Povestea tinerilor ucraineni care s-au căsătorit în prima zi de război și au plecat pe front în lună de miere: „A fost cea mai înfricoșătoare noapte din viața noastră”

La doar câteva ore după ce doi tineri ucraineni au ales să îşi unească destinele, mânaţi de gândul că războiul din Ucraina i-ar putea despărţi pentru totdeauna, Yaryna Arieva și Sviatoslav Fursin s-au alăturat luptei pentru a-și proteja țara, scrie CNN citat de stirileprotv.ro.

Un an mai târziu, Ucraina este încă în război. Forțele ruse încă bombardează orașele, iar oameni nevinovați mor în continuare.

Yaryna Arieva a mărturisit că, luni de zile, a evitat să poarte un costum pe care l-a primit cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, deoarece îi aducea aminte de cele mai întunecate momente din viața ei.

„Nu sunt amintiri pe care ai vrea să le ai în minte tot timpul”, a spus ea pentru CNN.

Cei doi urmau să se căsătorească în luna mai, dar după ce au aflat că Rusia le-a invadat ţara au luat decizia de a grăbi lucrurile şi de a spune „DA”, înainte de a se alătura rezistenței ucrainene. Nu a fost ziua nunții pe care şi-ar fi dorit-o, dar au vrut să fie împreună şi în vremurile grele şi poate, cine ştie, nu vor mai apuca să se bucure de ziua de mâine. În sunetul sirenelor care anunţau atacurile antiaeriene, Yaryna Arieva și Sviatoslav Fursin şi-au jurat să fie alături „la bine şi la greu” pentru tot restul vieţii.

„Îmi amintesc ceremonia religioasă și de acel sentiment de a nu ști nimic. Acel viitor imprevizibil și cu adevărat înfricoșător”, a povestit Arieva.

În aceeași zi, îmbrăcaţi în jachete de camuflaj și ţinând în mână câte o armă, s-au înscris ca voluntari la unitatea lor locală a forței de apărare teritorială, filiala de voluntari a forțelor armate ale Ucrainei, hotărâți să își apere țara. Cuplul a povestit despre „luna de miere” petrecută în oraşul asediat, luptând împotriva trupelor ruse care le-au invadat patria.

Fursin a fost trimis imediat pe front. El a spus pentru CNN că a văzut un autobuz plin de voluntari și pur și simplu s-a urcat în el, neștiind încotro se îndreaptă.

El și alți voluntari formau a doua linie de apărare la nord de Kiev, în Irpin, Hostomel și în alte zone care au devenit rapid câmpuri de luptă cheie.

„În prima noapte, nu eram deloc pregătiți. Nu aveam tranșee, nimic”, a mărturisit Fursin.

El a fost pus la conducerea unui grup de 10 persoane, majoritatea tineri. Era singurul dintre cei 11 care mai deținuse o armă automată.

„Comandantul a urmărit cum am mânuit arma și a spus: Ia acești oameni și fă adăposturi și poziții de ambuscadă și gândește-te în ce direcție vei fugi. Săpăm tranșee. Doar săpat, săpat, săpat, toată noaptea”, a povestit Fursin.

Între timp, Arieva era din nou la baza unității lor de apărare teritorială din Kiev, încercând să ajute.

„Prima noapte când l-am așteptat pe soțul meu, când a plecat la prima lui luptă, cred că a fost cea mai înfricoșătoare din viața mea, pentru că nu l-am putut suna, deoarece a trebuit să-și închidă telefonul”, a mai mărturisit Arieva.

Următoarea lună și jumătate a fost în continuare nesigură pentru ei.

Fursin a continuat să plece în misiuni. În cea mai mare parte, verifica punctele de control și forma o a doua linie de apărare, dar s-a trezit față în față cu trupele rusești de câteva ori și a fost antrenat să tragă cu rachete antitanc. „Ni s-a spus să nu vorbim despre asta”, a spus el.

Cu toate acestea, ei privesc înapoi în timp cu mândrie și drag.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Val de dezinformări după ce Comisia Europeană a autorizat consumul de insecte: ”Nu vreau lăcuste la micul-dejun”
Articolul anterior
A murit comandantul batalionului 1 din regimentul Azov, Oleg Mudrak Suhar, care supraviețuise lagărului de la Ielenovka
Articolul următor