Președinta Maia Sandu a discutat cu Președintele Emmanuel Macron despre cooperarea moldo-franceză și despre parcursul european al țării noastre

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această seară, la Paris, cu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Discuția s-a axat pe situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, pe dialogul bilateral și pe agenda europeană a Republicii Moldova.

Șefa statului i-a mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. De asemenea, Maia Sandu a apreciat crearea, în luna aprilie, a Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, și să continue reformele inițiate. Cei doi șefi de stat au vorbit despre proiectele bilaterale moldo-franceze, lansate în ultimul an în mai multe domenii.„Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova.

Salutăm deschiderea biroului Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, care va avea loc în curând. Agenția va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă și canalizare”, a spus Maia Sandu. Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să consolideze dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor noștri, și în cel de-al doilea mandat al domnului Președinte Macron.

„Am discutat și despre determinarea noastră de a ne urma parcursul european, în contextul cererii de aderare la UE pe care am semnat-o la începutul lunii martie. Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată. Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a mai spus Președinta Maia Sandu la întrevederea cu Președintele Republicii Franceze.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

Rușii se plâng de atacuri ale inamicului la graniță
Articolul anterior
Curajul inedit al unui artist rus în fața a mii de oameni la un concert din Ufa: ,,Patria, prieteni, nu înseamnă fundul președintelui, care trebuie sărutat permanent”
Articolul următor