Prețul călătoriilor cu transportul public din Capitală urmează să fie majorat până la 6-7 lei

Fracțiunea PAS din CMC a organizat astăzi o conferință de presă în legătură cu intenția primarului Ion Ceban privind majorarea cu 6-7 lei a tarifului pentru călătoriile cu transportul public.

Pe 19 mai 2020, Consiliul Municipal a aprobat Decizia 6/3 privind dezvoltarea sistemului de transport public din municipiul Chișinău, transmite Diez.md.

Potrivit lui Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC, decizia prevedea, pe lângă achiziția de unități de transport, cu care azi se laudă primarul, și un șir de reforme structurale ale sistemului de transport public și anume: revizuirea rutelor, implementarea etichetării electronice, elaborarea unei metodologii de tarifare, elaborarea standardelor de calitate în transport și, nu în ultimul rând, realizarea unui audit complex financiar și funcțional la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze.

„Niciodată în cei 30 de ani de independență niciun primar nu s-a încumetat să verifice corectitudinea cifrelor pe care orașul le pompa în cele 2 instituții, eficiența lor, modul în care sunt valorificați banii. 

Nici Ion Ceban nu s-a încumetat s-o facă și, drept rezultat, doar în anul 2021 Primăria a achitat celor două întreprinderi peste 450 de milioane de lei, aproape o pătrime din bugetul orașului destinat investițiilor.

Nu este o excepție și anul 2022, proiectul bugetului propus de primarul Ceban presupune alocarea a 700 de milioane sau 28% din veniturile proprii ale Primăriei. Aceste 700 de milioane sunt formate în primul rând de creșterea prețului per vehicul/kilometru atât în cazul troleibuzelor, de la 23.9 lei la 25.4 lei, și de la 23.02 la 26.3 lei în cazul autobuzelor, adică cu peste 3 lei mai mult”, a conchis Roman Cojuhari.

„Ion Ceban planifică să mărească tariful pentru călătoriile în transportul public pe cât se poate de urgent. El înțelege că 700 de milioane e o povară enormă pe umerii bugetului și evident va încerca să scape de această povară. Însă nu așa cum ar face un manager eficient, optimizând din cheltuielile întreprinderilor, ci transferând povara pe umerii locuitorilor municipiului.

Din informațiile pe care le deținem înțelegem că tariful urmează să fie majorat până la 6-7 lei per călătorie, iar acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul anului acesta. 

PAS. Noi nu vom vota niciun fel de majorare a tarifului în transportul public până la realizarea unui audit funcțional și financiar complex al celor două întreprinderi de transport public”, a menționat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

Pe de altă parte, Vladimir Mitru, consilierul lui Ion Ceban, a spus că prețurile la combustibil au crescut, de aceea e nevoie de revizuit structura prețurilor. Acesta a menționat că majorarea prețurilor pentru călătoriile în transportul public ține exclusiv de voturile consilierilor, nu de decizia personală a lui Ion Ceban.

Peste 15.500 de prânzuri calde pentru familii nevoiașe

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a oferit peste 15 500 de prânzuri calde pentru persoanele greu încercate din sectorul Centru al capitalei și orașul Strășeni. Proiectul a fost lansat anul trecut, în noiembrie pentru Pretura Centru. În decembrie, acesta a fost extins în Strășeni. Până în prezent, mai mult de 600 de locuitori din oraș au primit bucate deja preparate, iar oamenii sunt recunoscători că au ce pune pe masă, scrie unimedia.info.

Deja de 3 luni, persoanele nevoiașe din orașul Strășeni vin la Primărie, la ora prânzului, pentru a-și lua mâncarea caldă. O pungă cu prânzuri a primit și moș Orion. Pensionarul de 62 de ani are în grija sa 5 nepoți. Bătrânul îi crește în pofida tuturor greutăților.

„E greu, foarte greu. Soția e bolnavă. Pe doi îi duc la grădiniță, trei se duc la școală. În curând ei vin de la școală, eu le duc mâncarea, îi pun să mănânce, sunt foarte bucuroși”, a zis Orion.

Zilnic, așteaptă mâncarea adusă la primărie de Asociația A.S.I.C.S. și mătușa Emilia de 75 de ani, care locuiește singură și cu greu supraviețuiește din pensie: „Mâncarea-i foarte bună. În fiecare zi ne dă salată, o pulpă, felul întâi, felul doi. Pentru mine este o economie foarte mare”.

Autoritățile locale au decis să schimbe lista beneficiarilor o odată la două săptămâni pentru a putea ajuta cât mai multă lume. Prioritar, în listă se găsesc familiile cu mulți copii și venituri mici, persoanele cu nevoi speciale și pensionarii singuratici.

„Până la momentul actual, au beneficiat de acest sprijin mai bine de 600 de cetățeni din comunitatea noastră. La fiecare două săptămâni, noi modificăm lista beneficiarilor. Este primul și cel mai mare proiect de sprijin financiar pentru că este pe o perioadă de un an. Cu certitudine spun că impactul este unul major”, a declarat primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Menționăm că donația face parte din cadrul campaniei ”Susținem pentru că ne pasă”, lansată de Asociația A.S.I.C.S. cu scopul de a fi alături de cele mai vulnerabile categorii sociale în perioada rece a anului.

A amenințat vânzătoarea unui magazin și intenționa să fure aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic. VIDEO!

Intenționa să sustragă aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic. La 18 martie curent, în jurul orei 15:50, o femeie de 44 de ani a alertat Poliția din Bălți, comunicând că în magazinul unde activează a intrat un bărbat îmbrăcat în haine negre și cu mască medicinală pe față, care amenințând-o cu un pistol, în mod deschis a sustras un cântar electronic estimat la prețul de 2500 de lei, anunță Poliția.

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii din Bălți, la scurt timp de la comiterea infracțiunii suspectul a fost identificat și reținut pentru 72 de ore.

Acesta a declarat oamenilor legii că intenționa să sustragă aparatul de casă, dar l-a confundat cu cântarul electronic.

Bărbatul de 43 de ani este locuitor al mun. Bălți și nu este la prima abatere de la lege. Anterior el a fost judecat și și-a ispășit pedeapsa pentru infracțiuni similare.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru tâlhărie, iar persoana vinovată riscă detenție de până la 10 ani.

VIDEO! Un bărbat pe trotinetă, spulberat pe zebră de un Mercedes care a trecut la roșu. Momentul, surprins de o cameră de bord

Un bărbat pe trotinetă a fost spulberat pe o trecere de pietoni, de un Mercedes care trecea la semnalul de culoare roșie al semaforului. Potrivit martorilor, accidentul s-a produs în această dimineață, în capitală. Momentul impactului a fost surprins de o cameră de bord a unui automobil, iar imaginile video au fost publicate de internauți pe rețele, scrie unimedia.info.

Din imaginile video se observă cum bărbatul începe să traverseze strada pe o trotinetă la semnalul verde al semaforului, iar pe banda stângă trece un automobil de model Mercedes și îl lovește chiar pe trecerea de pietoni, în timp ce mașinile de pe banda dreaptă s-au oprit la culoarea roșie a semaforului.

Deocamdată, poliția nu a oferit detalii despre acest caz.

Igor Dodon, despre Maia Sandu: Să lase mândria la o parte și să meargă la Putin
Articolul anterior
Cât costă astăzi benzina și motorina
Articolul următor