Președintele Parlamentului Turciei le-a spus găgăuzilor din Comrat să învețe limba română și că turcii susțin Ucraina în războiul cu Rusia

Președintele Parlamentului turc, Mustafa Șentop, a efectuat ieri o vizită oficială în Găgăuzia. La Comrat a fost întâmpinat cu pâine și sare, pe ritmuri de cântece și dansuri populare moldovenești și găgăuze, a avut o întrevedere cu conducerea găgăuză și apoi a participat la o ședință prelungită a Adunării Populare.

Speakerul turc, întâmpinat la Găgăuzia cu o întreagă festivitate

„Nu poți să faci afaceri și să conduci un stat fără să cunoști limba”

„Turcia a susținut de la bun început cel mai important proiect de lege din 1994 privind statutul special. Turcia, reprezentată atunci de președintele Demirel, a facilitat acest lucru. Acest lucru este foarte important în ceea ce privește păstrarea limbii și culturii fraților noștri care trăiesc aici. Este foarte important să ne păstrăm identitatea, limba și cultura. De aceea, contribuim la diseminarea, îmbogățirea și predarea limbii găgăuze”, a spus politicianul turc, conform www.timpul.md.

Majoritatea găgăuzilor sunt rusificați prin educație care se face exclusiv în limba rusă și în mare parte își uită limba.

În același timp, el a remarcat importanța învățării limbii de stat (română – n. red) a Moldovei în Găgăuzia.

„În caz contrar, această entitate autonomă va rămâne izolată. La nivel național, este imposibil să faci afaceri și să participi la gestionarea afacerilor de stat fără să cunoști limba”, a spus Șentop.

„Întotdeauna am spus că susținem Ucraina”

Președintele parlamentului turc, Șentop, a condamnat, în Găgăuzia, invazia rusă în Ucraina. În același timp, autoritățile găgăuze nu au recunoscut niciodată până acum că Rusia a invadat Ucraina și a încălcat dreptul internațional.

„Același lucru este valabil și pentru Ucraina. Am condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei încă din prima zi. Am spus imediat că a fost un atac ilegal care a încălcat dreptul internațional. Iar noi am spus întotdeauna pe scenele internaționale că susținem Ucraina, suveranitatea, integritatea teritorială și independența sa”, a spus Șentop.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Cum a fost umilit Putin la summitul din Uzbekistan
Articolul anterior
Maxim Galkin, declarat agent străin în Rusia
Articolul următor