Prim-ministrul Natalia Gavrilița cere grăbirea procesului de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii proiectului ”Prima Casă”

Premierul Natalia Gavrilița cere grăbirea procesului de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii proiectului „Prima Casă”. În cadrul ședinței Guvernului de luni, 25 iulie, prim-ministra i-a solicitat ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi ca regulamentul privind acordarea compensațiilor să fie publicat până la sfârșitul acestei zile, scrie tv8.md.

Budianschi a dat asigurări că documentul este gata pentru avizare. 

„Vă rugăm să-l prezentați astăzi ca să existe o previzibilitate pentru ca toți actorii să știe cum va avea loc această compensare. Noi am anunțat-o, dar până când nu este adoptat actul normativ oamenii nu știu cum să acționeze. Eu aș ruga în primul rând să fie publicat, eu vreau asta să se întâmple în regim de urgență, ca miercuri să punem pe ordinea de zi”, a spus Natalia Gavrilița.

La mijlocul acestei luni, Guvernul a anunțat că va oferi compensații beneficiarilor programului „Prima Casă”. Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare.

Totodată, se va plafona creșterea ratei dobânzii la 4% (puncte procentuale) timp de 6 luni, și 6% (puncte procentuale) timp de 12 luni consecutive. Pentru perioada iulie-decembrie 2022, această măsură va reduce creșterea dobânzii cu circa un sfert, față de condițiile curente ale programului Prima casă.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

După rechini, aricii de mare sunt următorul pericol la mare. Ce trebuie să faci ca să fii în siguranță
Articolul anterior
Tinerii vor primi câte 1000 de lei pentru a merge la teatre, muzee, concerte
Articolul următor