Președintele rus, întâmpinat cu proteste de stradă în timpul vizitei la Erevan: „Putin este un ucigaș”

Președintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat miercuri în Erevan, la sosirea lui, cu demonstrații de stradă, relatează The Moscow Times. Liderul de la Kremlin a sosit în capitala Armeniei – o țară din Caucazul de Sud fără ieșire la mare – pentru a purta discuții cu membrii alianței militare conduse de Moscova.

Președintele rus, întâmpinat cu proteste de stradă în timpul vizitei la Erevan: „Putin este un ucigaș"

Sute de armeni și emigranți ruși au luat parte la două zile de mitinguri în centrul Erevanului pentru a protesta față de vizita lui Putin, cu sloganuri precum „Putin este un ucigaș” și „Nu războiului”.

„Trebuie să arătăm că nu toți rușii susțin acest lucru”, a declarat Serghei, un angajat din domeniul IT care s-a mutat recent la Erevan, în timp ce participa la demonstrația împotriva războiului din Ucraina.

Primirea abruptă a lui Putin în prima călătorie a acestuia în Armenia din 2019 încoace vine în contextul în care răsturnările militare de situație din Ucraina îl fac pe liderul rus să pară din ce în ce mai izolat pe scena mondială – și în condițiile în care Rusia se străduiește să își păstreze influența măcar în fostele state sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

În timp ce se afla în capitala armeană, Putin a participat la un summit al șefilor de stat din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – un bloc militar care include Rusia și Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – și urma să se întâlnească cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan.

„Este clar pentru noi că activitatea noastră comună în cadrul OTSC aduce rezultate practice vizibile și ajută la protejarea intereselor naționale, a suveranității și independenței țărilor noastre”, a declarat Putin, în cadrul reuniunii.

Cu toate acestea, Pashinyan și-a folosit discursul de bun venit pentru a ataca alianța CSTO pentru inacțiunea acesteia în conflictul actual dintre Armenia și Azerbaidjan.

„Nu am reușit până acum să luăm o decizie cu privire la reacția CSTO la agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a declarat Pashinyan. „Aceste fapte sunt extrem de dăunătoare pentru imaginea CSTO”, a adăugat premierul armean.

„Nu vrem să fim sclavii Kremlinului”

În afara reuniunii, armenii și rușii antirăzboi care s-au mutat în Armenia au organizat cel puțin trei mitinguri pentru a protesta față de vizita lui Putin, a sprijinului rusesc pentru Azerbaidjanul vecin și a războiului din Ucraina.

Mulți armeni acuză Moscova – pe care anterior o considerau un aliat apropiat – că nu a ajutat Erevanul în conflictul său cu Baku.

„Rusia a promis să ne protejeze, dar în schimb a făcut contrariul”, a declarat Yuri Tatevasyan, un bărbat în vârstă de 64 de ani, pentru The Moscow Times, la un miting organizat marți seara în capitala armeană.

„Nu avem nimic împotriva poporului rus – dar nu vrem să fim sclavii Kremlinului”, a adăugat Tatevasyan. „Vrem ca Armenia să fie o țară liberă și democratică”, a mai spus acesta.

Putin a făcut puține călătorii în străinătate în cele 9 luni de război al Rusiei în Ucraina, care a fost puternic criticat de Occident și de organismele internaționale, inclusiv de Națiunile Unite.

La începutul acestei luni, președintele rus a refuzat să participe la reuniunea Grupului celor 20 de națiuni industrializate, de pe insula Bali din Indonezia, unde liderii mondiali „au condamnat ferm războiul”.

Putin și-a pierdut statutul de „primus inter pares”

Vladimir Putin și-a pierdut statutul său de „primul între egali” la reuniunile OTSC din cauza războiului din Ucraina, potrivit lui Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, deși liderii regionali rămân precauți în relațiile cu Kremlinul.

„Membrii OTSC se tem, de asemenea, de Rusia lui Putin”, a adăugat Kolesnikov.

