Preţurile la benzina A95 şi motorină vor fi calculate şi afişate zilnic

Parlamentul a votat în primă lectură anumite modificări cu privire la regulile de pe piața petrolieră.

Conform acestui proiect de lege, este indicat expres și fără echivoc că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, scrie radiochisinau.md.

Totodată, proiectul prevede ca doar prețul maximal de comercializare cu amănuntul a produselor principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină)  să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE.

Deputații PAS, care au propus acest proiect, spun că în rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază vor deveni complet libere.

Aceeași lege simplifică acele condiții care trebuie îndeplinite de companii  pentru importul și comerțul cu ridicata a produselor petroliere. Astfel, urmează să fie micșorată de 5 ori capacitatea obligatorie de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3.

De asemenea, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Colaborare muzicală surpriză. Carla’s Dreams, INNA, Irina Rimes și The Motans au lansat piesa AICI
Articolul anterior
Accident grav la Orhei
Articolul următor