Președintele rus, întâmpinat cu proteste de stradă în timpul vizitei la Erevan: „Putin este un ucigaș”

Președintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat miercuri în Erevan, la sosirea lui, cu demonstrații de stradă, relatează The Moscow Times. Liderul de la Kremlin a sosit în capitala Armeniei – o țară din Caucazul de Sud fără ieșire la mare – pentru a purta discuții cu membrii alianței militare conduse de Moscova.

Președintele rus, întâmpinat cu proteste de stradă în timpul vizitei la Erevan: „Putin este un ucigaș"

Sute de armeni și emigranți ruși au luat parte la două zile de mitinguri în centrul Erevanului pentru a protesta față de vizita lui Putin, cu sloganuri precum „Putin este un ucigaș” și „Nu războiului”.

„Trebuie să arătăm că nu toți rușii susțin acest lucru”, a declarat Serghei, un angajat din domeniul IT care s-a mutat recent la Erevan, în timp ce participa la demonstrația împotriva războiului din Ucraina.

Primirea abruptă a lui Putin în prima călătorie a acestuia în Armenia din 2019 încoace vine în contextul în care răsturnările militare de situație din Ucraina îl fac pe liderul rus să pară din ce în ce mai izolat pe scena mondială – și în condițiile în care Rusia se străduiește să își păstreze influența măcar în fostele state sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

În timp ce se afla în capitala armeană, Putin a participat la un summit al șefilor de stat din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – un bloc militar care include Rusia și Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – și urma să se întâlnească cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan.

„Este clar pentru noi că activitatea noastră comună în cadrul OTSC aduce rezultate practice vizibile și ajută la protejarea intereselor naționale, a suveranității și independenței țărilor noastre”, a declarat Putin, în cadrul reuniunii.

Cu toate acestea, Pashinyan și-a folosit discursul de bun venit pentru a ataca alianța CSTO pentru inacțiunea acesteia în conflictul actual dintre Armenia și Azerbaidjan.

„Nu am reușit până acum să luăm o decizie cu privire la reacția CSTO la agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a declarat Pashinyan. „Aceste fapte sunt extrem de dăunătoare pentru imaginea CSTO”, a adăugat premierul armean.

„Nu vrem să fim sclavii Kremlinului”

În afara reuniunii, armenii și rușii antirăzboi care s-au mutat în Armenia au organizat cel puțin trei mitinguri pentru a protesta față de vizita lui Putin, a sprijinului rusesc pentru Azerbaidjanul vecin și a războiului din Ucraina.

Mulți armeni acuză Moscova – pe care anterior o considerau un aliat apropiat – că nu a ajutat Erevanul în conflictul său cu Baku.

„Rusia a promis să ne protejeze, dar în schimb a făcut contrariul”, a declarat Yuri Tatevasyan, un bărbat în vârstă de 64 de ani, pentru The Moscow Times, la un miting organizat marți seara în capitala armeană.

„Nu avem nimic împotriva poporului rus – dar nu vrem să fim sclavii Kremlinului”, a adăugat Tatevasyan. „Vrem ca Armenia să fie o țară liberă și democratică”, a mai spus acesta.

Putin a făcut puține călătorii în străinătate în cele 9 luni de război al Rusiei în Ucraina, care a fost puternic criticat de Occident și de organismele internaționale, inclusiv de Națiunile Unite.

La începutul acestei luni, președintele rus a refuzat să participe la reuniunea Grupului celor 20 de națiuni industrializate, de pe insula Bali din Indonezia, unde liderii mondiali „au condamnat ferm războiul”.

Putin și-a pierdut statutul de „primus inter pares”

Vladimir Putin și-a pierdut statutul său de „primul între egali” la reuniunile OTSC din cauza războiului din Ucraina, potrivit lui Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, deși liderii regionali rămân precauți în relațiile cu Kremlinul.

„Membrii OTSC se tem, de asemenea, de Rusia lui Putin”, a adăugat Kolesnikov.

Având în vedere că Rusia joacă în mod tradițional un rol-cheie de mediere în conflictul de lungă durată dintre Armenia și Azerbaidjan, Erevanul dorește să obțină sprijinul Kremlinului.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat, de la destrămarea Uniunii Sovietice, două războaie din cauza enclavei Nagorno-Karabah, populată de majoritatea armeană din Azerbaidjan. Șase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 au provocat moartea a peste 6.500 de soldați din ambele părți și s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.

„Trebuie să ținem cont de faptul că forțele ruse de menținere a păcii sunt garanții de securitate”, a declarat fostul deputat armean Arman Abovyan, pentru The Moscow Times.

