foarte muncitor, un talent uriaș. A fost mult susținut de părinți, a dat peste un antrenor care a crescut cu el, îl antrenează de nouă ani, Adrian Rădulescu, care acum are 32 de ani. Acum nouă ani abia ieșise de pe băncile facultății. Este doctor în sport și au o chimie foarte bună, se înțeleg foarte bine, se stimulează reciproc. Maturitatea lui David ne-a uimit. Nu-mi vine să cred cât de matur și înțelept este. Când apare la bazin (n.r. David Popovici) este mereu înconjurat de copii, care-și doresc și ei să ajungă la fel ca el. Le va fi foarte greu, pentru că un asemenea talent nu știu când se va mai naște – a declarant fosta înotătoare de performanță Carmen Bunaciu, pentru sport.ro. David a terminat clasa a XI-a a liceului bilingv “George Coșbuc” și este pasionat de istorie și geografie. Înainte de probele sportive dificile, David se încarcă pozitiv ascultând muzică. Printre formațiile sale preferate se numără trupa Subcarpați. Ascult muzică, fie înainte, după sau uneori și în timpul antrenamentului, îmi iau boxa și o pun pe culoar. Ascult Subcarpați foarte des, au melodii care îmi plac, melodii care îmi dau starea potrivită și melodii pe care le mai și fredonez în anumite probe lungi – a dezvăluit marele campion, potrivit unica.ro.

David Popovici a renunțat o vreme la telefonul mobil pentru a se “detoxifia” înainte de competițiile la care are nevoie de foarte multă concentrare:  

Dacă voia cineva să dea de mine, mai repede dădea prin ai mei. A fost o detoxifiere foarte bună! Și vara asta voi face la fel pentru că urmează foarte multe competiții și cred că mediul online nu mă ajută. David a mai mărturisit că printre felurile sale preferate de mâncare lasagna și sushi sunt pe primul loc, iar cartea sa preferată este “Singur pe lume”, de Hector Malot.

Tânărul sportiv a avut o copilărie frumoasă, el preferând activitățile în aer liber în locul jocurior video sau a jucăriilor clasice. Nu mi-am dorit niciodată jucării, mașini sau jocuri video: a fost suficient să mă lași să mă joc cu pietre, bețe și orice am găsit în parcuri și grădini pentru a mă face fericit. De exemplu, mi-a plăcut să mă joc cu gândaci. Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant – a povestit campionul mondial, pentru playsport.ro. Mama lui David lucrează în domeniul asistenței sociale și a urmat cursuri de ofițer antidoping, iar tatăl său activează în vânzări.

sursa: www.unica.ro

Româncele sunt la putere! Cea mai frumoasă femeie din lume a fost aleasă o bihoreancă de 28 de ani

Tânăra Iolanda Anamaria Babău, originară din Beiuș, județul Bihor, este cea mai frumoasă femeie din lume după ce a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Atrăgătoarea brunetă în vârstă de 28 de ani și-a făcut o adevărată tradiție din câștigarea concursurilor de frumusețe. În plus, Iolanda Anamaria Babău este și deșteaptă foc, tânăra fiind fiind licențiată în Relații Internaționale și având un master în diplomație, relatează presa de peste Prut.

Iolanda Anamaria Babău cea mai frumoasă femeie din lume

Frumoasa brunetă Iolanda Anamaria Babău a marcat o super reușită și a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Nu este primul premiu pe care frumoasa bihoreancă îl obține: anul trecut a fost Miss Europa 2021 first runner up și Miss Elite World – Popularitate 2021. Anul acesta, Iolanda Anamaria Babău s-a luptat cu 28 de concurente din Rusia, Ucraina, Grecia, Algeria, Egipt, Macedonia, Franța, Nigeria și Bulgaria, însă a fost favorita juriului la toate cele patru probe.

Tânăra în vârstă de 28 de ani nu este la prima reușită, având în vedere că anii trecuți strângea zeci de mii de voturi online. Iolanda este din Beiuș, județul Bihor, și a terminat Academia de Studii Economice din București, fiind licențiată în Relații Internaționale. Pe cât de frumoasă, pe atât de deșteaptă, bihoreanca a lucrat o bună perioadă de timp în domeniu, dar a apoi a decis să devină antreprenor.

În perioada studenției, Iolanda a fost implicată activ în diverse activități, ajungând chiar vicepreședintele AIESEC România. După absolvirea Academiei de Studii Economice, și-a continuat studiile cu un master în diplomație. Pentru o perioadă, mai precis timp de patru ani, a lucrat în administrația publică.

Astfel, mai întâi Iolanda a fost angajată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4. După care a fost director de Cabinet la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, dar și consilier în Ministerul Economiei şi în cel al Sănătăţii.

În paralel, a făcut modelling, având apariţii pe coperta din ianuarie 2022 în L’Officiel Arabia şi coperta revistei US Fashion, ediţia februarie 2022. În prezent, frumoasa bihoreancă are propria firmă şi se ocupă de organizarea de evenimente internaţionale.

sursa

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Custodele Coroanei Române: Sprijinirea Republicii Moldova este o datorie istorică
Articolul anterior
”Cred că inima fiecăruia dintre noi este frântă”. Brad Pitt, decizii radicale după divorțul de Angelina Jolie
Articolul următor