Prețul energiei electrice europene s-a dublat în ultimele două luni, pe măsură ce criza se adâncește

Prețul energiei electrice în Europa a atins un nou record, în timp ce gazele naturale și-au extins scumpirile, adâncind criza energetică care amenință să arunce regiunea în recesiune, scrie Bloomberg citat de economedia.ro.

Tarifele la electricitatea pentru anul viitor în Germania au avansat cu până la 3,7%, ajungând la 477,50 euro (487 dolari) pe megawatt-oră la European Energy Exchange AG. Asta înseamnă prețuri de aproape șase ori mai mari decât anul trecut în această perioadă, prețul dublându-se numai în ultimele două luni.

Piața este influențată de îngrijorările legate de faptul că rezervele limitate de gaz din Europa nu vor putea genera suficientă energie electrică în această iarnă. Capacitatea nucleară a Franței este extrem de redusă, ceea ce diminuează posibilitatea exporturilor de energie în lunile următoare.

Prețurile pentru ziua următoare din Germania și Marea Britanie au stabilit, de asemenea, recorduri, luni, un indicator al cererii ridicate de răcire, valurile de căldură și seceta de pe continent punând la încercare infrastructura pe termen scurt.

Creșterea prețurilor la energie se răsfrânge asupra facturilor gospodăriilor și asupra costului pentru orice, de la fabricarea alimentelor la cea a sticlei. Energia este motorul inflației în întreaga Europă, împingând creșterile prețurilor de consum în teritoriul scumpirilor de două cifre.

În Regatul Unit, plafonul prețurilor la energie pentru gospodării va fi aproape dublu la începutul lunii octombrie, din cauza creșterii costurilor cu ridicata. Prețul cu ridicata al energiei electrice din Marea Britanie pentru luna respectivă a crescut de aproximativ șapte ori în ultimul an, ajungând la aproximativ 591 de lire sterline (713 dolari) pe megawatt-oră la Intercontinental Exchange AG.

Guvernele europene analizează măsuri pentru a atenua impactul pe care îl are asupra economiilor creșterea costurilor energiei. În Franța, statul plănuiește să naționalizeze complet Electricite de France SA, compania de electricitate nucleară aflată în dificultate, care se luptă în prezent să își mențină centralele în funcțiune pe o vreme caniculară.

Nu există niciun semn clar că această creștere „extremă” a prețurilor se va opri în curând, a declarat analistul Fabian Ronningen de la Rystad Energy AS. Potrivit acestuia, capacitățile reduse ale continentului în domeniul nuclear, hidroenergetic și al cărbunelui nu sunt suficiente pentru a ajuta la atenuarea acestei presiuni.

Contractele futures de referință pentru gazul olandez pentru luna viitoare au extins scumpirile de săptămâna trecută, urcând cu până la 4,2% la Amsterdam. Prețul a crescut de peste două ori din iunie.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Alcoolul i-a luat mințile unui individ care și-a înjunghiat amicii de pahar și i-a lăsat să zacă cu multiple răni de cuțit
Articolul anterior
Tragedie în sportul românesc! Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins din viață în ziua în care împlinea 18 ani
Articolul următor