Președintele ales, Maia Sandu, îndeamnă oamenii să iasă mâine la protest

Președintele ales, Maia Sandu, îndeamnă oamenii să iasă mâine la protest, în legătură cu proiectul de lege privind scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului, proiect introdus pe agenda de mâine a Parlamentului de către deputații socialiști.

separator

„Regimul Dodon încearcă să ne fure rezultatele votului. Încearcă să ia abuziv controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate. Proiectul PSRM-Șor, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este un abuz pus la cale de persoana care a pierdut încrederea poporului. Această persoană vrea să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului. Este o tentativă de uzurpare a puterii în stat. Este clar că acest abuz nu este ultimul din partea socialiștilor și deputaților lui Șor. Ei aruncă la gunoi voința a peste 1,6 milioane de oameni, care au votat ca președintele să lupte cu corupția. Vor să blocheze exercitarea mandatului prin reducerea atribuțiilor președintelui”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing, conform jurnal.md.

În legătură cu acest proiect controversat, introdus pe ultima sută de metri pe agenda de mâine a Parlamentului, președintele ales a îndemnat oamenii să iasă mâine la protest, la ora 10:00, în fața clădirii Legislativului.

„Vom contesta abuzul la Curtea Constituțională și vom cere sprijinul poporului pentru a apăra democrația. Am discutat cu liderii unor formațiuni politice și am stabilit că trebuie să apărăm împreună poporul și democrația. De mâine începem lupta cu cei care vor să controleze instituțiile statului. Îi vom face să înțeleagă, țara nu e a lor. Nu e nici a mea, e a cetățenilor. Vă îndemn să ieșim mâine, la ora 10:00, în fața Parlamentului, cu măști și păstrând distanța, ca să oprim gruparea Dodon-Șor să uzupreze puterea și să declanșăm cât mai devreme alegeri anticipate”, a mai declarat Maia Sandu. Vezi declarațiile din cadrul briefingului de presă aici.

Tariful la energia electrică nu va fi micșorat, anunță ANRE

Ajustarea tarifelor la energie electrică se va face doar atunci când se va atesta existența unor factori obiectivi, conform normelor legale și metodologiei aplicabile. Actualmente, devierile tarifare acumulate de la începutul anului nu ating pragul care să justifice o intervenție tarifară. Precizările sunt făcute de ANRE, în contextul declarațiilor lui Alexandr Slusari, reprezentant al societății civile la compania Energocom, precum că prețul la energie electrică trebuie micșorat, având în vedere că operatorii pe piața energiei electrice fixează, a treia luna consecutiv, devieri pozitive de peste 5%, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat al ANRE, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii finali sunt stabilite conform Legii cu privire la energia electrică și metodologia tarifară aprobată de ANRE. Aceste prețuri sunt calculate anual, având la bază prognoze privind volumele de energie consumate și prețurile de achiziție a energiei pentru întreg anul calendaristic – ianuarie-decembrie 2025. Această abordare ia în considerare atât perioadele de creștere, cât și pe cele de scădere a costurilor de procurare a energiei electrice de import.

ANRE susține că intervenția asupra prețurilor reglementate are loc exclusiv atunci când devierile acumulate depășesc pragul de 5% din costul anual estimat de furnizare, conform cadrului legal în vigoare. Actualmente, devierile tarifare acumulate de la începutul anului nu ating pragul care să justifice o intervenție tarifară. În plus, susține ANRE, pentru susținerea consumatorilor casnici, Guvernul a aprobat deja un mecanism de compensații, valabil din luna februarie 2025, reflectat direct în facturile cetățenilor, ceea ce diminuează impactul prețului asupra gospodăriilor.

ANRE mai spune că „afirmațiile publice fără fundament, lansate în lipsa unei documentări adecvate, pot fi interpretate drept ingerințe în activitatea autorității de reglementare”.

Alexandr Slusari a anunțat, acum două zile, că operatorii de pe piața energiei electrice fixează de trei luni devieri pozitive de peste 5 %. În luna februarie aceste devieri în contextul grantului UE au depășit 20%. Potrivit lui Slusari, dacă furnizorii energiei electrice nu doresc, atunci ANRE trebuie să intervină. În opinia expertului, există argumente economice suficiente pentru micșorarea tarifului la energia electrică, „fără să așteptăm începutul campaniei electorale”.

Un soldat în termen a murit în cazarmă

Un soldat în termen din Armata Națională a murit subit astăzi. Potrivit informației oferite de Centrul operațional de comandă, militarul și-ar fi pierdut cunoștința în cazarmă în timpul pauzei, transmite IPN.



Ministerul Apărării precizează că medicul unității i-a acordat primul ajutor medical și a solicitat ambulanța. Sosiți la fața locului, medicii au constatat decesul subit al tânărului.

O comisie specială a Armatei Naționale efectuează o cercetare de serviciu privind circumstanțele  cazului. Cauzele decesului urmează a fi stabilite de către medicii legiști.

Totodată, Ministerul Apărării precizează că a informat organele abilitate și a transmis toate materialele referitoare la cazul dat.

Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în vara anului 2024.

 „Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanțe familiei soldatului decedat și va oferi tot sprijinul necesar elucidării acestui caz regretabil”, se menționează într-un comunicat de presă.

 Valentina Naforniță este însărcinată cu gemeni: „Miracolele vin în pereche”

Veste bombă de la celebra soprană, Valentina Naforniță. La distanță de mai bine de un an de când a devenit mamă pentru prima dată, artista este însărcinată din nou, cu gemeni. Anunțul a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook.

„Uneori miracolele vin în perechi! Viața ne-a dat încă un motiv să fim recunoscători și suntem atât de recunoscători. Suntem atât de bucuroși să vă anunțăm că așteptăm încă o dată, iar de data aceasta sunt gemeni!”, a scris artista, mesajul fiind în engleză.

Soprana este căsătorită cu dirijorul și noul director al TNOB, Cristian Spătaru. Au un fiu, Leonard.

1.717 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Premieră. S-a născut primul bebeluș dintr-un embrion înghețat cu 27 de ani în urmă
Articolul următor