Prețul pâinii ar putea exploda

Efectele caniculei la nivel global încep să se vadă. Livrările de grâu s-au diminuat, iar prețul pâinii ar putea exploda.

Seceta şi canicula au pârjolit culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă grea le-a lovit pe cele din Rusia. Pagubele provocate la doi din cei mai mari exportatori mondiali, precum şi îngrijorările legate de calitatea recoltei în SUA au dus cotaţiile la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Asta a creat noi temeri cu privire la inflaţia preţurilor alimentelor pentru milioane de persoane vulnerabile, relatează Bloomberg, citat de Digi24.

Impactul va fi resimţit atât de gospodării cât şi de guverne, în special din ţările sărace care se bazează pe importuri. Şi atât în SUA cât şi în altă parte, costurile mai mari la pâine vor reprezenta o nouă presiune asupra unui lanţ de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu un deficit de mână de lucru şi probleme cu logistica.

„Consumatorii vor vedea preţuri mai mari, nu este nicio îndoială. Preţul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotaţiile futures cresc, indiferent de care este preţul când vine brutarul, se transmite imediat asupra preţului fâinii”, a declarat vicepreşedintele firmei King Milling Co, James Doyle.

În plus, aprecierea grâului până la cele mai mari valori din ultimii ani este şi una contra-sezonieră, venind într-un moment în care de obicei silozurile de cereale din emisfera nordică încep să se umple cu grâul proaspăt recoltat, mai scrie Bloomberg, citat de Agerpres. În aceste condiţii, guvernul american prognozează că rezervele mondiale de grâu vor coborî la cel mai redus nivel din ultimii cinci anii iar livrările marilor exportatori vor fi afectate în special.

Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global, Aceasta intensifică îngrijorările cu privire la inflaţia alimentelor. Grâul este un produs alimentar esenţial”, declară Carlos Mera, directorul de cercetare de la Rabobank.

Având în vedere că grâul este materia primă pentru orice de la baghetele din Franţa şi până la tăiţeii din Asia, cotaţiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale.

Fluctuaţiile preţurilor la materiile prime au nevoie de timp pentru a se transmite de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. În plus, preţurile cu amănuntul pot să fie mai imobile, deoarece în unele cazuri costurile cu alimentele sunt subvenţionate de guverne. Însă costurile mai mari acum înseamnă că preţurile la grâu vor rămâne la un nivel ridicat până când recoltele din emisfera sudică, de la începutul lui 2022, vor reduce presiunile.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu în ultimii ani

În ultimii ani Rusia a fost coloana vertebrală a comerţului mondial cu grâu, fiind cel mai mare exportator. Însă diminuarea producţiei în acest an coincide cu eforturile guvernului de la Moscova de a calma creşterea preţurilor la alimente, prin taxarea livrărilor de grâu destinate exportului. În aceste condiţii, cumpărătorii ar putea să se îndrepte spre alţi vânzători precum Uniunea Europeană şi Ucraina.

Potrivit USDA, recolta de grâu a UE va fi mai mare în acest an, 138,6 milioane tone faţă de 125,9 milioane tone anul trecut, însă ploile fără întrerupere din Franţa şi Germania au afectat calitatea grâului şi implicit şi cantitatea de făină produsă.

Multe state păstrează o rezervă de grâu pentru a evita lipsurile de aprovizionare cu alimente, care deseori preced instabilitatea socială. În cele din urmă cumpărătorii vor trebui să îşi refacă stocurile, iar în condiţiile în care preţurile cresc, refacera stocurilor se va face pe seama bugetelor importatorilor.

Municipalitatea îndeamnă cetățenii să desfășoare acțiunile de salubrizare în cimitire până la Sărbătorile de Paște

Autoritățile municipale îndeamnă cetățenii să grăbească, să desfășoare activitățile de salubrizare a mormintelor pe teritoriile cimitirelor din capitală pentru că, în preajma sărbătorii Paştele Blajinilor, va fi interzis accesul transportului privat pe teritoriile acestora.

