Preoți moldoveni ce aparțin Mitropoliei Moldovei susțin războiul din Ucraina și promovează mesaje ca și propaganda Kremlinului

În loc să cheme oamenii la pace și la acțiuni de solidaritate în contextul războiului din Ucraina, câțiva preoți moldoveni care slujesc la biserici ce aparțin Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, promovează informații false despre această invazie, răspândind aceleași mesaje ca și propaganda Kremlinului.

Preoții moldoveni care justifică războiul din Ucraina: Porunca lui Dumnezeu

Bunăoară, preotul din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș, spune că acest război reprezintă „porunca lui Dumnezeu”, ca o pedeapsă împotriva marșurilor comunității LGBTI, transmite portalul Stopfals.md

Alți preoți activi pe Facebook distribuie în rețele sociale imagini și mesaje prin care sunt denigrați refugiații ucraineni sau falsuri despre presupusele laboratoare biologice în Ucraina.

„Războiul din Ucraina e din cauza păcatului greu”

Parohul Bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș a declarat în cadrul emisiunii „Cuvântul preotului”, difuzată la 13 martie 2022 de Drochia TV, că războiul din Ucraina a pornit din cauza păcatului, pentru că în această țară au fost organizate marșuri ale minorităților sexuale.

Această emisiune este difuzată în direct, iar preotul răspunde la întrebările enoriașilor despre canoanele bisericești: cum să te rogi, când să dai de pomană, când se ține post etc. În timpul emisiunii, un telespectator a întrebat de ce Patriarhul Rusiei Kirill nu îl oprește pe „criminalul cela” pentru a stopa vărsările de sânge (min. 53.41). Telespectatorul s-a referit, cel mai probabil, la președintele Rusiei, Vladimir Putin. Preotul însă a înțeles (sau simulează că a înțeles) că a fost numit „criminal” Patriarhul Kirill și ține un discurs de aproape 20 de minute în apărarea Patriarhului Bisericii. Citește mai mult pe www.stopfals.md.

Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, urează echipei noastre succes la Eurovision cu un cover live la piesa „Soarele și Luna”

Soprana Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, și-au surprins urmăritorii cu un moment deosebit. Cele două au făcut un cover la piesa ,,Soarele și Luna” cu care Pasha Parfeni va reprezenta Moldova la concursul internațional „Eurovision Song Contest”.

„Sa-l sustinem pe @pashaparfeni la @eurovision. Pasha Parfeni, noi te sustinem! Anul asta aduceti-ne Eurovisionul acasa! Soarele si Luna”, a scris soprana în descrierea filmulețului.

Momentul i-a lăsat cu fiori pe internauți. Cele două voci au fost acompaniate chiar de Ana, la pian.

,,Două picături de apă, atât de frumoase și talentate… vă urmăresc cu drag”, ,,Bravo și succes Pasha”, au scris admiratorii virtuali.

În Capitală, un șofer nu a cedat trecerea pentru un grup de copii, provocând o situație de risc

Imagini video publicate pe rețelele sociale arată momentul în care mai mulți copii încearcă să traverseze strada la o trecere de pietoni, dar șoferul a ignorat acest lucru și a continuat să conducă calm, relatează rupor.md.

Este de remarcat faptul că acest lucru s-a întâmplat pe același loc unde o fată de 12 ani a fost doborâtă de un troleibuz în urmă cu mai bine de o lună.

Amintim că tragicul incident s-a petrecut vineri, 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Batrin din capitală. Anastasia traversa drumul pe o trecere de pietoni nereglementată când a fost lovită de un troleibuz pe ruta 13. Femeia care conducea troleibuzul a fost arestată preventiv.

Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni

Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.

Russia forcing its passport on citizens of occupied Ukraine: official | TVP  World

Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.

„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.

Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.

Jurnalista rusă Oksana Baulina a murit într-un bombardament la Kiev
Articolul anterior
Cea mai mare bancă din Rusia, atacată de Anonymus: „Peste 35.000 de fişiere cu acorduri secrete vor fi publicate”
Articolul următor