Prietenul lui Iurie Sadovnic a dezvăluit că artistul suferea de depresie: ,,A apelat la medici, a fost și tratament”

Ieri a fost zi de doliu în toată Republica Moldova, iar instituţiile statului au coborât drapelele în bernă în memoria celui care a fost Iurie Sadovnic. La ceremonia funerară au participat mai mulți oameni de cultură, prieteni, colegi de breaslă. Viorel Burlacu, prietenul și partenerul de scenă al artistului, a mărturisit că aceasta suferea de depresie.

Valeriu Matei, director, Institutul Cultural Român: ,,În vremuri deloc prielnice a ştiut să întemeieze aici la răsărit de Prut un gen muzical precum muzica folk. Să devină simbolul acestui gen muzical, să aibă foarte mulţi ucenici, să se înscria în pliadă celebrilor folkişti din întreag spaţiul românesc”.

Valeriu Matei, prieten bun cu regretatul Iurie Sadovnic, i-a dedicat astăzi un poem cu titlul  „Durere”.

Mormântul lui Iurie Sadovnic este în apropiere de cele ale lui Mihai Volontir, Anatol Dumitraş şi Ion Stratan.

Bunul său prieten, compozitorul Viorel Burlacu, mărturiseşte cu tristeţe că artistul nu a fost apreciat la justa valoare.

Viorel Burlacu, compozitor: ,,Ştie toată lumea noi am lucrat în scenă aproape 20 de ani alături şi acum în pandemie eram în lucru în studiou, a rămas multă muzică nedusă până la capăt şi un film. Era în depresie, da. El a apelat la medici, o fost tratament, dar vedeţi… doar Dumnezeu ştie cum iese. Joi am vorbit ultima dată cu dumnealui, au fost aşa discuţii… Acest om face parte din patrimoniul cultural naţional românesc şi trebuie să respectăm ce a făcut dumnealui, să promovăm mai departe şi să facem ceea ce nu a reuşit”.

Iurie Sadovnic a colaborat cu Eugen Doga şi Anastasia Lazariuc la melodiile „Oglinda Clipelor”, „Păstraţi Iubirea”, „Chemarea dragostei”. Maestrul Doga pregătise pentru el un cântec despre Chişinău.

Eugen Doga, compozitor: ,,Nu demult l-am şi telefonat, îmi trebuieşte să îmi facă o imprimare, şi l-am rugat să cânte, mi-a spus că nu poate se simte prost. Când a doua oară m-a refuzat înseamnă că era ceva foarte serios şi când am auzit acest trăsnet. Dacă era cineva alături poate reuşea să îl scoată din această stare de depresie, boala e boală, noi toţi nu suntem sănătoşi dar cred că această depresie la presat.+ 36-45 El a fost un foarte apropiat şi foarte drag prieten de colaborare, de creaţie. Sper că Dumnezeu o să îl ierte şi o să-l odihnească în Pace.

Gheorghe Țopa, interpret: El până în ultima zi a cântat. Este şi cântautor şi compozitor şi interpret. Ultimele spectacole am fost împreună, el a cântat live. Este un şoc, în primul rând el este un om talentat, deştept, ştia gluma. Nu poţi să te aştepţi”.

Zinaida Julea, interpretă: ,,Am împărţit aceiaşi scenă cu Iurie. Am împărţit acelaşi public uneori aceleaşi aplauze. Din păcate a ales să plece poate într-o lume mai bună. Iurie a fost un creator de frumos”.

Pentru merite deosebite în muzică, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii”.

sursa: www.tvrmoldova.md

Comunitatea de pe Instagram, șocată de moartea Nicusei. ,,Plângea și plângea într-una. Chiar nu s-a găsit nimeni s-o susțină?”
Articolul anterior
Moldova va primi peste 700.000 de doze de vaccin Pfizer anti-Covid
Articolul următor
Alte articole interesante