Prețurile noi pentru energia electrică, cerute de Premier Energy și FEE Nord, nu sunt acceptate de ANRE. Care sunt tarifele popuse

FEE Nord și Premier Energy au venit cu solicitarea de majorare a tarifului pe fundalul creșterii costului energiei electrice de la CET-uri, care acoperă cam 20% din necesarul Republicii Moldova.

Însă, ANRE a propus calculele proprii ale tarifelor pentru populație, transmite realitatea.md.

Astfel, tarifele pentru consumatorii Premier Energy ar urma să crească de la 1,51 lei/kWh, la 1,92 lei/kWh. Premier Energy a cerut un tarif de 2,78 lei.

Pentru consumatorii deserviți de FEE Nord, ANRE propune majorarea de la 2,04 lei/kWh până la 2,25 lei/kWh. Compania din nordul țării a cerut un tarif de 3,06 lei. Noile tarife vor fi discutate public până în data de 14 februarie.

După scumpirea energiei electrice din februarie, în primăvară vom avea o nouă majorare, în condițiile în care Centrala de la Cuciurgan intenționează să majoreze prețul energiei electrice livrate Republicii Moldova.

Or, ministrul Spînu afirmă că va discuta cu reprezentanții Inter RAO pentru a amâna majorarea costului energiei livrate. Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de curent al Republicii Moldova, iar 20% este acoperit de CET-urile locale.

Catherine Zeta-Jones și Michael Douglas și-au felicitat fiica cu prilejul celor 20 de ani împliniți

Cel mai mic copil al cuplului, Carys, a împlinit 20 de ani săptămâna trecută și a primit sincere felicitări de la ambii părinți. Actrița britanică în vârstă de 53 de ani, câștigătoare a Oscarului, Catherine Zeta-Jones, care este căsătorită de mulți ani cu Michael Douglas, a distribuit un videoclip emoționant pe contul ei de Instagram în onoarea zilei de naștere a fiicei sale.

Кэтрин Зета-Джонс и Майкл Дуглас, м дочь, Кэтрин Зета-Джонс дети, Кэтрин Зета-Джонс фильмы, Майкл Дуглас дети

„Acum 20 de ani, în această zi, fiica mea Carys a venit în brațele mele și nu există o zi pe care să nu o prețuiesc. La mulți ani, frumoasă doamnă”, a semnat Zeta-Jones în videoclip.

În clip, micuța Carys își arată abilitățile de dans în fața unui lac.

Michael Douglas, în vârstă de 78 de ani, a împărtășit și el cuvinte calde în onoarea zilei fiicei sale. „Fiica mea dragă, Carys, la mulți ani ție!”, a semnat actorul o poză în care fata pozează pe canapea lângă chitara electrică.

„Acum că ai trecut de adolescență, să ai un an nou minunat, dragă! Te iubesc! Tata”.

Carys este cel mai mic copil din familia lui Michael și Catherine. Cuplul mai are un fiu de 22 de ani, Dylan. Douglas este, de asemenea, tatăl lui Cameron, fiul său în vârstă de 44 de ani, născut de fosta soție Diandra Looker.

VIDEO viral! ”A promis vremuri bune, dar plouă de trei săptămâni deja”

Un VIDEO marca ZERODOIOFFICIAL a devenit viral și a trezit amuzamentul internauților. Iată despre ce este vorba.

Maestrul în arte cu acte în regulă, Cătălin Lungu, este ”indignat” că ”vremurile bune” nu mai vin și a găsit probabil cine e de vină că plouă în continuu de trei sîptămâni și a făcut o parodie la acest subiect.

Vedeți VIDEO mai jos…

Recolta de fructe din Moldova ar putea fi compromisă. Ce spun fermierii?

Precipitațiile care se înregistrează de peste trei săptămâni, dar și temperaturile joase, mai ales pe timp de noapte, au un impact negativ asupra pomilor fructiferi, care riscă să nu fie polenizați, susțin experții.

Flori – Hai la Plimbare :O)

Totodată, din cauza că albinele nu sunt active, în acest an ar putea fi afectată și producția de miere. În timp ce apicultorii stimulează cu hrană familiile de albine, agricultorii tratează copacii de boli și vătămători, transmite moldova1.md.

„Iată aici avem caisul care este afectat de la condițiile climaterice nepotrivite. Nu a fost polenizare, în primul rând, că a fost timpul rece, dar albina absolut nu a fost. Cu natura nu ne putem lupta, iată aici sunt fructele, le atingi puțin și ele cad.”

Galina Morari-Țugulschi are la Zâmbreni, Ialoveni, o livadă cu cais, cireși și percici. Fermiera spune că, din cauza precipitațiilor menținute săptămâni în șir, dar și a temperaturilor joase, în acest an au avut de suferit toți pomii fructiferi.

„Comparativ cu anul trecut mult mai multe cheltuieli, fiindcă anul trecut nu a plouat și anume fungii aceștia de la molenioză, de la ciupercile acestea, ele sunt active și sunt foarte agresive în perioada când e umed afară și e rece”, menționează antreprenoarea.

În prezent, albinele sunt într-o stare de repaus, nu se dezvoltă rapid și stau cu rezervele de hrană pe care le au în cuib, susțin apicultorii.

„Dacă nu au posibilitate să zboare atunci apicultorul trebuie să le toarne cu ceainicul niște siropaș.”

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, familiile de albine nu cresc cantitatea de puiet necesară, mai spun apicultorii.

„Toți apicultorii practic așteaptă culesul de la salcâmul alb și ele nu o să dovedească să-și formeze masa de albine care o să participe la culesul de miere. O familie de albine s-ar dezvolta normal fără a se reține, când în cuibul familiei este 8-10 kg de miere și se va păstra un fagure, doi”, spune președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Andrei Zagareanu.

În același timp, experții în agricultură susțin că ploile și temperaturile joase au influențat negativ aproape toate plantațiile multianuale și culturile de toamnă.

„De început operațiunile agricole conform tehnologiilor, de pregătit tot materialul semincer, săditor și de intrat în câmp și de efectuat toate lucrările care sunt necesare. Precipitații sunt suficiente pentru a începe anul agricol. Apicultorii trebuie să aibă grijă de albini, ca ele să fie amplasate cât mai aproape de plantațiile multianuale, ca să poată să polenizeze absolut toate culturile ca să avem și roadă bună”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Chișinăul se pregătește pentru un val de refugiați din Ucraina
Articolul anterior
Peste 6.000 de noi cazuri de infectare cu Covid-19, confirmate în țara noastră
Articolul următor