Precizările Agenției de Mediu referitoare la fenomenul de poluare a aerului cu particule de praf, observat ieri

Agenția de Mediu informează populația despre fenomenul de poluare a aerului cu particule de praf, observat ieri, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform datelor furnizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, masele de aer s-au deplasat din direcția nord-est, transportând pe teritoriul țării particule de praf din zonele deșertice Karakum, Asia Centrală. Vântul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse.

Ca urmare a acestui fenomen, concentrațiile de particule în suspensie PM10 au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, dar care la moment nu prezintă pericol pentru sănătatea populației. Astfel, la stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori.

Pe lângă transportul de particule de praf din zonele deșertice, cauzat de vânturile puternice, este posibil ca și condițiile meteorologice locale și activitățile umane să contribuie la creșterea concentrației de poluanți în aer. În perioadele cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută, precum cea pe care o traversăm în prezent, emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în special din traficul auto, pot rămâne concentrate în straturile inferioare ale atmosferei, agravând astfel calitatea aerului.

Se prevede că, în orele următoare și în cursul zilei de 4 septembrie, advecția aerului rece va contribui la dispersarea particulelor de praf și la diluarea poluanților atmosferici ce se vor reduce semnificativ, iar calitatea aerului se va îmbunătăți.

Doi soldați în termen au fugit dintr-o unitate militară din Capitală

Doi soldați în termen sunt căutați, după ce noaptea trecută, ar fi părăsit samovolnic Unitatea Militară de pe strada Pietrarilor 3. Forțele Armate ale R.Moldova au solicitat ajutorul poliției pentru găsire acestora, susțin sursele PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, ar fi vorba despre doi soldați în termen de 19 și respectiv 20 de ani. Noaptea trecută, aproximativ în jurul orelor 23:10, cei doi ar fi părăsit samovolnic teritoriul unității militare și nu au mai revenit. 

Peste câteva ore, în jurul orei 02:00, reprezentanții Armatei Naționale au solicitat ajutorul poliție pentru stabilirea locului aflării acestora, cu ulterioara întoarcere la unitatea militară.

Violeta Pleșca, reprezentantul Serviciului de Presă al Ministerulului Apărării, a confirmat informația pentru PulsMedia.MD și a declarat că Ministerul Apărării a dispus o cercetare de serviciu pentru a stabili toate circumstanțele, dar și motivul pentru care cei doi au părăsit unitate militară, iar materialele acumulate vor fi transmise către Procuratura Generală pentru a fi luată o decizie în acest caz.

Tarifele la energia electrică ar putea rămâne neschimbate până la sfârșit de an

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, crede că tarifele la energie vor rămâne neschimbate până la sfârșitul anului, a declarat el luni seara în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Răspunzând la întrebări, el a negat zvonurile potrivit cărora tarifele ar putea fi reduse înainte de alegerile prezidențiale și apoi să crească din nou, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

„Acest lucru este imposibil. Tarifele nu au nimic de-a face cu procesele politice, ele depind de piața energetică. Nu există condiții prealabile pentru creșterea tarifelor acum. Prețurile mondiale la gaze au crescut un pic la sfârșitul lunii august, iar acum scad. Dar acestea sunt fluctuații nesemnificative care nu afectează tarifele. În ceea ce privește energia electrică, contractul cu MGRES este valabil până la sfârșitul anului, deci și prețurile vor rămâne neschimbate. Dacă nu se întâmplă nimic extraordinar pe piață, nu văd niciun motiv pentru a modifica tarifele. După Anul Nou, vom vedea, în funcție de situația de pe piață”, a spus Parlicov.

Răspunzând la întrebarea privind tarifele pentru transportul gazelor, care au fost ridicate la solicitarea Vestmoldtransg, Parlicov a spus că această creștere afectează tariful pentru consumatorii finali, dar nu atât de semnificativ încât să solicite o creștere până în prezent.

„Firește că afectează tariful. Dar nu a fost un capriciu al Vestmoldtransgaz, a fost o necesitate. Tarifele de transport depind de mulți factori. Nu trebuie să uităm că consumul nostru de gaze a scăzut și practic nu există tranzit prin Moldova. Acest lucru are un impact semnificativ asupra costurilor de transport al gazelor”, a spus ministrul.

Răspunzând la întrebări, el a spus că Moldovagaz și Energocom îndeplinesc prevederile legii, care prevede crearea rezervelor de gaze înainte de perioada rece în mărime de 15 la sută din consumul anual.

„În prezent, în depozite sunt în jur de 100 de milioane de metri cubi de gaze din cele 150 de milioane necesare, majoritatea stocate în România. Problema este că depozitele din România sunt acum complet pline. Și discutăm despre cât de sigur este acum să stocăm o parte din gaze în instalațiile de stocare din Ucraina”, a conchis Parlicov.

Un șofer de 19 ani a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu tractorul, la Briceni

Un accident s-a produs ieri, 9 septembrie, într-un sat din raionul Briceni. Un tânăr, fiind la volanul unui tractor, a pierdut controlul asupra vehiculului și, drept urmare, mijlocul de transport s-a răsturnat, transmite Știri.md.

Potrivit ofițerului de presă al IP Briceni, Svetlana Talpă, pe data de 9 septembrie, în jurul orei 18:17, Poliția din regiune a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier la intrarea în satul Colicăuți, .

La fața locului, polițiștii au constatat preliminar că un tânăr în vârstă de 19 ani, aflat la volanul unui tractor MTZ, a pierdut controlul asupra vehiculului, iar tractorul s-a răsturnat.

Tânărul a avut nevoie de asistență medicală și a fost transportat la Spitalul Raional pentru îngrijiri medicale. Testul alcoolscopic efectuat a confirmat rezultatul negativ.

În prezent, polițiștii continuă să investigheze circumstanțele exacte ale accidentului.

100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli
Articolul anterior
Dan Prisăcaru: Europa înseamnă o piață de aproximativ 500 de milioane de oameni pentru agricultorii și procesatorii din Moldova 
Articolul următor