Președintele raionului Criuleni, demis cu scandal

Ultimul președinte de raion al Platformei DA, Pavel Spînu, a fost demis din funcție cu votul consilierilor raionali ai PAS, PCRM și PSRM. Cel puțin asta se arată într-un comunicat al Platformei DA, care acuză PAS, PSRM, PCRM, Șor și unii de dreapta de crearea unor „alianțe toxice, care compromit parcursul european și contribui la distrugerea ireversibilă a valorilor proeuropene”, scrie unimedia.info.

Potrivit membrilor formațiunii, cu voturile consilierilor raionali PAS și ale unor partide de stânga au fost demiși vicepreședinții raionului Anenii Noi și Sângerei, precum și Președintele raionului Strășeni, toți trei fiind membri ai Platformei DA.

„La începutul lunii septembrie a fost eliminat ulitmul președinte de raion membru al Platformei DA. După îndelungi încercări, cu încălcarea mai multor proceduri, a fost suspendat din funcție președintele raionului Criuleni, Pavel Spînu, exponent al Platformei DA. Suspendarea a fost votată de consilierii raionali ai PAS, PSRM, PCRM, PUN și PLDM. Pentru noi este inexplicabil că contrar politicilor enunțate la nivel național împotriva partidelor de sorginte oligarhică și proruse, la nivel raional se fac alianțe cu aceste partide împotriva reprezentanților Platformei DA ceea ce deteriorează încrederea cetățenilor în reușita forțelor proeuropene la următoarele alegeri.

Demiterea presedintelui de Criuleni poate fi explicata doar prin șirul de acțiuni demarate de PAS la nivel național, de a distruge sau racola orice concurent pe dreapta cu șanse de câștig la viitoarele algeri locale. Or, necătând la toate greutățile și impedimentele create artificial de unii consilieri raionali, pe parcursul ultimilor doi ani Pavel Spînu, a gestionat eficient problemele raionului, a reușit împreună cu administrația publică locală să acționeze profesionist în perioada de criză pandemică astfel încât instituțiile de învățământ și cele medico-sanitare să lucreze în regim normal și fără focare de infecție. Datorită profesionalismului d-lui au fost atrase investiții, s-a reușit construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Moldova și reconstrucția unui segment de drum de 27 km care era indispensabil pentru locuitorii raionului Criuleni și care face conexiune cu drumul internațional Chișinău – Bălți. Pe parcurusl activității sale d-lui s-a condus de legislație și a curmat toate ilegalitățile comise de fostele conduceri, ceea ce a deranjat reprezentanții unor partide. Astfel, in perioada anilor 2020 si 2021 Consiliul raional Criuleni a fost apreciat ca una din cele mai transparente autorități administrative raionale din țară, oferindui-se locul II si III”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

La momentul actual, raionul Criuleni a rămas fără conducere, fiind blocată activitatea de gestionare financiară a raionului.

„Ca urmare a acestei noi majorități colorate, raionul Criuleni a rămas la moment fără conducere fiind blocată activitatea de gestionare financiară a raionului. În absența președintelui de raion care este unica persoană legala având calitatea de administrator de finanțe din raion, va fi imposibilă achitarea salariilor lucrătorilor din domeniul asistenței sociale, din instituțiile de învățământ și a altor categorii de salariați inclusiv și personalului din aparatul președintelui raionului. Acest lucru va duce la apariția unor grave probleme ce țin de finanțarea instituțiilor de invățămînt, programelor raionale de reparație și întreținere a drumurilor locale de interes raional și de reparație a instituțiilor de educație, organizarea activității spitalului raional și a centrelor de sănătate din localitățile raionului, elaborarea proiectului de budget pentru anul 2023, desfășurarea activității Comisiei pentru Situații Excepționale pentru asigurarea protecției cetățenilor raionului în cazuri excepționale, organizarea activitații aparatului președintelui raionului și organizarea desfășurării tuturor evenementelor în raion.

În această perioadă de criză economică și socială, când au rămas zile numărate până la sezonul de încălzire, astfel de jocuri politice reprezintă o iresponsabilitate crasă față de cetățeni.

Platforma DA nu are așteptări de la reprezentanții PSRM sau Partidul Șor, însă îndemnăm colegii din PAS împreună cu care parcă împărtășim aceleași valori europene, să se pătrundă de gravitatea situației și să renunțe la aceste alianțe conjuncturale.

Solicităm în regim de urgență să fie anulată suspendarea președintelui raionului Criuleni, astfel încât să nu se agraveze criza în raion, să fie continuate proiectele de dezvoltare, să fie pregătite instituțiile de învățământ și spitalicești de perioada rece a anului, iar funcționarii să își poată primi la timp salariile”, se mai arată în comunicatul citat. 

Partidele vizate nu au comentat acuzațiile Platformei DA.

sursa: www.unimedia.info

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă regulile de circulație
Articolul anterior
În plină toamnă, într-o livadă din Călărași au înflorit merii
Articolul următor