Având în vedere că Rusia joacă în mod tradițional un rol-cheie de mediere în conflictul de lungă durată dintre Armenia și Azerbaidjan, Erevanul dorește să obțină sprijinul Kremlinului.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat, de la destrămarea Uniunii Sovietice, două războaie din cauza enclavei Nagorno-Karabah, populată de majoritatea armeană din Azerbaidjan. Șase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 au provocat moartea a peste 6.500 de soldați din ambele părți și s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.

„Trebuie să ținem cont de faptul că forțele ruse de menținere a păcii sunt garanții de securitate”, a declarat fostul deputat armean Arman Abovyan, pentru The Moscow Times.

Și chiar și emigranții ruși care au protestat față de vizita lui Putin în această săptămână s-au arătat conștienți de faptul că Erevanul nu își poate permite să se îndepărteze prea mult de liderul rus.

„Putin este încă bine primit în Armenia, spre deosebire de multe alte țări”, a spus Serghei, un cetățean rus care lucrează în domeniul IT și care a refuzat să își precizeze numele de familie.

„Armenia nu dorește să se certe cu autoritățile ruse”, a adăugat IT-istul.

sursa: www.libertatea.ro

Forme de cancer care pot fi depistate din timp. Care sunt simptomele

A avea cancer nu înseamnă neapărat o condamnare la moarte. De regulă, medicul pune diagnosticul crunt doar după apariția primelor simptome, după ce boala s-a răspândit în corp sau tumora a crescut astfel încât să poată fi detectată la testele imagistice.

Cum se manifestă diferitele forme de cancer

Cu toate acestea sumt mai multe forme de cancer care pot fi diagnosticate înainte de primele simptome. Evident șansele de supraviețuire cresc pe măsură ce boala este diagnosticată încă din stadii incipiente.

Sunt câteva forme de cancer de piele pe care medicul le poate depista cu ochiul liber, dar diagnosticul îl pune doar după biopsie. Din păcate, boala poate recidiva, iar tumora crește nedetectată chiar și zece ani. Cazul Ronei Hartner este cât se poate de elocvent.

În stadiul incipient, cancerul nu se manifestă în vreun fel anume, încă un motiv în plus pentru pacienți să respecte indicațiile medicului și să se prezinte regulat la cabinet pentru controalele periodice. Formele de cancer  simptomatic sunt formele care se manifestă prin simptome evidente și care trebuie diagnosticate din timp pentru ca tratamentul să aibă efect.

Simptomele diferă în funcție de tipul și stadiul bolii. De exempu, cancerul vezicii urinare se manifestă prin urinare cu sânge, în timp ce migrenele teribile constante pot indica prezența unui cancer cerebral

Simptomele se dezvoltă odată cu tumora sau masa canceroasă, care a crescut suficient de mult încât să împingă organele și țesutul. Acest lucru impică o durere insuportabilă pentru pacient și totodată schimbă modul cum acționează organele din apropierea tumorii. Ca în cazul tumorii cereblare care pune presiune asupra efectului, iar pacientul ajunge să-și piardă vederea.

Alte forme de cancer, cum sunt cele hepatice sau pancreatice sunt în mișcare constantă. Pe când cancerul prostatic se manifest și dezvoltă lent. De atlfel, una din cauzele pentru care pacienții în vârstă refuză să mai urmeze tratamentul pentru că riscă să moară din alte cauze.

Forme de cancer pe care doctorii le pot diagnostica din timp

Sunt forme de cancer pe care doctoriile pot diagnotica înainte ca primele simptome să afecteze calitatea vieții pacientului. Și aici vorbim de afecțiunile canceroase care afectează prostata, sânii, colonul, rectul, uterinul sau piele. Afecțiuni care pot fi depistate la testele de rutină.

Istoricul medical, vârsta, sexul sau moștenirea genetică sunt factori indicatori care dictează când ar trebui să se înceapă screeningul și frecvența de asemenea. Semne care arată că trebuie să mergi la un control:

  • tuse cu sânge,
  • sânge în scaun sau urină,
  • nodul la sân, testicule, sub braț,
  • pierdere inexplicabilă, dar vizibilă în greutate,
  • durere inexplicabilă severă de cap, gât, piept, abdomen sau pelvis.
  • Aceste și alte semne și simptome vor fi evaluate.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

sursa

Un tânăr moldovean a murit în Franța, în urma unui accident de muncă. Familia cere ajutor

Un tânăr moldovean de 26 de ani a murit în urma unui tragic accident la locul de muncă în Franța. Cazul a avut loc pe 16 aprilie, scrie zugo.md

Anunțul a fost făcut de către prietenul lui Dan Buzdugan, Daniel Balan, într-un mesaj pe rețelele sociale.

