Povestea uimitoare a unicului chirurg care s-a operat singur: “Am simțit că-mi stă inima, mâinile mi s-au înmuiat”

Povestea lui Leonid Rogozov, singurul chirurg care s-a operat singur, rămâne un reper un istoria medicinei. Doctorul a avut de ales între a muri și a se auto-opera.

De numele lui Leonid Rogozov, un medic chirurg rus, se leagă una dintre cele mai remarcabile povești din istoria medicinei.

Leonid Rogozov, singurului chirurg care s-a operat singur. Povestea impresionantă a doctorului rus

Doctorul s-a născut pe 14 martie 1934, tocmai în Siberia, la doar 17 kilometri de graniţa dintre Rusia şi Mongolia. A avut o copilărie tristă. Când avea doar 9 ani, tatăl său a murit în cel de-al doilea Război Mondial.

Încă de mic, Leonid a fost atras de medicină, mai exact de chirurgie. Visa mereu să ajungă unul dintre cei mai buni chirurgi. Nici nu bănuia în anii de studii că trebuie să fie atât de bun încât să se opereze singur.

Povestea ”auto-operației” la care s-a supus Leonid Rogozov are loc în anul 1961. În calitate de medic generalist, acesta lua parte la o expediție sovietică în Antarctica.

Operațiunea a decurs bine până în dimineața zilei de 29 aprilie, când medicul a început să se simtă rău. Tânărul medic de la acea vreme acuza o stare de oboseală generală. Era slăbit, avea febră și stări de vomă. Imediat au apărut și dureri în zona abdominală.

A realizat rapid că suferea de apendicită și că viața sa era în pericol.

”Se pare că am apendicită. Încerc să-mi mențin calmul, chiar să zâmbesc. De ce să-mi îngrijorez prietenii? Cine ar putea să mă ajute?”, nota medicul în jurnalul său, conform Historia.ro.

Pus în fața unei situații fără ieșire, Rogozov a fost nevoit să aleagă între două variante: să moară din cauza complicațiilor sau să se opereze… singur. Leonid Rogozov nu a stat pe gânduri și a ales a doua variantă.

Auto-operația a durat o oră și 40 de minute: “Când am deschis peritoneul, am tăiat cecumul din greșeală. Am simțit că-mi stă inima, mâinile mi s-au înmuiat”

Medicul rus spera ca starea sa să se amelioreze și să nu ajungă la soluția extremă. În acest sens, a apelat la singurul tratament disponibil în acele condiții: antibiotice și răcire locală.

În ciuda tratamentului, starea generală i se înrăutățea vizibil. Temperatura creștea, iar stările de vomă au devenit mai frecvente.

Cum simptomele s-au agravat radical, pe 1 mai a fost forțat să efectueze auto-apendicectomia.

”Asta este… Trebuie să apelez la singura cale de ieșire: să mă operez singur… Este aproape imposibil, însă nu pot să-mi încrucișez brațele și să renunț la luptă”, mărturisea medicul în jurnal.

Și așa a și făcut. A fost nevoit să se opereze singur. În timpul complicatei intervenții a fost asistat de un șofer și de un meteorolog.

Cei doi îi înmânau instrumentele medicale. De asemenea, țineau oglinda pentru ca doctorul să poată observa zonele care nu erau vizibile în mod direct.

”Am lucrat fără mănuși. Vedeam foarte greu. Oglinda mă ajuta, dar mă și încurca – la urma urmei, arata lucrurile invers. Am lucrat mai mult pe pipăite. Sângerarea era puternică, dar nu m-am grăbit – am încercat să lucrez prudent.

În timp ce deschideam peritoneul, am tăiat cecumul din greșeală și am fost nevoit să-l cos… Eram tot mai slăbit, iar capul începea să se învârtă. La fiecare patru-cinci minute, luam o pauză de 20-25 de secunde. În sfârșit, l-am văzut, blestematul de apendice! Îngrozit, am remarcat pata neagră de la baza sa.

