Prețul gazelor: Vor exista două mecanisme de compensare a tarifelor, în baza veniturilor și în baza consumului

În următoarele zile Moldovagaz va cere ANRE ajustarea în creștere a tarifelor la gazele naturale în baza noii formule agreate în contractul cu Gazprom. Declarația aparține vicepremierului Andrei Spînu care recunoaște că tarifele pentru consumatorii finali vor crește, dar dă asigurări că Guvernul deja pregătește un pachet social considerabil pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față facturilor pe timp de iarnă. Vicepremierul spune că sunt pregătite două mecanisme de ajutor social: în baza veniturilor cetățenilor și în baza consumului, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că formula de calcul a prețului, agreată cu Gazprom, nu poate fi făcută publică, fiind invocat secretul comercial. Totuși, potrivit oficialului, formula este una avantajoasă pentru Republica Moldova și va permite o reducere a prețului de achiziție în următoarele luni, întrucât prețul de pe piața internațională deja este unul în scădere.

„Este vorba despre o formulă mixtă în care, în fiecare perioadă a anului se ia în calcul prețul petrolului și prețul la bursă a gazelor naturale. Pentru luna noiembrie prețul preliminar este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preț de două ori mai mic decât prețul la bursă. Prețul se va stabili lunar, pentru luna decembrie prețul ar putea fi sub 400 de dolari, între 390-370 de dolari, în funcție de cum vor evolua prețurile la gaz în luna respectivă, vedem în ultimele zile o ușoară scădere a prețului”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Vicepremierul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri, cu povara facturilor, pe timp de iarnă. De suport din partea statului vor beneficia cei cu venituri mici și cei care consumă volume modeste de gaze naturale.

„Sunt două mecanisme separate. Este mecanismul de protecție socială care vine cu o sumă lunară adresată familiilor cu venituri mici. Al doilea mecanism de ajutor în factură este gândit să fie aplicat în funcție de consum. De exemplu, primii 50 de metri cubi să fie subvenționați într-un anumit fel pentru toți, următorii 50 de metri cubi sunt subvenționați mai puțin pentru cei care consumă mai mult, de la 150 de metri cubi nu este subvenționat nimic”, a explicat vicepremierul Spînu.

Andrei Spînu spune că în următoarele zile ANRE va veni cu decizia finală privind ajustarea tarifelor la realitățile noului contract cu Gazprom. Potrivit lui, ajutorul din partea statului va fi oferit doar pentru a depăși această anomalie de pe piața internațională când prețul la gazele naturale înregistrează valori exagerate.

„Moldovagaz pregătește toate calculele în baza formulei. Conform procedurii, Moldovagaz merge la ANRE și solicită modificarea de tarif și ANRE ia decizia. Cu siguranță, prețul va crește. Responsabilitatea pe care o avem la Guvern este acel pachet de sprijin a populației. Claritate pe acest subiect vom avea în următoarele zile. În câteva luni, situația ar trebui să revină la normal, când situația va reveni la normal și nu vom mai avea salturi nejustificate atât de mari, atunci vom rămâne cu ajutorul pentru familiile cu nevoi, care este un program foarte bine targhetat pentru perioada rece a anului și nu va mai fi ajutorul din factură pe care-l propunem acum”, a mai spus Andrei Spînu.

În urma mai multor negocieri care au avut loc la Moscova și Sankt Petersburg, Republica Moldova a reușit semnarea unui nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit contractului, prețul de achiziție a gazului va fi calculat în baza formulei utilizate în contractul anterior, iar autoritățile de la Chișinău s-au angajat să-și achite datoriile istorice față de Gazprom, fiind vorba doar despre datoriile malului drept al Nistrului, după realizarea unui audit independent.

Campania „Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024”

Recent, Farmacia Familiei a participat la Cel de-al V-lea Summit Farmaceutic Eurasiatic 2024, desfășurat la Samarkand. A fost o experiență extraordinară, în care liderii și profesioniștii din industria farmaceutică au discutat tendințele de dezvoltare din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

În cadrul acestui eveniment, campania socială ”Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024” de către Global Pharmaceutical Leaders’ Club, concurând cu peste 20 de companii sociale. Această distincție subliniază angajamentul nostru față de comunitate și binele oamenilor.

Vă asigurăm că vom continua să ne implicăm activ în proiecte sociale care aduc un impact pozitiv comunității, contribuind astfel la o sănătate mai bună și un viitor mai bun pentru toți.

SFS a digitalizat peste 70% din servicii. Vezi lista

Peste 70% din serviciile prestate de Serviciul Fiscal de Stat sunt digitalizate. Lista serviciilor poate fi consultată pe site-ul sfs.md, informează un comunicat de presă al instituției.

În prezent, 73,68% din serviciile ale cărui proprietar este Serviciul Fiscal de Stat, sunt prestate în format digital, conform listei:

Serviciile fiscale electronice pot fi accesate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” (în continuare – SIA „CPC”) de pe pagina-web oficială a instituției www.sfs.md, cu excepția Certificatului de atestare în calitate de plătitor de TVA în conformitate cu standardele UE și Certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de buget, care se accesează exclusiv prin intermediul MCabinet.

Confirmarea privind veniturile obținute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova poate fi solicitată online atât prin intermediul MCabinet, cât și prin intermediul  SIA „CPC”.

Ghidul de utilizare a serviciilor prin intermediul SIA „CPC” poate fi găsit aici.

Autentificarea în cadrul SIA „CPC” are loc prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului – MPass, prin următoarele metode:

  • semnătura electronică eliberată pe dispozitiv criptografic de la I. P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” sau de la I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;
  • semnătura mobilă eliberată de operatorii de telefonie mobilă.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice/mobile este specifică fiecărui prestator de servicii de certificare. Mai multe detalii la subiect pot fi consultate aici.

Autoritatea fiscală încurajează toți contribuabilii să opteze pentru utilizarea serviciilor fiscale electronice, datorită beneficiilor care le oferă și anume: economie de timp, simplitatea prezentării declarației datorită faptului că sistemul informațional pune la dispoziție o declarație precompletată cu datele care le deține deja Serviciul Fiscal de Stat.

Trei tinere au pus la cale o afacere de prostituție: obligau adolescente să ofere servicii sexuale clienților ademeniți pe rețele sociale

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, începând din 2023, trei tinere puneau la dispoziția clienților adolescente, care le ofereau servicii sexuale în Chișinău, Soroca și Ungheni, informează subiectulzilei.md.

Două dintre bănuite sunt originare din Tighina, iar una din Taraclia însă, în perioada în care făceau trafic de ființe umane erau domiciliate în Chișinău, iar acestea aveau o activitate intensă, unde trimiteau în masă mesaje cu tentă sexuală clienților.

Pentru ca să le pună clienților la dispoziție serviciile sexuale la care făceau aluzie în comunicarea cu ei, bănuitele abordau studente care învățau la un colegiu din Chișinău cu vârste de 16-17 ani (atât pe rețeaua Instagram, cât și adolescente pe care le cunoșteau în persoană), care aveau probleme financiare și cărora le promiteau câștiguri atractive.

O serie de mărci poștale dedicate Teatrului Național „Mihai Eminescu” a fost pusă în circulație
Articolul anterior
Irina Rimes și rapperul Grasu XXL au lansat videoclipul piesei „Pentru totdeauna”
Articolul următor