„La data de 16 aprilie, hînceșteanul Dan Buzduganu, în vârstă de 26 de ani, a murit subit în  urma unui accident la locul de muncă. Pentru a-i repatria trupul neînsuflețit din Franța în Republica Moldova, este nevoie de o sumă mare de bani, sumă de care familia acestuia nu dispune. Orice mică donație, contează!”, se arată în mesajul prietenului tânărului.

Toți cei care vor să ajute familia lui Dan Buzdugan pot dona la următoarele date bancare:

Titular de cont: Bogdan Buzduganu

BIC: TRWIBEB1XXX

IBAN: BE47 9675 7960 5880

IBAN:FR35 3000 2006 0400 0001 9451 J18

Code B.I.C: CRLYFRPP

Olga Cojuhari

Cont Lire Sterline.

Daniel Balan

Codul băncii: 04-00-75

Număr cont: 62602888

Încă un război! Israelul a atacat Iranul

Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului, scrie realitatea.md.

O sursă a afirmat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.
Agenţia de ştiri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din oraşul Isfahan, aflat în centru. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete şi că exploziile au fost rezultatul activării sistemului de apărare anti-aeriană iranian.Televiziunea de stat iraniană a afirmat că, la puţin timp după miezul nopţii, ”trei drone au fost observate pe cer deasupra Isfahan. Sistemul de apărare anti-aeriană s-a activat şi a distrus aceste drone în aer”.Ulterior, televiziunea a afirmat că situaţia este normală la Isfahan şi că nu au avut loc explozii la sol.Armata israeliană nu a comentat relatările.

Israelul afirmase că va riposta după atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone şi rachete, ca răspuns la o presupusă loviturp a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost doborâte înainhte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Analiştii şi observatorii au exprimat îngrijorări privind riscul ca războiul Israel-Gaza să se extindă în restul regiunii. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va avea un ”răspuns dur” la orice atac pe teritoriul său.

Iranul a afirmat, joi, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că Israelul ”trebuie obligat să oprească orice alt comportament militar pripit împotriva intereselor noastre”, în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu este ”într-un moment de pericol maxim”.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că facilităţile nucleare unde Iranul desfăşoară lucrări – despre care teheranul spune că sunt pacifiste, dar despre care vestul crede că au ca scop crearea unei arme – nu au fost afectate.

Situl nuclear Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogăţire a uraniului, se află în provincia Isfahan.

Aeroporturile din Teheran, Shiraz şi Isfahan au fost închise până la ora 7.00 GMT, cu posibilitatea de prelungire, iar zborurile au fost îndepărtate din jumătatea vestică a Iranului, a arătat site-ul de monitorizare a traficuluii aerian FlightRadar24.

Unele zboruri cu destinaţia Teheran Turkish Airlines şi Emirates se întorceau la aeroportul de plecare, a arătat, pe X, FlightRadar24. Un zbor al Iran Air de la Roma la Teheran a fost redirecţionat spre Ankara, Turcia.

FlightRadar24 arată că Emirates, flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi şi Belavia sunt printre companiile care continuă să folosească partea din spaţiul aerian care a rămas deschisă vineri dimineaţă.

Asaltul israelian în Gaza a început după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Ofensiva militară a Israelului a provocat moartea a peste 33.000 de palestinieni în Gaza, potrivit ministerului local al Sănătăţii.

Grupări sprijinite de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak.

I-a smuls portofelul din mână unei femei în plină stradă! Un tânăr de 18 ani, reținut pentru jaf
Articolul anterior
A început Turneul Internațional de Gimnastică Ritmică ”Moldova Open Cup”. Peste 300 de gimnaste participă la competiția plină de grație și talent
Articolul următor