Premieră! Trupa Zdob și Zdub a lansat primul videoclip, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale

Trupa Zdob și Zdub a lansat un videoclip la piesa „Muma Pădurii”, creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Este primul proiect de acest fel din Republica Moldova. Solistul trupei, Roman Iagupov, a povestit că au filmat într-o pădure și, totodată, au improvizat în timpul unei ședințe foto, scrie TV8.

Солист группы Роман Ягупов рассказал, что съёмки проходили в лесу.

„Printre turnee, producătorul nostru de clipuri Igor „Egor” Levinski ne-a sunat şi ne-a propus să încercăm să filmăm un videoclip folosind noile tehnologii ale inteligenţei artificiale. Eram pe cale să organizăm o nouă şedinţă foto cu Katea Liberkat şi am decis să combinăm aceste două procese creative! 

Gândindu-ne la melodia potrivită pentru această idee, ne-am oprit alegerea la piesa care este interpretată la concertele noastre – fabuloasa „Muma Pădurii”. Luând cu noi o mască, nişte piei, o tamburină şi toiagul unui cioban grec, am improvizat în timpul şedinţei foto. A doua parte a clipului a fost filmată în pădure, iar fotografei Katea i s-a propus să joace rolul zânei pădurii”, a spus solistul trupei, Roman Iagupov.

Producătorul videoclipului, Igor Levinski, ideea a venit după ce a studiat capacitățile inteligenței artificiale, așa că a zis să încerce un experiment.

„În ultimele două luni, m-am aprofundat în studierea capacităţilor AI şi am descoperit mai multe instrumente disponibile pentru crearea imaginilor video. Aşa a apărut ideea de a realiza primul clip experimental, bazat pe aceste tehnologii, pentru vechii mei prieteni muzicieni. În timp ce această tendinţă capătă popularitate în lume cu paşi rapizi, noi am câştigat deja o experienţă bună pentru dezvoltarea ulterioară, dacă lumea nu se va sătura de acest tip de artă în timpul apropiat”, a menționat producătorul de clipuri, Igor Levinski.

Reacțiile fanilor nu s-au lăsat întârziate.

„Am încă rezerve la acest tip de clipuri, dar e ceva deosebit. Cântecul e minunat, poate faceți și un clip, așa, de moda veche?”, „Hehe, încă o perlă în stilul Zdubilor. Bravo pentru videoclip, e frumos și interesant”, „Din piesele din ultima vreme, asta-i cea mai cea mai. Reînvie Zdob și Zdub?!”, „Super tare piesa! O ascult non-stop!”, au comentat internauții.

Muma Pădurii este un personaj din mitologia românească, care apare adesea în poveștile populare românești. În tradiția populară românească este o vrăjitoare urâtă, sihastră, care locuiește în adâncul pădurii și sperie oamenii. Se pare că este prezentă în folclorul popoarelor slave sub numele de Baba Iaga.

Zdob și Zdub este o trupă de muzică rock din Republica Moldova. A fost înființată în 1994 de un grup de amici din orașul Strășeni. Formația combină mai multe stiluri muzicale. Zdob și Zdub a reprezentat de trei ori Republica Moldova la concursul muzical Eurovision – în 2005, 2011 și 2022.

Rușii amenință că vor arunca în aer un pod ce leagă România și Moldova
Articolul anterior
Fermierii au blocat traficul în centrul Capitalei. Rutele de troleibuz sunt redirecționate
Articolul următor