Asta însemna că o singură zi dacă mai amânam operația, probabil ar fi plesnit. În cel mai prost moment, când îndepărtam apendicele, am simțit că-mi stă inima și că mâinile mi s-au înmuiat. M-am gândit că povestea se va termina rău. Tot ce trebuia să mai fac era să îndepărtez apendicele… Apoi am realizat că, practic, eram salvat”, povestea Rogozov, într-o scrisoare trimisă familiei.

Operația lui Leonid Rogozov a fost un succes: ”A fost a doua mea naștere”

La cinci zile după operație, temperatura corpului lui Rogozov s-a întors la normal. Apoi, copcile au fost îndepărtate la șapte zile după intervenție. Medicul și-a reluat activitatea normală după aproximativ două săptămâni.

Cât timp a mai trăit de la acea zi, Rogozov a spus că această experiență a fost a doua sa naștere. Medicul rus a murit în anul 2000, la vârsta de 66 de ani, din cauza unui cancer la plămâni.

sursa: www.fanatik.ro

Școlile din Capitală, supraaglomerate: 43 de copii într-o clasă

În timp ce școlile din sate rămân pustii, cele din Capitală sunt suprasolicitate. 12 licee din Chișinău au în medie 34 de copii într-o clasă, iar unele, și peste 40, la primare. Autoritățile locale vor să redeschidă școlile abandonate anterior sau să construiască anexe la cele mai solicitat.

În clasa învățătoarei Maria Buruiană de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală sunt 43 de elevi. Fiecare centimetru a fost calculat pentru ca toți elevii să încapă în bănci, transmite Știri.mdcu referire la europalibera.org.

„Niciodată nu mă așez la scaun. Mereu fac cercul în jurul clasei, apoi printre rânduri”, spune Maria Buruiană. 

Profesoara în vârstă de 72 de ani recunoaște că este greu să lucrezi cu un număr mare de copii și are deja unele semne de oboseală profesională. 

„Mă trădează vocea, pentru că e o boală cronică de la vorbă multă. La seria cealaltă au fost 48 de copii”, susține profesoara.

Liceul „Mihai Viteazul” are două săli de sport, bazin de înot și săli de dans, de aceea și este atractiv. An de an, numărul elevilor este în creștere, acum fiind circa 1.900 de elevi. 

„La noi e în creștere. (…) Chiar este prevăzut peste 2.000, după numărul solicitărilor și acele prognoze. Este complicat pentru cadrele didactice, îndeosebi cele tinere, care încă nu sunt obișnuite să muncească cu un număr mare de copii”, spune directorul liceului, Nelly Berezovschi. 

O situație similară este și la Liceul „Liviu Deleanu”, unde învață aproape 1.900 de elevi, deși capacitatea este de 1.200. 

„Se întâmplă să refuzăm părinți, evident. De exemplu, anii precedenți, și un an în urmă, doi, trei, numărul de solicitanți era dublu față de numărul de locuri pe care le aveam noi disponibile. Acesta este maximum. Nu putem înmatricula mai mulți elevi, noi am utilizat toate spațiile posibile”, spune directorul Liceului „Liviu Deleanu”, Ala Gherman. 

Școlile au și de câștigat, pentru că sunt finanțate în funcție de numărul elevilor. Liceul „Liviu Deleanu” are un buget de 43 de milioane de lei. Administrația și-a permis să izoleze clădirea, să instaleze panouri solare și să schimbe sistemul de ventilare. 

Potrivit Direcției Educație Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în școlile din Capitală erau doar 102.000 de elevi, cu 5.000 mai mult decât în anul precedent. Circa 2.000 de elevi sunt refugiați ucraineni. 

„Noi avem anumite zone supraaglomerate din cauza că atunci când a fost planificată zona, orașul, nu erau atât de multe spații de locuit și o școală era de ajuns. Avem situația de pe Alba Iulia, bulevardul Moscovei, unde există mai puține școli decât solicitări”, susține Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educație Chișinău. 

Drept soluție, autoritățile încearcă să renoveze școlile abandonate. 

