Prețul gazelor: Vor exista două mecanisme de compensare a tarifelor, în baza veniturilor și în baza consumului

În următoarele zile Moldovagaz va cere ANRE ajustarea în creștere a tarifelor la gazele naturale în baza noii formule agreate în contractul cu Gazprom. Declarația aparține vicepremierului Andrei Spînu care recunoaște că tarifele pentru consumatorii finali vor crește, dar dă asigurări că Guvernul deja pregătește un pachet social considerabil pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față facturilor pe timp de iarnă. Vicepremierul spune că sunt pregătite două mecanisme de ajutor social: în baza veniturilor cetățenilor și în baza consumului, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că formula de calcul a prețului, agreată cu Gazprom, nu poate fi făcută publică, fiind invocat secretul comercial. Totuși, potrivit oficialului, formula este una avantajoasă pentru Republica Moldova și va permite o reducere a prețului de achiziție în următoarele luni, întrucât prețul de pe piața internațională deja este unul în scădere.

„Este vorba despre o formulă mixtă în care, în fiecare perioadă a anului se ia în calcul prețul petrolului și prețul la bursă a gazelor naturale. Pentru luna noiembrie prețul preliminar este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preț de două ori mai mic decât prețul la bursă. Prețul se va stabili lunar, pentru luna decembrie prețul ar putea fi sub 400 de dolari, între 390-370 de dolari, în funcție de cum vor evolua prețurile la gaz în luna respectivă, vedem în ultimele zile o ușoară scădere a prețului”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Vicepremierul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri, cu povara facturilor, pe timp de iarnă. De suport din partea statului vor beneficia cei cu venituri mici și cei care consumă volume modeste de gaze naturale.

„Sunt două mecanisme separate. Este mecanismul de protecție socială care vine cu o sumă lunară adresată familiilor cu venituri mici. Al doilea mecanism de ajutor în factură este gândit să fie aplicat în funcție de consum. De exemplu, primii 50 de metri cubi să fie subvenționați într-un anumit fel pentru toți, următorii 50 de metri cubi sunt subvenționați mai puțin pentru cei care consumă mai mult, de la 150 de metri cubi nu este subvenționat nimic”, a explicat vicepremierul Spînu.

Andrei Spînu spune că în următoarele zile ANRE va veni cu decizia finală privind ajustarea tarifelor la realitățile noului contract cu Gazprom. Potrivit lui, ajutorul din partea statului va fi oferit doar pentru a depăși această anomalie de pe piața internațională când prețul la gazele naturale înregistrează valori exagerate.

„Moldovagaz pregătește toate calculele în baza formulei. Conform procedurii, Moldovagaz merge la ANRE și solicită modificarea de tarif și ANRE ia decizia. Cu siguranță, prețul va crește. Responsabilitatea pe care o avem la Guvern este acel pachet de sprijin a populației. Claritate pe acest subiect vom avea în următoarele zile. În câteva luni, situația ar trebui să revină la normal, când situația va reveni la normal și nu vom mai avea salturi nejustificate atât de mari, atunci vom rămâne cu ajutorul pentru familiile cu nevoi, care este un program foarte bine targhetat pentru perioada rece a anului și nu va mai fi ajutorul din factură pe care-l propunem acum”, a mai spus Andrei Spînu.

În urma mai multor negocieri care au avut loc la Moscova și Sankt Petersburg, Republica Moldova a reușit semnarea unui nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit contractului, prețul de achiziție a gazului va fi calculat în baza formulei utilizate în contractul anterior, iar autoritățile de la Chișinău s-au angajat să-și achite datoriile istorice față de Gazprom, fiind vorba doar despre datoriile malului drept al Nistrului, după realizarea unui audit independent.

Tradiția de care Gina Pistol nu vrea să audă la nunta ei. Dezvăluiri despre rochia de mireasă

Gina Pistol și Smiley au anunțat, joi, 27 aprilie, că s-au logodit în urmă cu un an și jumătate, iar acum se află pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru ziua cea mare. Iubita lui Smiley a dezvăluit că există o tradiție pe care intenționează să o încalce în ziua nunții.

Gina Pistol, primele declarații despre nunta cu Smiley

„O să am două rochii. Am văzut una, aștept să fie gata”, a precizat Gina Pistol, în timp ce Smiley a mărturisit că și costumul lui se află în lucru.

Pe de altă parte, cei doi au declarat că cel mai greu lucru din toate pregătirile li se pare „să așezăm oamenii la mese”.

Cât despre cine le va cânta la nuntă, Smiley și Gina au spus că vor fi mai multe persoane, însă este sigur că și mireasa la urca pe scenă.

„O să cânte toată lumea, inclusiv eu. Abia aștept să fredonez „Se mărită Gina mea”, a glumit Gina Pistol, conform unica.ro.

Nunțile din România sunt pline de tradiții, care mai de care mai interesante, însă Gina spune că nunta lor nu va fi una tradițională, astfel încât una dintre aceste tradiții va fi încălcată cu siguranță.

