Povestea unui soldat de 21 de ani, înmormântat singur la 900 de kilometri de casă

Dmitro Kotenko, soldat în armata ucraineană, a murit în sudul Ucrainei în a treia zi a invaziei rusești. Niciun membru al familiei lui Kotenko nu a fost prezent la înmormântarea sa. Părinții lui, care se numără printre oamenii pe care Putin a pretins că îi salvează de sub jugul asupririi ucrainene, sunt în regiunea Sumî din estul țării, asediată de armata Rusiei, și nu vor putea să depună nicio floare la mormântul fiului lor.

Înmormântarea unor soldați ucraineni

Părinții lui Kotenko nu au auzit focurile de armă care au fost trase deasupra mormântului său. Nu au văzut nici panglica legată de crucea sa de lemn și nici lopata de pământ aruncată peste sicriul în care se găsește corpul său neînsuflețit. Cel mai probabil, părinții lui Kotenko nici nu știau că fiul lor era înmormântat în cimitirul Liciakiv din Liov, scrie BBC.

Cu aproape o lună în urmă, aceștia, împreună cu cei doi frați ai lui Kotenko, erau la 900 de kilometrii distanță în apropierea orașului Sumî din estul Ucrainei, care era bombardat atât de intens de forțele rusești că a devenit complet rupt de restul lumii. Părinții lui Kotenko au apucat să afle că fiul lor a murit pe front înainte ca semnalul telefonic din zona lor să se piardă complet.

Kotenko a murit pe 26 februarie, a treia zi a invaziei rusești, lângă orașul Herson din sudul țării. Era prima sa operațiune militară. Avea doar 21 de ani. La două zile după ce a murit, părinții lui au primit un apel de la prietenul din copilărie al lui Kotenko, Vadim Yarovenko, un artilerist care le-a spus știrea tragică.

I-a luat toată noaptea lui Yarovenko pentru a-și găsi curajul să îi sune pe părinții lui Kotenko. O noapte lungă și neliniștită pe care a petrecut-o singur în patul din unitatea sa militară din Liov.

Yarovenko și Kotenko erau doar niște copii de 15 ani când s-au cunoscut, îmbrăcați în uniformele școlare pentru prima lor zi la școala militară. Momentul în care au descoperit că proveneau din sate învecinate a fost începutul prieteniei care ar fi putut să țină o viață de om.

Tatăl lui Kotenko era șofer de camion, iar mama sa lucra la o fermă din localitate. „Să te alături armatei a fost o onoare”, a spus Yarovenko. „Cred că asta a fost parte din motivul pentru care Dmitro s-a înrolat”.

Familia Kotenko era o familie săracă formată din doi părinți și trei fii care locuiau într-o casă modestă dintr-un sat mic de la granița cu Rusia. Ei erau acei oameni pe care Vladimir Putin a pretins că trebuie să îi salveze de sub jugul asupririi ucrainene.

Anexarea Crimeei din 2014 și războiul de atriție care i-a urmat au fost încă un motiv pentru care Kotenko s-a alăturat armatei. „Știam că ceva de genul ăsta se putea întâmpla”, a spus Yarovenko, „și că va trebui să mergem să ne apărăm patria.”

Când a fost întrebat de săteni de ce vrea să se alăture armatei pe timp de război, Kotenko a zis: „Dacă nu eu, cine?”

Tatăl lui Yarovenko a condus și el un camion, iar la școala militară din Sumî prietenia celor doi băieți s-a format în jurul dragostei lor pentru mașini. Yarovenko, singur la părinți, l-a văzut pe Kotenko ca pe un frate.

Ucraina-Înmormântare3
Ucraina-Înmormântare2
Ucraina-Înmormântare6

„Niciunuia dintre noi nu ne plăceau distracțiile de oraș, cluburile și așa mai departe”, a povestit Yarovenko. „Ne plăcea să ne petrecem timpul liber în natură, la pescuit, vânătoare, picnic. Ne plăcea să stăm la marginea râului cu prietenii.” Cel mai probabil, părinții lui Kotenko au rămas blocați în Sumî. Invazia le-a răpit mai întâi fiul și, apoi, dreptul de a fi alături de el atunci când a fost coborât în pământ – singurul lucru care poate le-ar mai fi putut alina durerea. Foto: Profimedia Images

Yarovenko a vrut să se alăture unei unități de artilerie, dar visul lui Kotenko a fost să devină parașutist. După doi ani la academie, au fost separați – Yarovenko, în orașul Liov din vestul țării, pentru a se antrena ca artilerist, iar Kotenko, în Odesa, pentru a se antrena ca parașutist.

