Premiul „Nobel alternativ” a fost câștigat de Greta Thunberg, adolescenta de 16 ani care luptă pentru salvarea planetei

Greta Thunberg, adolescenta suedeză activistă în domeniul mediului, este una dintre cei patru câştigători ai Right Livelihood Award, supranumit premiul ”Nobel alternativ” şi decernat de o fundaţie cu sediul la Stockholm, informează miercuri DPA.

separator
Thunberg a primit premiul pentru ”faptul de a inspira şi amplifica cerinţele politice în scopul adoptării de măsuri urgente în domeniul climei care să reflecte adevărul ştiinţific”, a precizat fundaţia Right Livelihood într-o declaraţie, potrivit Agerpres, citata de digi24.ro.

Greta Thunberg (16 ani) a criticat luni liderii mondiali pentru eşecul de a combate schimbările climatice într-un discurs rostit în debutul summit-ului ONU pentru climă, desfăşurat la New York.

Adolescenta suedeză a iniţiat pe cont propriu proteste săptămânale în faţa parlamentului suedez în urmă cu an. Inspiraţi de acţiunile adolescentei, milioane de tineri au ieşit pe străzi în diferite regiuni de pe glob vinerea trecută pentru a solicita guvernelor care iau parte la summit să iniţieze acţiuni urgente.

Thunberg împarte premiul cu Davi Kopenawa, liderul populaţiei indigene Yanomami din Brazilia, avocata chineză pentru drepturile femeilor Guo Jianmei şi militanta pentru drepturile omului în Sahara de Vest Aminatou Haidar.

„Prin Right Livelihood Award 2019 recompensăm patru pionieri cu viziune pragmatică, ale căror acţiuni de lider au inspirat milioane de persoane să-şi apere drepturile inalienabile şi să lupte pentru un viitor mulţumitor pentru toţi locuitorii Terrei”, a precizat fundaţia într-un comunicat.

Cei patru laureaţi vor primi fiecare o recompensă financiară de un milion de coroane suedeze (103.000 dolari).

Moldova va face schimb de date cu alte țări pentru verificarea averilor și intereselor

Republica Moldova va face schimb de date cu alte state pentru verificarea declarațiilor de avere și interese depuse de funcționarii publici. Guvernul a aprobat un proiect care prevede un mecanism care vine să creeze condiții pentru identificarea și investigarea proprietăților, afacerilor sau conturilor bancare deținute de funcționarii publici în străinătate, transmite IPN.

Este vorba despre ratificarea Tratatului internațional pentru schimb de date pentru verificarea declarațiilor de avere. Astfel, noile norme permite schimbul de informații între instituțiile de integritate din Moldova și ale celorlalte țări semnatare.Potrivit Ministerului Justiției, unii funcționari publici evită, în prezent, să declare averile și interesele personale pe care le au în alte state, iar instituțiile care verifică integritatea sunt în imposibilitatea de a avea acces la informațiile deținute de autoritățile statelor respective.Instituțiile de resort nu dispun de un mecanism pentru a asigura schimbul de date cu autorități din străinătate. Aceasta se materializează doar în cauzele penale, prin intermediul comisiilor rogatorii.Tratatul va pune la dispoziția părților posibilitatea asigurării schimbului de informații preluate din bazele de date ale autorităților publice cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, proprietăți imobiliare și alte drepturi de proprietate.„Principalul scop al tratatului este prevenirea și combaterea corupției prin depistarea abuzurilor și consolidarea integrității funcționarilor publici”, menționează MJ.Tratatul a fost semnat de Republica Moldova în octombrie 2023, iar proiectul privind ratificarea Tratatului internațional pentru schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere urmează să fie aprobată de Parlament.

Atenționări înainte de Bobotează: Scăldatul în râurile Prut și Nistru este interzis

Cu ocazia sărbătorii creștine a Bobotezei, Poliția de Frontieră reamintește cetățenilor că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 862/2024 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 28/2024 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, scăldatul în râurile Prut și Nistru este interzis, cu excepția zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice destinate odihnei și scăldatului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această măsură are drept scop:
– Asigurarea securității frontierei de stat, având în vedere că râurile Prut și Nistru se află în zona de frontieră, supusă unui regim special de protecție.
– Prevenirea incidentelor periculoase, cauzate de condițiile specifice acestor râuri.
– Protejarea vieții participanților, în contextul temperaturilor scăzute și riscurilor generate de curenții de apă.

Recomandările Poliției de Frontieră pentru cetățeni:
Alegeți locații sigure și aprobate pentru scăldatul tradițional de Bobotează, care îndeplinesc toate cerințele legale și măsurile de siguranță. 
Respectați indicațiile autorităților și reglementările impuse pentru zonele de frontieră.
Informați-vă corespunzător despre alternativele disponibile pentru a celebra această tradiție într-un mod sigur.

Poliția de Frontieră își reafirmă angajamentul de a proteja securitatea națională și viața cetățenilor. Îndemnăm toți participanții să respecte regulile stabilite și să contribuie, alături de noi, la păstrarea ordinii și siguranței.

Bradul de Crăciun este demontat din PMAN

Gata cu sărbătorile de iarnă. În Piața Marii Adunări Naționale a început astăzi demontarea principalului pom de Crăciun, transmite IPN.

Muncitorii de la întreprinderea municipală „Lumteh” și cei de la „Spații Verzi” strâng luminițele și jucăriile de pe brad. Acestea urmează să fie depozitate până la anul viitor. De asemenea, este dezasamblată carcasa.

Municipalitatea instalează brad artificial în Piața Marii Adunări începând cu anul 2018.

Prognoza meteorologilor. Octombrie vine cu temperaturi extreme!
Articolul anterior
Drumul nu e un loc de joacă! Tu știi unde este copilul tău acum?
Articolul următor