Povestea medicului obstetrician din Kiev, care asistă într-un buncăr nașterea bebelușilor

„Am fost o singură dată acasă – aproape tot timpul sunt aici”, relatează medicul obstetrician Kirill Ventskovsky, din Kiev.

De când a început războiul, buncărul i-a devenit a doua casă, în subsolul anti-bombă muncește și ajută mamele să-și aducă copiii pe lume.

Medicul obstetrician-ginecolog Kirill Ventskovsky locuiește în Kiev și spune că nu va pleca nici măcar din cauza războiului și nici chiar dacă trupele rusești sunt staționate în apropierea orașului. Kirill continuă să lucreze.

Este medic obstetrician-ginecolog de 16 ani și a participat la mii de nașteri. Pe 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina, a plecat și el la muncă. Însă, a ajuns acasă doar o săptămână mai târziu.

„Am fost o dată acasă: am trecut puțin pe aici să iau niște lucruri curate. Apoi am mai ieșit de două ori, că bunicii sunt în vârstă. Le-am cumpărat apă, medicamente, și atât – eu sunt aici aproape tot timpul”, spune medicul, pentru reporterii unei publicații locale.

Dacă sună o alarmă de raid aerian, atunci munca întregului centru perinatal în care lucrează Ventskovsky este imediat transferată într-un adăpost anti-bombe. Kirill a trebuit să echipeze singur subsolul pentru a putea oferi îngrijiri medicale acolo.

„Avem o sală de naștere improvizată aici. Sunt prelungitoare, două încălzitoare”.

„Din păcate, noi nu am putut aduce monitorul cardiac aici, nu există condiții adecvate pentru a instala echipamentul de monitorizare a inimii, care este folosit în maternitate pentru a asculta bătăile inimii, pentru a monitoriza starea copilului la naștere.

În primele zile ale războiului, Kievul a fost bombardat în mod repetat cu rachete. Mulți locuitori au fost nevoiți să se ascundă atunci în subsolurile caselor și în metrou.

„Aveam zile în care toate locurile de aici erau ocupate. Chiar și locuitorii din clădirile de locuințe învecinate au venit la noi, au cerut să vină la noi, i-am lăsat pe toți să intre. Erau atât de mulți oameni”, povestește Kirill.

Fotografia virală a unei femei în travaliu a fost făcută noaptea, în această cameră. Spre marea bucurie a tuturor, nașterea a fost cu succes: natural și fără complicații. Nou-născutul ucrainean a fost numit Fedor, mama și fiul au fost externați din spital a doua zi.

„Acesta este un adevărat război, cu chip de fiară, civilii obișnuiți mor”.

„Văd explozii, găuri de gloanțe în ferestrele secțiilor, ochii înspăimântați ai copiilor. Vreau să tratez oamenii într-o țară pașnică!”, spune medicul.

„Vedeți că aici, în subsol, nu este foarte cald, din păcate, iar temperatura confortabilă pentru un nou-născut este de 26 de grade”, povestește Kirill.

La fel ca toți eroii adevărați, Kirill nu se consideră așa și spune că „doar își face treaba”: „Să fiu sincer, cred că eroii sunt aceia dintre băieții și fetele noastre care ne protejează în prima linie”, spune el, vizibil copleșit. „Și noi doar ne facem treaba aici, ajutăm”. Video:

Vladimir Zelenski acuză Rusia că ascunde trupurile după ruperea barajului Kahovka

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Putin nüvə təhdidinə davam etsə... – Zelenski - GlobalInfo.az

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara, transmite news.ro.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei.

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti.

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă.

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi.

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspândirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de până acum al pagubelor provocate de catastrofă.

Un minor de 17 ani, condamnat după ce a furat bunuri de sute de mii de lei

Un minor de 17 ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a săvârșit 33 episoade furt. Potrivit sentinței, condamnatul urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar pentru minori și tineri.

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi | adevarul.ro

Conform materialelor cauzei, în perioada 2021-2022, minorul a furat bunuri din mai multe oficii, clinici, magazine, cafenele și automobile. Suma totală a prejudiciilor cauzate victimelor se estimează la 475.348 lei.

De asemenea, în noaptea de 22 august 2021, minorul a furat de pe strada Andrei Doga din Capitală o mașină de model BMW E36. La scurt timp, acesta a fost oprit în sectorul Centru din municipiul Chișinău de inspectorii de patrulare. 

Atunci, minorul a fost reținut, iar automobilul transportat la parcarea specializată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Teodor Cârnaț a fost exclus din concursul de la Curtea Constituțională. Explicația juristului: ,,Am așteptat mai mult de doi ani”

Teodor Cârnaț, unul dintre candidații care aspirau la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC), din partea CSM, susține că știe de ce concursul a fost anulat deja pentru a doua oară.

teodor cirnat, curtea constitutuinala, judecatori moldova, judecatori cc, demisia curtea constitutionala, teo cirnat avere, judecatori corupti, coruptie curtea constitutionala

Declarația a fost făcută într-un video publicat pe pagina de Facebook, transmite Realitatea.

„Am așteptat mai mult de doi ani de zile concursul la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Și astăzi la ședință s-au prezentat doar șapte candidați din 12 și am făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru al Curții Constituționale. Membrii CSM au refuzat. La fel, am spus că toți membrii CSM sunt în conflict de interese cu Tatiana Răducanu, fiindcă ea a fost membră a Comisiei Pre-Vetting, și toți au primit undă verde de la doamna Răducanu. Și cum toți trebuie să o voteze pe doamna Răducanu la funcția de judecător al CC… Și în scop de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, pentru că demult puterea, PAS și președinta au selectat candidatul la CC, eu am boicotat acest concurs. Speram că vremurile bune vor fi altele”, a spus Cârnaț.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Nici unul dintre cei 11 candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Cel mai fioros oligarh al lui Putin ar fi demolat cu excavatorul vila de 40 de milioane a fostei soții, după ce a fost părăsit
Articolul anterior
Scapă de riduri cu ajutorul Programului GIMNASTICĂ PENTRU FAȚĂ
Articolul următor