Povestea medicului obstetrician din Kiev, care asistă într-un buncăr nașterea bebelușilor

„Am fost o singură dată acasă – aproape tot timpul sunt aici”, relatează medicul obstetrician Kirill Ventskovsky, din Kiev.

De când a început războiul, buncărul i-a devenit a doua casă, în subsolul anti-bombă muncește și ajută mamele să-și aducă copiii pe lume.

Medicul obstetrician-ginecolog Kirill Ventskovsky locuiește în Kiev și spune că nu va pleca nici măcar din cauza războiului și nici chiar dacă trupele rusești sunt staționate în apropierea orașului. Kirill continuă să lucreze.

Este medic obstetrician-ginecolog de 16 ani și a participat la mii de nașteri. Pe 24 februarie, ziua în care a început războiul în Ucraina, a plecat și el la muncă. Însă, a ajuns acasă doar o săptămână mai târziu.

„Am fost o dată acasă: am trecut puțin pe aici să iau niște lucruri curate. Apoi am mai ieșit de două ori, că bunicii sunt în vârstă. Le-am cumpărat apă, medicamente, și atât – eu sunt aici aproape tot timpul”, spune medicul, pentru reporterii unei publicații locale.

Dacă sună o alarmă de raid aerian, atunci munca întregului centru perinatal în care lucrează Ventskovsky este imediat transferată într-un adăpost anti-bombe. Kirill a trebuit să echipeze singur subsolul pentru a putea oferi îngrijiri medicale acolo.

„Avem o sală de naștere improvizată aici. Sunt prelungitoare, două încălzitoare”.

„Din păcate, noi nu am putut aduce monitorul cardiac aici, nu există condiții adecvate pentru a instala echipamentul de monitorizare a inimii, care este folosit în maternitate pentru a asculta bătăile inimii, pentru a monitoriza starea copilului la naștere.

În primele zile ale războiului, Kievul a fost bombardat în mod repetat cu rachete. Mulți locuitori au fost nevoiți să se ascundă atunci în subsolurile caselor și în metrou.

„Aveam zile în care toate locurile de aici erau ocupate. Chiar și locuitorii din clădirile de locuințe învecinate au venit la noi, au cerut să vină la noi, i-am lăsat pe toți să intre. Erau atât de mulți oameni”, povestește Kirill.

Fotografia virală a unei femei în travaliu a fost făcută noaptea, în această cameră. Spre marea bucurie a tuturor, nașterea a fost cu succes: natural și fără complicații. Nou-născutul ucrainean a fost numit Fedor, mama și fiul au fost externați din spital a doua zi.

„Acesta este un adevărat război, cu chip de fiară, civilii obișnuiți mor”.

„Văd explozii, găuri de gloanțe în ferestrele secțiilor, ochii înspăimântați ai copiilor. Vreau să tratez oamenii într-o țară pașnică!”, spune medicul.

„Vedeți că aici, în subsol, nu este foarte cald, din păcate, iar temperatura confortabilă pentru un nou-născut este de 26 de grade”, povestește Kirill.

La fel ca toți eroii adevărați, Kirill nu se consideră așa și spune că „doar își face treaba”: „Să fiu sincer, cred că eroii sunt aceia dintre băieții și fetele noastre care ne protejează în prima linie”, spune el, vizibil copleșit. „Și noi doar ne facem treaba aici, ajutăm”. Video:

Uniți împotriva corupției pentru integritate și securitate! De Ziua Internațională Anticorupție, angajații SPIA au oferit participanților la traficul transfrontalier buclete informative despre combaterea fenomenului corupției

Ziua Internațională Anticorupție, celebrată anual, la nivel mondial, la data de 9 decembrie a fost inițiată prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției” și stabilită ca “Ziua Internațională Anticorupție” începând cu anul 2006, prin Rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Corupția erodează societatea și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitatea, făcând sistemele publice disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare. Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate.

În vederea combaterii eficiente a fenomenului corupției, resursele Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI acționează pentru identificarea și investigarea faptelor circumscrise corupției, inclusiv prin activarea mecanismelor de cooperare interinstituționale și internaționale.  Angajamentul și progresele SPIA al MAI au fost recunoscute constant de către organizațiile europene şi internaţionale devenind membru în cadrul Organizației Partenerilor Europeni Împotriva Corupției (European Partners against Corruption and the European Anti-Corruption Contact Points Network EPAC/EACN) care va crea noi posibilități în scopul realizării dezideratului nostru comun – prevenirea și combaterea fenomenului corupției și asigurarea climatului de integritate, atât pentru angajații instituțiilor noastre, cât și pentru cetățeni.

În perioada 05-09 decembrie, angajații SPIA (Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Asociația Obștească „Uniunea Conducătorilor Auto” și Automobil Club Moldova au desfășurat o serie de activități de sensibilizare și educație anticorupție, informând participanții la traficul rutier și conducătorii auto despre răspunderea ce o poartă în cazul implicării în actele de corupție și conexe corupției.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție au continuat la 09 decembrie în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. Astfel, echipele comune de funcționari ai SPIA, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și structurile analogice – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al României și Direcția Generală Anticorupție (DGA) a MAI al României, și studenți din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, au distribuit cetățenilor materiale informative însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui comportament integru în relația cu funcționarii MAI, inclusiv încurajarea denunțării actelor de corupție la linia telefonică specializată anticorupție, cu numărul scurt „1520”.

Acțiunile desfășurate în contextul săptămânii anticorupție vizează promovarea, în rândul angajaților MAI și a cetățenilor, a unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de corupție, prin aplicarea unor mecanisme de prevenire şi combatere a acestui flagel.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, balon şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „Neumann D.G.A. SPIA VOLUNTAR VOLUN TAR”
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi drum
Nu este disponibilă nicio descriere.
Nu este disponibilă nicio descriere.

SPIA al MAI reafirmă cu acest prilej, preocuparea prioritară privind consolidarea instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, pentru că doar o structură eficientă este capabilă de o  intervenție promptă și fermă în combaterea fenomenului corupției, intervenție  de natură să asigure funcționarii publici cu statut special de capacitatea ministerului de a le asigura protecția.

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI rămâne ferm angajată  în efortul de dezvoltare a capacităților profesionale în domeniul combaterii corupției  și suntem convinși că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene de integritate și toleranță zero față de corupție.

Putin: „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

The West prepares for Putin's next moves as Ukraine war enters a new phase

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

Cutremur în România, vineri seară. Cât de puternic și care sunt zonele afectate

Cutremur în România, vineri seară. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat ce magnitudine a avut și unde a fost simțit.

Imagine

În ziua de 9 decembrie 2022, la ora 17:36:01 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 129km.

Seismul de vineri seară a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 86km E de Brașov, 98km S de Bacău, 99km NE de Ploiești, 108km V de Galați, 110km NV de Brăila, 148km N de București, 172km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 199km E de Sibiu, 212km N de Ruse.

Cel mai fioros oligarh al lui Putin ar fi demolat cu excavatorul vila de 40 de milioane a fostei soții, după ce a fost părăsit
Articolul anterior
Scapă de riduri cu ajutorul Programului GIMNASTICĂ PENTRU FAȚĂ
Articolul următor