Prietenul lui Iurie Sadovnic a dezvăluit că artistul suferea de depresie: ,,A apelat la medici, a fost și tratament”

Ieri a fost zi de doliu în toată Republica Moldova, iar instituţiile statului au coborât drapelele în bernă în memoria celui care a fost Iurie Sadovnic. La ceremonia funerară au participat mai mulți oameni de cultură, prieteni, colegi de breaslă. Viorel Burlacu, prietenul și partenerul de scenă al artistului, a mărturisit că aceasta suferea de depresie.

Valeriu Matei, director, Institutul Cultural Român: ,,În vremuri deloc prielnice a ştiut să întemeieze aici la răsărit de Prut un gen muzical precum muzica folk. Să devină simbolul acestui gen muzical, să aibă foarte mulţi ucenici, să se înscria în pliadă celebrilor folkişti din întreag spaţiul românesc”.

Valeriu Matei, prieten bun cu regretatul Iurie Sadovnic, i-a dedicat astăzi un poem cu titlul  „Durere”.

Mormântul lui Iurie Sadovnic este în apropiere de cele ale lui Mihai Volontir, Anatol Dumitraş şi Ion Stratan.

Bunul său prieten, compozitorul Viorel Burlacu, mărturiseşte cu tristeţe că artistul nu a fost apreciat la justa valoare.

Viorel Burlacu, compozitor: ,,Ştie toată lumea noi am lucrat în scenă aproape 20 de ani alături şi acum în pandemie eram în lucru în studiou, a rămas multă muzică nedusă până la capăt şi un film. Era în depresie, da. El a apelat la medici, o fost tratament, dar vedeţi… doar Dumnezeu ştie cum iese. Joi am vorbit ultima dată cu dumnealui, au fost aşa discuţii… Acest om face parte din patrimoniul cultural naţional românesc şi trebuie să respectăm ce a făcut dumnealui, să promovăm mai departe şi să facem ceea ce nu a reuşit”.

Iurie Sadovnic a colaborat cu Eugen Doga şi Anastasia Lazariuc la melodiile „Oglinda Clipelor”, „Păstraţi Iubirea”, „Chemarea dragostei”. Maestrul Doga pregătise pentru el un cântec despre Chişinău.

Eugen Doga, compozitor: ,,Nu demult l-am şi telefonat, îmi trebuieşte să îmi facă o imprimare, şi l-am rugat să cânte, mi-a spus că nu poate se simte prost. Când a doua oară m-a refuzat înseamnă că era ceva foarte serios şi când am auzit acest trăsnet. Dacă era cineva alături poate reuşea să îl scoată din această stare de depresie, boala e boală, noi toţi nu suntem sănătoşi dar cred că această depresie la presat.+ 36-45 El a fost un foarte apropiat şi foarte drag prieten de colaborare, de creaţie. Sper că Dumnezeu o să îl ierte şi o să-l odihnească în Pace.

Gheorghe Țopa, interpret: El până în ultima zi a cântat. Este şi cântautor şi compozitor şi interpret. Ultimele spectacole am fost împreună, el a cântat live. Este un şoc, în primul rând el este un om talentat, deştept, ştia gluma. Nu poţi să te aştepţi”.

Zinaida Julea, interpretă: ,,Am împărţit aceiaşi scenă cu Iurie. Am împărţit acelaşi public uneori aceleaşi aplauze. Din păcate a ales să plece poate într-o lume mai bună. Iurie a fost un creator de frumos”.

Pentru merite deosebite în muzică, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii”.

sursa: www.tvrmoldova.md

VIDEO! Protest cu îmbrânceli și scandal între susținători PAS și cei ai lui ȘOR, în fața Parlamentului: ”Poliția, interveniți!”

Îmbrânceli și scandal între un grup de bărbați, susținători ai guvernării PAS și participanții la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Deputata Marina Tauber a calificat acțiunea grupului de bărbați drept „tentativă de omor” împotriva protestatarilor, scrie unimedia.info.

În imaginile video putem vedea cum un grup de bărbați s-a îndreptat spre mulțime și a început să îi împingă cu violență pe participanții la miting, care scandau „Jos Maia Sandu”.

Drept răspuns, manifestanții au început să strige „Jos provocatorii!”.

Totodată, deputata Marina Tauber a declarat că ar fi vorba despre 20 de bărbați, care au provocat aceste violențe, acuzând poliția că nu a intervenit la timp, pentru evitarea situației date.

Mai mulți oameni au venit astăzi, în centrul Capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Mulțimea, echipată cu pancarte, se deplasează în mod organizat spre Parlament și scandează „Jos, Maia Sandu!”.

Așa ceva mai rar! Mesaje de scuze pentru incomoditățile create pe un șantier din Capitală: ”Pardon”

Așa ceva mai rar! Lucătorii unui șantier deschis recent în Capitală au decis să-și ceară scuze pentru incomoditățile create trecătorilor într-un mod inedit! E vorba de niște lucrări de construcție demarate în Centrul Chișinăului, pe strada pietonală Eugen Doga.

Mai exact, șantierul a fost înconjurat cu panouri care conțin mesaje prin intermediul cărora executorul lucrărilor își cere scuze de la trecători pentru eventualul dieranj creat pe parcursul executării acestora.

Vă prezentăm scuzele noastre de rigoare pentru eventuale incomodități. Pardon

Ne vom strădui să lucrăm ca albinuțele și să deranjăm la minim

În curând se va crea mai mult spațiu pentru emoții de neuitat.

Sunt mesajele afișate pe panourile respective.

Trecătorii sunt surprinși! Aceștia au spus pentru unica.md, că deși, de regulă, oamenii sunt nemulțumiți de zgomote și incomodități în cazul unor astfel de lucrări, cu asemenea mesaje frumoase nemulțumirea trece. Reacțiile lor au fost pozitive.

”E plăcut că își fac griji și chiar își cer scuze. Mai rar așa ceva!”, a declarat o trecătoare.

”Când vezi asemenea mesaje, nici nu te mai deranjează nimic”, susține un bărbat.

”E un gest frumos! Înseamnă că le pasă și de trecătorii care se plimbă pe pietonală.”, a spus o tânără.

Vor fi extrădați Șor, Platon și Plahotniuc? Reacția ministrului Justiției la această întrebare

Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru cunoaște doar că dosarul Șor se află în examinare la Curtea de Apel. Acesta a fost răspunsul funcționarei, fiind întrebată când vor fi extrădați Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, scrie realitatea.md.

Oficiala nu a vorbit despre Plahotniuc. Ea a sugerat jurnaliștilor să se adreseze la Procuratură, a mulțumit pentru întrebări și încheiat declarațiile pentru presă.

„Mulțumesc pentru întrebare Ce ține de dosarul Șor și Platon, se examinează. În privința dosarului Șor, se află la examinare la Curtea de Apel. Din câte am înțeles, sunt la etapă avansată. Detalii pe marginea dosarului urmează să le adresați la Procuratură. Vă mulțumesc pentru întrebări”, a spus Mihailov-Moraru.

Pe numele lui Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt deschise investigații, acești fiind acuzați de spălare de bani și implicare în frauda bancară. Cei trei au părăsit țara, iar potrivit presei, ex-liderul democrat se află în Ciprul de Nord, Șor – în Israel, iar Platon – la Londra.

Comunitatea de pe Instagram, șocată de moartea Nicusei. ,,Plângea și plângea într-una. Chiar nu s-a găsit nimeni s-o susțină?”
Articolul anterior
Moldova va primi peste 700.000 de doze de vaccin Pfizer anti-Covid
Articolul următor