„Ne dădeam mesaje toată ziua”, a spus Yarovenko. „Vorbeam despre toate lucrurile. Chestii de zi cu zi, ce mai faci? Ce se mai întâmplă, unde ești? Eram prieteni buni, vorbeam și noi.”

În a treia zi de război, soldatul Kotenko nu a mai răspuns la telefon

Pe 31 decembrie, familiile celor doi s-au reunit pentru a sărbători Anul Nou, iar o lună mai târziu Kotenko a venit la Liov pentru a-l vizita pe Yarovenko înainte să fie detașat pentru o operațiune în sudul țării.

Au stat până seara târziu, la o vorbă și un pahar de tărie. De-a lungul graniței cu Rusia, forțele rusești era comasate în așteptarea ordinului de a invada, dar în Liov viața era normală și războiul părea departe de ei.

Dimineața următoare, Kotenko și Yarovenko și-au luat rămas bun. Kotenko a plecat spre sudul Ucrainei. Au continuat să își dea mesaje în fiecare zi. Pe 26 februarie, Kotenko nu a mai răspuns, iar Yarovenko s-a temut de ce era mai rău.

Într-un final, s-a adresat comandantului lui Kotenko la telefon, iar acesta i-a spus că prietenul său a fost omorât de un obuz de mortier. „Nu am toate detaliile încă”, a spus Yarovenko. „Au fost bombardamente, a fost o explozie, Dmitro a murit.” Tot ce i-a mai rămas lui Yarovenko a fost speranța de a vorbi cu părinții lui Kotenko cât mai curând și amintirea fiului lor pe care o va purta cu el în timp ce își așteaptă rândul pentru a se alătura luptelor. Foto: Profimedia Images

Când a format numărul părinților lui Kotenko, mai exista conexiune telefonică, iar în urma unei conversații scurte le-a spus că fiul lor a pierit. Când a încercat să îi sune mai târziu cu privire la funeralii, bombardarea orașului Sumî s-a intensificat și conexiunea prin telefon a picat.

A încercat în continuare să îi contacteze, dar linia telefonică a rămas moartă. Corpul lui Kotenko a fost adus în Liov și îngropat fără ca părinții săi să fie prezenți.

sursa: www.digi24.ro

Uniunea Europeană a notat conform căror indicatori Moldova o depășește

Delegaţia UE la Chişinău consideră că, conform mai multor indicatori, Moldova se află chiar într-o poziţie mai bună decât UE.

DOC/ Cum evaluează Comisia Europeană nivelul de pregătire al R. Moldova  pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Astfel, dacă în UE sunt 38,7 medici la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova sunt chiar 47,5, însă aici nu este vorba despre calitatea îngrijirilor şi tratamentului medical, transmite Infotag.

Dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, 56,5% studiază la universităţile din ţară, faţă de 35,2% în ţările UE. În plus, ponderea tinerilor în populaţia ţării este de 18,4%, faţă de 17% în UE. 

În acelaşi timp, speranţa de viaţă în Uniunea Europeană este cu 10, 6 ani mai mare decât în Moldova (80,4, respectiv, 69,8 ani); Acces la internet – 92% şi 66,8%; femeile care lucrează – 63,4% şi 43,8%. Pădurile ocupă 41,1% din teritoriul UE, în timp ce în Moldova – 11%. 

Delegaţia UE a precizat că a comparat datele Biroului naţional de statistică şi Eurostat pentru anul 2020.

Familiile cu venituri mici din nordul țării au primit gratuit lemne oferite de România

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sângerei, care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România.

Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor, transmite tvn.md.