Informații în acest sens au fost prezentate luni, la ședința operativă săptămânală, de către Ludmila Boțan, șef al Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”.

Potrivit responsabilului municipal în ultima săptămână dinaintea sărbătorii Paştele Blajinilor, va fi restricționat accesul transportului privat, în legătură cu executarea de către serviciile de profil a lucrărilor de evacuare a deșeurilor acumulate pe durata campaniei de salubrizare.

Pe parcursul săptămânii precedente angajații Î.M. „Combinatului Servicii Funerare” au evacuat 240 m3 de deșeuri solide, dintre care suplimentar 24 m3 au fost evacuate în ziua de sâmbătă când s-a înregistrat un flux sporit de vizitatori pe teritoriile cimitirelor.

Doi tineri, reținuți de polițiștii din Criuleni, după ce ar fi răpit un automobil din curtea unei gospodării. Ce riscă aceștia

Doi tineri au fost reținuți de polițiștii din Criuleni, la scurt timp după ce ar fi răpit un automobil.

Poliția a fost sesizată la data de 13 aprilie de un locuitor al raionului Criuleni, care a comunicat că pe parcursul nopții, persoane necunoscute au pătruns în curtea gospodăriei de unde i-au răpit automobilul de model „VAZ 2106” prin forțarea și deteriorarea sistemului de pornire.

În rezultatul măsurilor de investigație întreprinse de oamenii legii, la scurt timp automobilul a fost depistat în satul Văduleni.

În același timp au fost identificați suspecții, doi tineri de 21 și 22 de ani, originari din Vadul lui Vodă și Criuleni. Tinerii anterior au mai fost cercetați penal pentru diverse infracțiuni.

Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru răpirea mijlocului de transport, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore.

Conform legii penale, persoana vinovată de comiterea infracțiunii riscă amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani.

ASP restituie avansurile achitate pentru serviciile cadastrale neprestate. Procedurile de urmat

Agenţia Servicii Publice (ASP) informează persoanele fizice și juridice, care au achitat până la data de 02.01.2024 un avans pentru prestarea serviciilor din domeniul cadastrului, dar serviciul nu a fost prestat în volum deplin, că pot depune la ASP o cerere de restituire a mijloacelor bănești achitate.

Procedura de restituire pentru persoanele fizice:

  • Persoanele fizice, care nu dețin o semnătură electronică, trebuie să completeze o cerere de restituire. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ASP, aici, ori poate fi completat direct la sediul centrului multifuncțional, unde anterior a fost solicitat serviciul. Cererea completată se depune la centrul multifuncțional respectiv ori la sediul central al ASP (mun.Chișinău, str. A.Pușkin, 42).
  • Persoanele fizice care dețin o semnătură electronică trebuie să completeze cererea de restituire. Cererea completată și semnată cu semnătură digitală trebuie expediată la următoarea adresă electronică – asp@asp.gov.md. Formularul poate fi descărcat pe site-ul ASP, aici.

Procedura de restituire pentru persoanele juridice:

  • Persoanele juridice care nu dețin o semnătură electronică scriu o cerere în formă liberă în adresa conducerii ASP, cu indicarea motivului restituirii şi anexarea obligatorie a actului de verificare a decontărilor reciproce, semnat la data adresării. Cererea semnată se depune la centrul multifuncțional, unde anterior a fost solicitat serviciul, ori la sediul central al ASP (mun.Chișinău, str. A.Pușkin, 42).
  • Persoanele juridice care dețin o semnătură electronică, trebuie să scrie o cerere în formă liberă în adresa conducerii ASP, cu indicarea motivului restituirii şi anexarea obligatorie a actului de verificare a decontărilor reciproce semnat la data adresării. Cererea, semnată electronic,  se expediază la următoarea adresă electronică – asp@asp.gov.md.

Accident grav cu implicarea unui taximetru în Capitală
Articolul anterior
Companiile aeriene evită spaţiul aerian al Afganistanului
Articolul următor