Premieră în Moldova. Doi transsexuali au recurs la operaţie de mărire a sânilor

Premieră pentru chirurgia plastică din Moldova. Doi transsexuali au recurs la operaţie de mărire a sânilor pentru a-şi îndeplini visul.

Medicul care a efectuat intervenţia spune că cei doi tineri şi-au dorit această schimbare pentru că astfel au făcut încă un pas spre feminitate.

Olesea Sobcenco este chirurg plastician cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu. Femeia spune că cei doi transsexuali au venit aproximativ o lună în urmă la un examen medical şi i-au spus că îşi doresc implanturi mamare.

„Am aflat că doresc să-şi mărească sânii pentru un pas spre feminitate. Deci, am ales implanturile şi am făcut programare pentru intervenţie. „, a declarat Olesea Sobcenco, medic chirurg plastician.

Medicul ne-a povestit că pacienţii se consideră femei, ambii find într-o relaţie de lungă durată cu bărbaţi, iar această operaţie a fost extrem de importantă pentru ei şi pentru familiile lor. Mai mult, cei doi ar planifica să meargă peste hotare pentru operaţii de schimbare de sex.

„Sunt susţinuţi de familie, care pentru mine asta era foarte principial, moralitatea totuşi există. Am vrut să înţeleg că nu fac o crimă pentru familia lor, să spunem aşa, mamele lor le-au dorit succes şi lor şi mie.”, a declarat Olesea Sobcenco, medic chirurg plastician.

Doctoriţa povesteşte că această intervenţie a fost o adevărată provocate pentru ea. Cei doi pacienţi şi-au dorit sâni mari, lucru dificil pentru transsexuali din cauza lipsei glandei mamare, care permite camuflarea implantului.

„Sunt nişte dificultăţi ale corpului fiind asta un muşchi pectoral mai dezvoltat sau o piele mai dură, care ne limitează. Au fost de acord, am rămas la ideea de 360 şi 400 pentru al doilea.”

Pacienţii sunt prieteni, iar operaţiile au fost realizate una după alta. Medicul spune că după intervenţie, familiile au venit să-i susţină.

„Da, au venit bărbaţii lor iubiţi, au sunat mamele, au spus să sunt fericite că totul a mers bine, că ei se simt bine. Ei sunt pe cale să fie totalmente femei, au spus că din copilărie se simt femei, din copilărie au umblat în rochiţe, mereu a crescut părul, deci părul lor este mai lung decât al meu.”

Succesul acestor două operaţii estetice i-a determinat şi pe alţi transsexuali să apeleze la serviciile clinicii, spune medicul estetician.

„Deja sunt programaţi încă doi clienţi. Deci nişte cunoştineţe de-a loc care au venit a doua zi împreună cu bărbaţii lor, sau după bărbaţii lor, au venit şi nişte transsexuali care le-au văzut şi au spus că noi tot dorim.”

Potrivit psihologilor, transsexualii recurg la astfel de operaţii pentru a se simţi încrezători cu decizia de a fi altă persoană.

„Mai mult ar fi că vor să fie acceptaţi cu schimbarea pe care şi-au ales-o şi ei undeva la nivel psihologic aşa se simt şi ei cred că dacă o să-şi schimbe şi sexul, atunci ei totalmente o să fie schimbaţi şi văzuţi ca de genul feminin în totalitate.”, a declarat Svetlana Gorea, psiholog.

O operaţie de mărire a sânilor costă între 3500 şi 4500 de euro.

sursa:www.publika.md

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Spectacolele interzise în aer liber loveşte în colectivele teatrale
Articolul anterior
Alertele de călătorie au fost actualizate: Unde pot ajunge moldovenii fără a sta în carantină
Articolul următor