Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare.

S-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit şcoala din satul natal în 1989. Între anii 1989-1994 a fost studentă la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management.

După absolvire, a studiat la Academia de Administrare Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale (1995-1998). Continuă studiile la Harvard Kennedy School, SUA, obţinând titlul de Master în politici publice (2010).

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea profesională în calitate de consultant, apoi a fost şef adjunct de Direcţie la Ministerul Economiei (1994-1998). Între 1998-2005 a activat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău, a coordonat proiectele Băncii pentru susţinerea reformelor în sectoarele-cheie ale economiei Republicii Moldova. 

Îşi continuă activitatea în calitate de director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului (2005-2006); coordonator de program la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007). Între anii 2006-2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice. 

Ulterior, după încheierea studiilor de la Harvard Kennedy School, SUA (2010), în perioada 2010-2012, a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington.

Şi-a început activitatea politică în anul 2012. În perioada 2012-2015 a fost ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova. 

În mai 2016 a înfiinţat Partidul Acţiune şi Solidaritate, al cărui lider a fost până în decembrie 2020. În 2019 (februarie-iunie) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iunie-noiembrie 2019 a exercitat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. 

Începând cu 24 decembrie 2020, Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, fiind prima femeie aleasă în această funcţie în ţara noastră. 

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la promovarea reformelor bazate pe valorile şi standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen şi activitate intensă în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional, a fost decorată cu distincţia „Gloria Muncii” (2014). 

În semn de recunoaştere a asumării unei abordări raţionale şi sistemice în eforturile de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, Maia Sandu a câştigat Premiul pentru Leadership în Responsabilitate Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, decernat de Parteneriatul Global pentru Responsabilitate Socială (2015). 

În anul 2021 a fost decorată de preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înţelept”.

sursa: www.moldpres.md

Germania vrea legalizarea canabisului în scop recreațional

Inițiativa este supervizată chiar de cancelarul german Olaf Scholz, care conduce o coaliție formată din Social-Democrați, Verzi și Alianța Democraților Liberi, membrii tuturor acestor partide urmând să se pronunțe în privința legalizării canabisului în Germania pentru scopuri recreaționale.

Curios din fire? Iata cateva lucruri despre cannabis pe care sigur nu le  stiai

Canabisul a fost legalizat în scop medicinal în Germania încă din anul 2017, dar în acest moment autoritățile se gândesc să permită folosirea acestuia inclusiv în scopuri recreaționale, transmite publicația Hotpress.

Printre argumentele aduse în favoarea implementării acestei măsuri se numără inclusiv un potențial beneficiu economic, un exemplu în acest sens fiind reducerea costurilor pe care le presupune arestarea, respectiv deținerea celor care cumpără canabis de pe piața neagră.

Mai mult, un studiu publicat de Institutul pentru Economia Concurenţei (DICE) şi Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf arată că legalizarea canabisului ar putea aduce Germaniei venituri suplimentare de circa 4,7 miliarde de euro anual şi ar putea crea 27.000 de locuri de muncă.

În plus, distribuitorii germani de canabis folosit în scop medicinal au sugerat chiar includerea produsului în magazinele online ale marilor retaileri, dar propunerea a fost întâmpinată cu reticență, temerea principală fiind că în acest fel minorii îl vor putea accesa mult prea ușor, conform aceleiași surse.

Proiectul de lege privind legalizarea utilizării canabisului în scop recreațional în Germania ar urma să fie gata în cursul acestui an.

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Franța donează Republicii Moldova ambulanțe în cadrul mecanismului european de protecție civilă

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova trei ambulanțe recondiționate. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova, care au menționat faptul că Franța continuă să ofere sprijin umanitar R. Moldova.

Potrivit misiunii diplomatice, operațiunea, organizată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, s-a desfășurat în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

„(…) Franța continuă să ofere sprijin umanitar, financiar și economic autorităților și populației R. Moldova”, anunță misiunea diplomatică într-o notă informativă.

La începutul lunii mai, la Fondation Merieux din Franța a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova un lot de medicamente pentru a asigura tratamentul pacienților refugiați din Ucraina.

Ultima oră! Percheziții acasă la liderul socialist Igor Dodon. Este vizat în dosarul ”Kuliok”
Articolul anterior
Rușii sapă gropi comune pentru mii de morți în Mariupol
Articolul următor