Prețurile închirierii manualelor pentru noul an de studii

Taxele pentru închirierea manualelor în învățământul liceal, pe anul de studii 2023-2024, precum și plățile de înlocuire a manualele deteriorate sau pierdute de liceeni pe parcursul anului curent au fost stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Prețurile închirierii manualelor pentru noul an de studii liceale

Un ordin în acest sens a fost emis de către MEC și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial al Republicii Moldova, transmite Moldpres.

Potrivit documentului, cel mai scump manual ce urmează a fi închiriat de către elevi este cel de Geografie în limba rusă pentru clasa a X-a. Acesta va costa 21 de lei și 50 de bani. Cel mai ieftin manual închiriat va fi cel de Istoria românilor și universală în limba română pentru clasa a XII-a, care va costa 2 lei și 80 de bani.

Pentru elevii din clasa a X-a, prețul pentru închirierea unui manual va varia între 3,5 și 21,5 lei. Elevii din clasa a XI-a vor plăti între 5,6 și 19,2 lei pentru închirierea unui manual, iar taxa pentru cel mai scump manual închiriat de absolvenții liceelor va fi de 10,6 lei.

De menționat că în ordin nu este stabilită suma exactă ce va trebui să o achite un elev de liceu pentru a închiria întregul set de manuale necesar studiilor, însă, un calcul simplu arată că, de exemplu, un elev de clasa a X-a va avea nevoie de peste 80 de lei. Totuși, costul poate varia în funcție de limba de studii, profil și limbile străine studiate.

În același ordin emis de MEC au fost stabilite și plățile de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute de liceeni în anul precedent de învățământ. Astfel, cei mai mulți bani vor scoate din buzunare cei care au pierdut manualul de Geografie destinat elevilor ce studiază în limba rusă. Aceștia vor trebui să achite 143 de lei.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor monitoriza corectitudinea colectării plăților pentru închirierea manualelor și a taxelor de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute.

Precizăm că elevii treptelor primare și gimnaziale beneficiază de manuale de studii gratuit, fără să achite taxe după ce, în anul 2017, Curtea Constituțională a decis că metoda de colectare a plăților de la elevii claselor a V-IX contravine Legii Supreme. Mai exact, era vorba de încălcarea articolului 35 din Constituție – dreptul la învățătură.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Armata rusă, dotată cu noua generație de rachete nucleare Sarmat. Putin: „Este o garanție-cheie a stabilității globale”
Articolul anterior
Bărbat de 41 de ani, omorât și îngropat la Sângerei. Suspectul riscă închisoare pe viață
Articolul următor