719af2a95e1ee17bbffafd5882df9e47

Sarmale cu smântână afumată, colțunași din dovleac murat sau mămăligă cu brânză de burduf. Ce vor mânca liderii europeni la Summitul din Moldova

Sarmale cu smântănă afumată, colțunași din dovleac murat, mămăligă cu brânză de burduf sau babă neagră cu înghețată de vin – sunt câteva dintre bucatele tradiționale reinterpretate, care vor fi în meniul pregătit pentru summitul din 1 iunie.

Vinarie in Moldova pentru tururi vinicole : Castel Mimi

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Patrimoniul gastronomic al Moldovei va fi promovat la summit, iar liderii care se adună la eveniment vor servi bucate tradiționale moldovenești pregătite după rețete reinterpretate. Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Moldova se mândrește cu produsele sale agro-alimentare, iar in cadrul summitului și liderii vor putea să vadă acest lucru. 

La aperitiv oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutura de legume în stil moldovenesc acoperite cu glazura de vin de soiuri Saperavi si cu smântănă afumată. Chiar dacă preparatul național va fi servit într-o versiune reinterpretata, acesta își va păstra gustul autentic. 

O alta gustare inclusa în meniu este roata norocului – o tocăniță de vinete și rosii proaspăt taiate presarata cu pudra de vin din soiuri Rara neagra si usturoi negru. Denumirea mancarii vine de la Roata cu carul cu boi expusa in mosiile boieresti care este aducatoare de noroc, așa cum cunoaștem noi cei din Moldova. 

Oaspeții vor puteau gusta si coltunasi din dovleac murat cu crema de branza de capră, sos de leuștean si icre de știuca, dar si mamaliguta umpluta cu branza de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiarta în zer obținut din lapte batut prelucrat dupa principii japoneze si garnisită cu brânză de burduf, dar si cu trufe negre, deci respectiv este o reteta reinterpretata. 

Un alt fel de mancare servit de oficialii internationali, vor fi rulourile de cartofi umplute cu zacusca făcută ca la Bulboaca, presarata cu boia afumata si cu seminte de floarea-soarelui si arpagic verde. 

Pentru felul principal, bucatarii au tinut cont de preferintele alimentare ale oaspetilor, de aceea pregatesc mancaruri vegetariene cu peste sau carne. Oficialii vor fi serviti cu muschiulet de miel in stil moldovenesc cu frunze de varza, coloana infinitului din morcovi si telina, sos glazurat din struguri din soiuri Saperave, de asemenea, sos hribi cu ulei cu ceapa verde si un buchet de ierburi flori de sezon si hrean.

Vegetarienii vor manca pastrav de fag in stil moldovenesc, iar amatorii de carne de peste vor putea savura din deliciosul sturion in stil moldovenesc. 

La desert, cei peste 50 de invitati de rang inalt, vor putea savura din traditionala baba neagra cu înghețată din vin din soiul Merlot, alaturi de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri si un ice wine riesling din anul 2018.”

Castel Mimi SRL - Wine Travel Awards

Summitul CPE: Delegațiile țărilor care au ajuns deja la Chișinău

Astăzi, 31 mai, delegațiile oficiale din Republica Azerbaidjan, Muntenegru și Kosovo se află deja la Chișinău, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura mâine, 1 iunie.

Summitul CPE: Delegațiile țărilor care au ajuns deja la Chișinău

Totodată, și delegația Armeniei, în frunte cu premierul Nikol Pașinian, a ajuns în țara noastră.

Republica Moldova întotdeauna a fost deschisă pentru cooperare constructivă și multidimensională. Țara noastră este angajată în dezvoltarea cooperării regionale în Europa de Sud-Est şi determinată să contribuie la consolidarea stabilității în regiune.

Totodată, Republica Moldova continuă să-și extindă colaborarea cu partenerii externi pe mai multe paliere, inclusiv economic, agricol și de infrastructură, sectorul energetic fiind unul de perspectivă.

Cu ocazia organizării Summitului CPE 2023, autoritățile naționale au instituit măsuri de protecție și securitate la nivel internațional, pentru buna desfășurare a evenimentului, unde vor fi prezenți oficiali ai statelor europene și înalți reprezentați ai UE.

Președintele României, Klaus Iohannis, va ajunge joi în Moldova

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova, anunță administrația prezidențială.

Klaus Iohannis sur Twitter : "Dear Ukrainians, The entire world has seen  the extraordinary strength, courage and determination you have shown in  defending your home and your freedom. You are not alone!

La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European, transmite digi24.ro.

„Prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene, Republica Moldova își reconfirmă vocația europeană și consecvența în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană”, transmite administrația prezidențială a R. Moldova.

Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme ce vizează securitatea, energia și conectivitatea. 

„Președintele României va susține o intervenție în cadrul sesiunii plenare și va participa la grupul de lucru privind securitatea. 

În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitate, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susținut pentru Republica Moldova și Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea amenințărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare și campanii de manipulare; creșterea rezilienței și continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune”, se mai arată în comunicatul de presă.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european.