„Noi nu suntem pe tradițional”, a spus iubita lui Smiley.

Gina zice că nu intenționează să se lase furată, așadar la nunta ei, mireasa nu va părăsi deloc petrecerea.

„Nu (se fură mireasa). Mă voi apăra, pe mine nu mă fură nimeni. O să fie o petrecere super mișto și nu vreau să pierd momente de la petrecerea noastră. Ca să mă duc să ce? Nu vreau”, a afirmat fosta prezentatoare.

„Să te duci într-un club sau la Arcul de Triumf”, a glumit Smiley.

Atât Gina Pistol cât și Smiley au promis că își vor ține fanii la curent cu ceea ce se întâmplă cu pregătirile de nuntă și că vor împărtăși cu ei și imagini de la marele eveniment, care va avea loc luna viitoare.

gina-si-smiley-4-3

Primele imagini de la filmările ”The Crown” cu actorii care îi joacă pe Prințul William și Kate Middleton

Netflix a publicat imagini inedite de la filmările ”The Crown”, unde povestea deja a evoluat și vine cu noi detalii legate de începutul relației dintre Prințul William și Kate Middleton. Actorii Ed McVey și Meg Bellamy ar semăna mult cu actualul cuplu regal de prinți moștenitori ai tronului.

Ed McVey și Meg Bellamy, Getty (1) jpg
Ed McVey și Meg Bellamy jpg

Mulți fani s-au amuzat copios spunând că Prințul William este chel și că Ed McVey nu a fost bine ales, însă cunoscătorii le-au reamintit că la vremea aceea, Prințul William avea o podoabă capilară de invidiat, scrie okmagazine.ro.

Ed McVey și Meg Bellamy

Actorul Ed McVey, în rolul Prințului William și actrița Meg Bellamy, care o interpretează pe Kate Middleton, au fost fotografiați în timpul filmărilor pentru următorul sezon ”The Crown” în St Andrews, Scoția.

Este vorba de a șasea serie a producției eveniment care oglindește viața familiei regale încă dinainte de urcarea pe tron a răposatei Regine Elisabeta a II-a.

Seria a V-a a fost deja difuzată, imediat după moartea suveranei, care nu a mai apucat să o vizioneze. Regina Elisabeta mărturisise că s-a uitat la ”The Crown”.

În cea mai recentă serie, producătorii nu au omis nimic din situațiile controversate ale familiei regale britanice.

Au fost retrăite cele mai delicate etape ale monarhiei: amantlâcul Prințului Charles cu Camilla, scandalul Tampongate, o pată neagră ce se voia uitată din istoricul actualului suveran, despărțirea de Diana, durerea Dianei făcută public și nimicitor în istoricul interviu Panorama, moartea fulgerătoare și devastatoare a Prinței Inimilor și multe alte momente istorice prezentate romanțat și pe înțelesul tuturor în acest serial eveniment zguduitor, la care însăși Regina Elisabeta a II-a se uita.

Sezonul al VI-lea este, totodată, și cel de pe urmă. Netflix a anunțat că va fi difuzat în cursul anului 2023, însă nu se știe exact când.

Kate Middleton și Prințul William au fost prieteni apropiați atunci când erau la universitate și nu aveau încă o relație. Înainte de a transforma povestea lor în ceva mai mult, Kate avea un truc la care apela deseori pentru a-l ajuta pe viitorul Prinț de Wales să iasă din situații „incomode”.

Cei doi s-au întâlnit în primul an, în timp ce studiau la Universitatea St Andrew din Scoția și într-un moment în care locuiau amândoi în reședința St Salvator. Când Prințul William a sosit aici pentru prima dată, a primit multă atenție de la colegele de an, ceea ce l-a făcut nervos, deoarece era „prea politicos” și nu știa cum să le respingă.

Kate Middleton se pare că a găsit imediat un truc salvator și l-a ajutat pe bietul Prinț să iasă din situații incomode. Se prefăcea că deja erau un cuplu.

Acum sunt cuplul regal cel mai important după rege și regină și au împreună trei copii superbi, care le urmează la tron.

Un polițist de frontieră din țara noastră a devenit câștigătorul Maratonului Nisipului 2023 din România

Polițistul de frontieră Ghenadie Țimbalist a reușit să ia prima poziție în clasamentul final de la Maratonul Nisipului 2023, România.

Ieri, 29 aprilie, la Constanța a avut loc maratonul, desfășurat în proporție de 80% pe nisip.

La cursa de 42 km, Ghenadie Țimbalist – angajat în Direcția regională Sud, a venit primul la linia de final ceea ce i-a asigurat întâietate, transmite Poliția de Frontieră.

Polițistul a fost felicitat pentru succesele obținute!

O serie de mărci poștale dedicate Teatrului Național „Mihai Eminescu” a fost pusă în circulație
Articolul anterior
Irina Rimes și rapperul Grasu XXL au lansat videoclipul piesei „Pentru totdeauna”
Articolul următor