Un moldovean, operator de imagine, procesează teste Covid-19 în Germania

Un moldovean stabilit în Germania a devenit unul dintre cei care procesează testele la COVID-19.

Gabriel Scoarţă este de profesie operator de imagini, dar pandemia l-a făcut să schimbe camera de luat vederi pe halatul alb, transmite publika.md

Gabriel a plecat la Munchen acum patru ani și jumătate, în căutarea unei vieți mai bune. Până la debutul pandemiei, el a activat după specialitate, dar odată cu declanşarea pandemiei, a fost nevoit să se reprofileze.

„De regulă, în cele 8 ore de muncă stai mai mult pe internet, bei cafea şi aştepţi să te cheme în laborator. Când ajunge un set de probe, de exemplu, de 30 de teste, îl procesezi, apoi ai o jumătate de oră liberă. Dacă nu sunt alte teste, iarăşi ai ceva timp liber”, a explicat Gabriel Scoarță.

Potrivit lui Gabi, economia Germaniei a început să se relanseze, datorită faptului că Guvernul federal a alocat 750 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului de sănătate şi a mediului de afaceri.

„Aici statul ajută. Din ceea ce ştiu, cei care muncesc în cinematografie sau în domeniul publicitar, imediat după ce a fost anunțat primul lockdown au primit câte cinci mii de euro în cont, în calitate de suport pentru perioada în care nu vor putea munci”, a precizat Gabriel Scoarță.

În ceea ce privește lupta împotriva pandemiei, germanii sunt, de asemenea, în top. Potrivit presei locale, vaccinarea în masă va începe săptămâna viitoare. În prima etapă, 450 de mii de berlinezi vor primi vaccinul anti-COVID.

„Probabil, voi fi unul dintre primii, pentru că lucrez într-un laborator pentru procesarea testelor coronavirus. Vaccinarea nu este obligatorie, dar eu nu sunt împotrivă”, a spus Gabriel Scoarță.

Deocamdată, Gabi nu intenționează să revină acasă, deşi recunoaşte că îi este dor de părinții săi, care au rămas în Moldova.

„Părinții mei au rămas, desigur. Nu am fost acasă mai bine de patru ani. Și nu știu dacă voi reveni. Dacă voi munci aici până la pensie, voi putea beneficia de asigurarea medicală pentru pensionari, care aici este extraordinară”, a declarat Gabriel Scoarță.

De la începutui pandemiei, în Germania s-au infectat peste un milion 300 de mii de persoane. Din 16 decembrie va intra în vigoare carantina, care va dura până la 10 ianuarie.

Lupii lui Alex Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul Ștefan Vodă și maestrul Nicolae Botgros te invită în proiectul caritabil ,,Povestea de iarnă”
Articolul anterior
Pentru prima dată, în 2020, Premiul Nobel în Chimie a fost câștigat de două femei
Articolul următor
Alte articole interesante