Și chiar și emigranții ruși care au protestat față de vizita lui Putin în această săptămână s-au arătat conștienți de faptul că Erevanul nu își poate permite să se îndepărteze prea mult de liderul rus.

„Putin este încă bine primit în Armenia, spre deosebire de multe alte țări”, a spus Serghei, un cetățean rus care lucrează în domeniul IT și care a refuzat să își precizeze numele de familie.

„Armenia nu dorește să se certe cu autoritățile ruse”, a adăugat IT-istul.

sursa: www.libertatea.ro

Lovitură de stat, dejucată în Germania. 25 de persoane, care plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea, au fost arestate

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul raidurilor în toată Germania, fiind suspectate că au complotat pentru a răsturna guvernul. Rapoartele germane spun că un grup de figuri de extremă-dreapta și foste militari intenționează să asalteze clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea, scrie BBC citat de digi24.ro.

Se presupune că un german despre care se face referire ca un prinț pe nume Heinrich XIII, în vârstă de 71 de ani, a fost esențial pentru planurile lor. Potrivit procurorilor federali, el este unul dintre cei doi presupuși conducători dintre cei arestați în 11 state germane. Se spune că între complotatori se numără membri ai mișcării extremiste Reichsbürger (cetățeni ai Reichului), care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspirației rasiste. De asemenea, refuză să recunoască statul german modern.

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din grupul despre care se spune că au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după Germania din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal. Raiduri au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA din Germania. Cei reținuți urmau să fie audiați mai târziu în cursul zilei.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a postat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră și că a fost planificat un suspect „atac armat asupra organelor constituționale”. Procurorul federal a spus că grupul a pus la cale o lovitură de stat violentă din noiembrie 2021.

Foștii membri ai armatei au fost, de asemenea, o parte semnificativă a complotului de lovitură de stat, spun rapoartele. Ei au inclus foști soldați de elită din unități speciale. Complotatorii au stabilit deja planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal. Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului” și care includea comiterea de crime.

Radiodifuzorul public ZDF a raportat că un fost membru de extremă-dreapta al Camerei inferioare a parlamentului, Bundestag, a făcut și el parte din complot și a fost aliniat pentru a fi instalat în funcția de ministru al justiției al grupului, cu prințul Heinrich ca lider.

Trei copii din Taraclia de 10, 6 și 3 ani s-au intoxicat cu monoxid de carbon

În dimineața zilei de 07 decembrie 2022 trei minori au avut de suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Cazul a fost înregistrat într-o locuință din satul Valea Perjei, raionul Taraclia. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 00:34.

La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală, care a stabilit că trei băieți, în vârstă de 10 ani, de 6 ani, dar și 3 ani s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la sobă. Copiii au primit îngrijirile de rigoare, iar ulterior echipajul medical a transportat pacienții la spitalul raional Ceadîr-Lunga. La moment starea de sănătate a acestora este de gravitate medie, fiind sub supraveghere medicală.

O versiune prealabilă lansată de specialiști ar fi intoxicația persoanelor cu gazul emanat de la soba din locuință. Incendiul în încăpere nu s-a produs. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a sobelor și a instalațiilor de încălzit locuințele.

În cazul în care acestea au fisuri să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol. Mai mult, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe. Întru evitarea situațiilor de risc, IGSU reamintește despre regulile de prevenire a situațiilor excepționale în urma utilizării surselor de încălzire printr-un spot social lansat anterior.

Un bărbat din Chișinău, electrocutat accidental în timpul orelor de muncă. Medicii au reușit să-l salveze

Un bărbat în vârstă de 61 ani din Chișinău a fost electrocutat accidental în timpul serviciului, efectuând lucrări de conectare a luminii în punctul de distribuire al electricității. Colegul de serviciu i-a acordat primul ajutor și a chemat ambulanța, scrie TV8.

Ulterior, la fața locului a fost trimisă echipa de asistență medicală urgentă specializată (Terapie Intensivă Mobilă) din cadrul SAMU Centru. Medii l-au găsit pe pacient la sol, în stare critică.

La evaluare s-a stabilit că bărbatul era inconștient fără respirație, puls și tensiune. Echipa de asistență medicală urgentă a preluat și inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală conform Protocolului Clinic Național (PCN), soldate cu succes, prin restabilirea respirației și ritmului cardiac.

Pe parcursul transportării au fost monitorizați permanent parametrii vitali. Pacientul a fost transmis medicilor zonei roșie din cadrul DCMU a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

I-a smuls portofelul din mână unei femei în plină stradă! Un tânăr de 18 ani, reținut pentru jaf
Articolul anterior
A început Turneul Internațional de Gimnastică Ritmică ”Moldova Open Cup”. Peste 300 de gimnaste participă la competiția plină de grație și talent
Articolul următor