Previziunile sumbre ale unui fost spion rus, terorist în războiul din Donbas: „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”

Extrema dreaptă din Rusia critică eșecurile militare din Ucraina și susține că „Am pierdut deja”, potrivit theguardian.com.

„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a declarat Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-un discurs video adresat luni celor 430.000 de adepți ai săi pe Telegram.

„Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”, a spus acesta.

Girkin este fost colonel al serviciilor secrete rusești care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014 și este probabil cea mai proeminentă voce din cadrul unui grup tot mai zgomotos și mai furios de bloggeri ultranaționaliști și pro-război care au început să reproșeze Kremlinului că nu și-a atins obiectivele tactice, în timp ce luptele din Ucraina au intrat în cea de-a șaptea lună, scrie sursa citată.

După ultima contraofensivă ucraineană din sudul și nord-estul țării, acești bloggeri – cărora li s-a acordat până acum o platformă publică refuzată multora – și-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, criticând performanța inadecvată a armatei în război și îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scară largă.

„Cu siguranță devin din ce în ce mai furioși, și pe bună dreptate, mai ales pe măsură ce se mărește decalajul dintre linia oficială și realitatea de pe teren”, a declarat Mark Galeotti, expert în probleme de securitate rusească.

Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, încercuind Balakliia, un oraș de importanță strategică cu 27.000 de locuitori, și recucerind mai multe așezări mai mici.

Bloggerii militari, care sunt adesea foști veterani cu contacte pe linia frontului, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren. „Unele sunt surse foarte dubioase, dar există și cei – precum Girkin – care știu despre ce vorbesc și care, în mod clar, sunt în contact cu oameni de pe front sau care, în alt mod, sunt la curent”, a declarat Galeotti.

Guvernul rus nu și-a mai publicat propriile pierderi de la 25 martie, când a dat un total de 1.351 de morți și 3.825 de răniți. Serviciile secrete occidentale consideră că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.

În schimb, de la începutul războiului, Ministerul rus al Apărării a emis în mod repetat declarații improbabile despre succesele sale pe câmpul de luptă, lăudându-se că a distrus peste 40 de lansatoare de rachete Himars de fabricație occidentală și susținând că a decimat forțele aeriene ucrainene.

Televiziunea de stat, cea mai populară sursă de informații din Rusia, continuă în mod similar să prezinte o imagine roz a succeselor rusești în Ucraina. Într-un discurs combativ de miercuri, Putin a reiterat că Rusia nu a „pierdut nimic” într-un război despre care a spus că se desfășoară conform planului.

Cu toate acestea, acest optimism nu a fost împărtășit de alții, deoarece Ucraina a încercuit miercuri Balakliia, reușind ceea ce a fost deja etichetat ca fiind una dintre cele mai impresionante mișcări strategice ale războiului și salutată ca „o veste bună” de către președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, miercuri seara.

„Trebuie afirmat că, în Balakliia, forțele armate ale Ucrainei au depășit complet comanda noastră”, a scris Starshe Eddy, un popular blogger rus pro-război, pe canalul său Telegram.

Audiența lui Starshe Eddy pe Telegram, ca și cea a altor bloggeri de război, a crescut vertiginos de la începutul invaziei, de la aproximativ 28.000 în ianuarie la 500.000, potrivit Tgstat, un serviciu de analiză pentru canalele Telegram.

Remarcând lipsa de reacție a Rusiei la ofensiva ucraineană, Aleksandr Kots, un jurnalist de război pro-Kremlin, a acuzat miercuri autoritățile că ascund „vești proaste” despre situația de pe teren. „Trebuie să începem să facem ceva în legătură cu sistemul în care liderilor noștri nu le place să vorbească despre veștile proaste, iar subordonații lor nu vor să-și supere șefii”, a declarat el.

Cea mai recentă ofensivă din Ucraina a dus, de asemenea, la noi apeluri din partea extremei drepte naționaliste pentru o mobilizare generală, un demers împotriva căruia Putin a optat până acum, în ciuda semnelor tot mai numeroase că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de soldați noi.

sursa: www.ziate.com

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Moldova, condamnată de 568 de ori la CEDO în ultimii 25 de ani: cam de două ori pe lună
Articolul anterior
Ministerul Finanțelor nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori: ”Încurajăm agricultorii să se asigure”
Articolul următor