„Am mers pe două segmente. Primul segment este redeschiderea unor instituții care au fost abandonate. Asta ar fi una dintre soluții. De asemenea, am solicitat să fie deschise linii bugetare suplimentare pentru redeschiderea unor instituții noi”, mai spune Andrei Pavaloi. 

La Chișinău, în prezent, sunt 150 de școli. Ultima dată, o școală la Chișinău a fost construită în anul 1997. Este vorba despre Liceul „George Călinescu”. 

Meserii de aur! Te angajezi imediat, pe bani buni. Cu mii de posturi disponibile, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni

Cu mii de posturi disponibile pe piața muncii, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni. În ciuda eforturilor depuse în procesul de recrutare, există anumite calități și competențe care rămân greu de găsit în rândul candidaților disponibili, scrie evz.ro.

Conform eJobs România, cel mai important portal de recrutare de forță de muncă din România, inginerii de construcții, reprezentanții de vânzări, contabilii și inginerii de producție sunt printre cele mai dificile poziții de ocupat pentru angajatori.

Potrivit Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs, următoarele sunt salariile medii oferite pentru aceste poziții:

– Inginer construcții: 6.000 de lei net

– Reprezentant de vânzări: 4.000 de lei net

– Contabil: 4.200 de lei net

– Inginer producție: 5.000 de lei net

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net pe teritoriul țării a înregistrat o valoare de 4.859 de lei în luna ianuarie.

Cererea e în creștere pe piața muncii

„Cererea pentru astfel de specialiști a crescut în ultimii ani, depășind oferta disponibilă pe piață. Acest fenomen evidențiază o necesitate pentru companii de a-și adapta strategiile de recrutare, pentru a face față cererii tot mai mari de profesioniști calificați în domeniu”, spune Roxana Drăghici, șeful de vânzări al eJobs România, citat de libertatea.ro.

Cu toate acestea, Drăghici avertizează că nivelul salariilor depinde de locație, mărimea companiei și domeniul de activitate. În plus, pentru aceste poziții, candidații trebuie să aibă anumite specializări și experiență relevantă, care, în funcție de nivel, pot influența semnificativ nivelul salarial.

Peste 25.000 de locuri de muncă în sezonul angajărilor estivale și de Paște

Pe de altă parte și sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce vești încurajatoare în ceea ce privește piața locurilor de muncă. Conform unui comunicat al platformei eJobs, în ultima lună au fost postate nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 3.500 sunt în domeniul turismului și HoReCa, care se clasează ca al doilea cel mai activ sector în privința angajărilor, după retail. O treime din locurile de muncă disponibile în turism și HoReCa sunt destinate străinătății, cu angajatori din afara țării în căutarea candidaților români dispuși să se mute, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea companiilor din industria turistică din Grecia, care au anunțat peste 1.000 de poziții vacante în ultima lună pe platforma eJobs. La o distanță semnificativă de Grecia se află Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

Un copil, rătăcit la Comrat, găsit și ajutat de carabinieri 

Astăzi, 25 martie, angajații Direcției Regionale „Sud” ai Inspectoratului General de Carabinieri, responsabili de menținerea ordinii și siguranței publice în municipiul Comrat, au observat un minor care se deplasa pe o stradă fără supraveghere.

”Carabinierii au intervenit pentru a întreba copilul de ce este singur și dacă are nevoie de ajutor. În timpul conversației, minorul a menționat că s-a rătăcit de părinți.

Datorită măsurilor întreprinse de carabinieri, a fost identificat unul dintre părinți și, în scurt timp, copilul a fost reunit cu familia sa.

Recomandăm cetățenilor să se adreseze celei mai apropiate patrule de carabinieri sau să apeleze numărul 112 în cazul în care observă persoane aflate în dificultate sau copii fără supraveghere, în scopul prevenirii unor tragedii.”, anunță Inspectoratul General de Carabinieri al MAI.

Veste bună! Noi granturi pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de femei
Articolul anterior
Cine este Teodor Debu care a uimit jurații de la Vocea României. A fost dependent de droguri și alcool în liceu: „Am trecut printr-un iad”
Articolul următor