„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău decât mine, e greu, dar așa… – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este puțin, dar așa cum este…”

„Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi, iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut. Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei ale lor greutăți, și din puținul pe care-l au se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi… Cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas. Moscova trimite tot mai multe trupe către Harkov și Zaporojie

Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas: Moscova trimite tot mai multe trupe

Rușii iau cu asalt orașul Bahmut din toate părțile. Atacă în grupuri mici, care sunt greu de detectat, dar armata ucraineană rezistă cu înverșunare, conform stirileprotv.ro.

Natalia Nahorna, corespondent 1+1 Ucraina: „Blocurile din Bahmut aproape că au rămas fără geamuri, multe nu mai au balcoane, clădiri întregi au fost aruncate în aer. E absolut îngrozitor.”

Reporter: „Mai aveți ceva utilități?”

Ucrainean: „Nu mai avem nimic. Nu mai avem apă curentă, căldură și nici conexiune la Internet. Nu mai avem de niciunele!”.

Luptele grele continuă și devin din ce în ce mai intense în multe zone din estul Ucrainei. Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

Câțiva dintre luptătorii din grupul paramilitar Wagner, capturați de ucraineni, vorbesc despre cruzimea celor care conduc acest grup.

Ucrainean: „Artileria ne-a luat în vizor. Nu aveam unde să ne ascundem. Am continuat să fugim, dar unul dintre noi s-a ascuns totuși după un copac. I-am spus comandantului mai târziu și l-au condamnat după ce s-a întors la bază. L-au împușcat la 15 metri de bază.”

Mărturiile luptătorilor Wagner sunt confirmate și de o înregistrare video ieşită din comun, făcută publică de ucraineni. Imaginile par să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi.

Operaţiunile militare din apropierea orașelor Bahmut și Vuledar „progresează”, susține ministrul rus al Apărării.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare.”

În ultimul an, Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare de peste 20 de miliarde de dolari şi urmează să furnizeze Kievului tancuri, dar şi un nou tip de rachetă inteligentă, care poate dubla raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS.

Oficialii de la Kiev spun că au nevoie de acest echipament militar pentru că Moscova pregătește un atac de amploare în următoarele săptămâni.

În paralel, președintele Zelenski a ținut să pună capăt speculațiilor legate de revocarea ministrului ucrainean al Apărării, acuzat de corupție. Într-un discurs rostit în Parlament, șeful statului le-a cerut oamenilor să pună capăt răspândirii de zvonuri, ce ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei.

Nu și-a anunțat însă decizia legată de soarta lui Oleksii Reznikov. A precizat, în schimb, cine îi va lua locul ministrului de Interne, care a murit luna trecută în accidentul de elicopter de la periferia Kievului.

Zelenski: „Mă aștept ca Rada Supremă a Ucrainei să susțină numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru de Interne al Ucrainei. Am solicitat, de asemenea, numirea lui Maliuk Vasil Vasiliovici în funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei.”

Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, au anunțat miniștrii Apărării din Germania, Olanda și Danemarca într-o declarație comună. Potrivit oficialului de la Berlin, primele astfel de blindate vor puse în luptă pe frontul ucrainean până la sfârşitul lui martie.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Tocmai mi-am luat rămas-bun de la soldații ucraineni care au plecat în Germania pentru a începe antrenamentul. Într-adevăr, tancurile Leopard 2A4 încă lipsesc din teren, iar livrarea de tancuri Leopard 1 este, de asemenea, în discuție. Se poartă ultimele discuții și negocieri. Cred că vom vedea, sper, un progres în curând, pentru că aceste tancuri de luptă sunt necesare pentru a putea aduce o contribuție importantă, nu vreau să spun decisivă, la o evoluție pozitivă a războiului din Ucraina.”

Consiliul de securitate al Germaniei a aprobat în total livrarea către Ucraina a 178 de tancuri Leopard 1, aflate în stocuri – adică mult mai multe decât se anunţase anterior.

Însă o parte dintre aceste blindate vor fi trimise abia în vară, iar restul ar urma să fie livrate anul viitor, susține publicația „Der Spiegel”.

Tragedie! O renumită gimnastă de 11 ani a murit sub dărâmături în Ucraina
Articolul anterior
Însărcinată în 7 luni, Natasha cu fiica ei de 3 anișori au mers 12 ore pe jos până la granița cu Moldova
Articolul următor