Premierul Dorin Recean l-a îndemnat pe ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, să fie atent cu manualele școlare.
Asta după ce într-un manualul de limbă rusă pentru clasa a 7-a sau a 8-a elevilor li se cere analiza structurii gramaticale a unui textul. Iar acesta, potrivit lui Recean ar avea aproximativ următorul conținut: „папа бизнесмен его постоянно нету дома, мама заботится о нас, готовит, убирает (în traducere: tata este om de afaceri și rar este acasă, mama are grijă de noi, gătește, face curățenie)”, transmite zugo.md.
Şeful Executivului susţine că autoritățile „formează conștiința copiilor”, iar aceste exemplele trebuie scoase.
„Iată chestii de astea trebuie să le scoatem din manuale pentru că asta creează conștiința copiilor noștri. Același lucru se referă și la orientarea copiilor în trecut sau orientarea copiilor în viitor. Trebuie să respectăm tradițiile, trebuie să știm despre istoria noastră, despre „Carul cu boi” și așa mai departe, dar trebuie să știm și despre rachetele cosmice, despre încercările oamenilor de știință de a ajunge pe lună, de a explora spațiul din punct de vedere al colectării și procesării mineralelor”, a menţionat Recean.
Precizările lui Recean au fost făcute urmare a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor, prezentat de ministrul Educaţiei şi Cercetării Anatolie Topală.
„Tare mult sper că noi vom fi foarte atenți cu manualele pentru că noi formăm conștiința copiilor noștri, generației următoare, inclusiv prin curriculă și manuale. Toate aceste lucruri să le avem cu grijă implementate în manualele noi”, a declarat Recean.
Guvernul a majorat miercuri, 15 martie, tariful minim pentru remunerarea specialiștilor implicați în evaluarea proiectelor manualelor școlare, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Astfel, tariful minim pentru o coală de autor (16 pagini de text) va fi de 550 de lei față de 15 lei, cât era anterior.
Ministerul Educației și Cercetării este în proces de elaborare a noilor manuale pentru învățământul general și liceal. Până în septembrie 2024, elevii din țara noastră vor avea manuale noi la majoritatea disciplinelor școlare. Prima tranșă de manuale noi – 43 de titluri – va ajunge în școli până la începutul anului de studii 2023-2024, iar celelalte 67 de titluri vor fi editate până în septembrie 2024.