Previziuni pozitive de la guvernatorul BNM: ”Anul 2023 va fi un an de redresare și revenire”

Anul 2022 a fost unul extrem de dificil din punct de vedere economic și monetar, iar anul 2023 va fi unul de redresare și revenire. Relaxarea condițiilor monetare va crea premise pentru relansarea economiei, scăderea nivelului inflației va aduce previzibilitatea și stabilitatea necesare activității economice, iar sistemul bancar este pregătit pentru a asigura finanțarea companiilor și a populației. Afirmațiile au fost făcute de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în contextul aprobării de către Consiliul de supraveghere a Raportului anual pentru anul 2022, transmite MOLDPRES.

Octavian Armașu a afirmat că în anul 2023, sub umbrela Băncii Naționale vor trece unele părți importante ale sistemului financiar nebancar – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară etc., ceea ce va permite asigurarea unei reglementări și supravegheri omogene și consistente pe tot spectrul activităților financiare.

Potrivit guvernatorului, anul 2022 a fost unul extrem de dificil din punct de vedere economic și monetar, fiind marcat și umbrit de războiul din Ucraina, iar pe plan economic – de consecințele acestuia și de multiple șocuri externe și interne. „La începutul anului 2022, economia Moldovei era sub impactul câtorva evenimente și șocuri, al căror efecte încă se propagau. Economia își revenea după criza pandemică, prețurile produselor alimentare pe piața internațională au atins niveluri înalte, prețurile la resursele energetice au consemnat maxime istorice, iar majorarea plăților sociale au alimentat tendințele proinflaționiste. În 2022, seria de șocuri ce alimentau inflația a continuat cu ajustările de tarife și a culminat cu declanșarea războiului în Ucraina, care a întrerupt lanțuri logistice și a dus la înlocuirea produselor ucrainene cu altele mai scumpe”, a afirmat guvernatorul.

În aceste condiții, Octavian Armașu a precizat că „măsurile tranșante în domeniul politicii monetare luate de Banca Națională au permis să depășim valul inflaționist cu care s-a confruntat Moldova și, spre finele anului, să trecem ferm pe un trend descrescător al inflației”.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

Suprafețele agricole cultivate cu cereale sunt într-o stare foarte bună

Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună.

Unde să înfiinţezi o fermă de cereale – Capital

Acest lucru a fost menționat, astăzi, 26 iunie, de șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe, cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea și secretarilor de stat. Totodată, au declarat că spațiile de depozitare din R. Moldova sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă, iar roada din acest an va fi mai bogată, transmite www.stiri.md.

Audiența a fost informată de către specialiștii din cadrul ministerului cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Aceștia afirmă că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TV-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat ministrul.

Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.

Tudor Chirilă a transmis un mesaj puternic moldovenilor, în cadrul unui concert susținut la Chișinău

În cadrul unui concert susținut la Chișinău, artistul român Tudor Chirilă a transmis un mesaj puternic moldovenilor.

Mesaj lui Tudor Chirilă, la Chișinău: România - mai dezvoltată în UE

Solistul trupei Vama a îndemnat publicul să analizeze evenimentele care se desfășoară în jurul lor și, totodată, a subliniat că România s-a dezvoltat datorită apartenenței la Uniunea Europeană, iar cei care spun opusul, minte, transmite TV8.md.

„Ar trebui să vă intereseze un pic mai mult ce se întâmplă jurul vostru, cine fură miliardul, cine vă conduce și așa mai departe. Noi nu suntem cel mai bun exemplu și dacă România are vreo șansă acum și este o țară un pic mai dezvoltată decât ar fi putut să fie, asta este doar pentru că se află în Uniunea Europeană. Cine vă spune altfel, e vagabond și vă minte”, a afirmat Chirilă.

Declarațiile lui Tudor Chirilă au fost întâmpinate cu aplauze de către publicul prezent la concert.

Mesaj lui Tudor Chirilă, la Chișinău: România - mai dezvoltată în UE

Premierul de la Praga, după Summitul CPE: „Moldova este foarte importantă pentru Europa”
Articolul anterior
Cine este oficialul european care a zburat peste 3.500 kilometri pentru Summitul din Moldova
Articolul următor