Prima imagine cu Pomul de Crăciun din PMAN

În Piața Marii Adunări Naționale este amenajat Pomul de Crăciun. Pregătirile pentru inaugurarea bradului sunt pe ultima sută de metri.

separator

Se pare că anul acesta, Pomul de Crăciun va semănă cu cel de anul trecut.

Foto: point.md/Елена Левицкая-Пахомова

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

Accident tragic la Hâncești! O tânără șoferiță de 19 ani a murit, după ce s-a izbit cu mașina într-un copac

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

”Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.
Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fiți prudenți la drum, o secundă de neatenție ne poate costa viața”, anunță Poliția.

Trei minore cu vârstele cuprinse între 14 și 16 ani, închise și obligate să se prostituieze într-un apartament din Capitală
Articolul anterior
Persoanele cu dizabilități locomotorii din municipiul Ungheni, susținute de către tinerii antreprenori din localitate în cadrul proiectului ,,Șanse egale pentru o viață activă”
Articolul următor