Prețuri mai mari la achiziționarea miezului de nucă. O veste bună pentru fermieri și micii producători

Fermierii și micii producători se plâng pe prețurile mici de cumpărare a miezului de nucă. Anul acesta, exista riscul ca roada de nuci să rămână pe deal. Totuși, autoritățile s-au implicat pentru a rezolva problema privind miezul de nucă, în țara noastră.

separator
Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea Parlamentului în rezolvarea problemelor de pe piaţa nucului, care ar fi fost monopolizată în ultimii ani. Agenţii economici anunţă că achiziţiile se fac deja la preţurile de până la monopolizarea pieţei.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, Igor Munteanu, le-a dat la dispoziţie 48 de ore exportatorilor de miez de nucă pentru a reveni la un preţ echitabil pentru produsul cumpărat de la ţărani şi alte persoane fizice.

Totodată, asociaţia îşi anunţă susţinerea pentru eforturile guvernării de a aduce ramura în albia legala.

Potrivit lui Igor Munteanu, criza pe piaţa miezului de nucă a început încă în decembrie 2016, atunci când anumite companii privilegiate de fostul Guvern ar fi revendicat o parte mai mare din piaţă. Totodată, au apărut aşa-numiţi ”facilitatori”, din rândul companiilor afiliate fostei guvernări, care ajutau firmele blocate să-şi exporte marfa, contra cost desigur. Una dintre aceste firme şi-ar fi triplat exporturile într-un singur an, a spus Igor Munteanu, potrivit tvrmoldova.md.

Anul trecut în presă au apărut informaţii că oamenii care în 2017 îşi vindeau miezul de nucă la preţuri de 100-120 de lei pentru un kilogram, în 2018 au fost nevoiţi să-şi vândă marfa colectorilor contra 40-50 de lei kilogramul. Iar anul acesta, chiar la 25 de lei kilogramul.

alte Articole interesante