Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor, amenajată într-un sector din Capitală

Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor din Chișinău este testată de locuitorii din strada Trandafirilor, sectorul Botanica. Sunt patru tomberoane îngropate în pământ, care pot fi deschise cu ajutorul unui capac, relatează Protv.md.

Locuitorii din zonă spun că terenul arată acum mult mai curat.

Deocamdată, pe niciunul dintre tomberoane nu este un semn pentru gunoiul menajer și cel care poate fi reciclat, așa că oamenii îl aruncă la nimereală.

Potrivit șefului Direcției Locativ-Comunale, tomberoanele subterane sunt pentru deșeurile menajere, iar în curând vor fi adăugate alte 3 pubele simple pentru gunoiul ce poate fi reciclat. Platforma este abia un proiect pilot, dar au fost identificate alte 10 locații unde ar putea fi construite asemenea platforme. Tomberoanele sunt golite de o mașină obisnuită a regiei salubritate, care însă este dotata cu un sistem hidraulic pentru a ridica și a coborî platforma.

Instalarea platformei a costat 260 de mii de lei, proiectul fiind finanțat din Fondul Ecologic National. Deocamdată la Chișinău containere subterane găsim doar în această curte de pe strada Trandafirilor. Problema tomberoanelor învechite, la fel și cea a reciclării rămân la ordinea zilei. În Moldova nu există un regulament de depozitare a deșeurilor aprobat si definitivat care sa devina un ghid, afirma directoarea Asociației Obștești pentru Valorificarea Deșeurilor. 

Percheziții la o companie din România controlată de Gazprom. Există suspiciuni de divulgare a unor secrete de stat

Procurorii DirecțiEI de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut luni percheziții la compania românească Nis Petrol, controlată de gigantul Gazprom, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit procurorilor DIICOT, citați de G4media, au fost efectuate nouă percheziții în București și Timișoara, parte dintre acestea desfășurându-se în sediul și punctele de lucru ale unei companii multinaționale, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”..

Nis Petrol este deținută de compania sârbă NIS A.D. NOVI SAD, care la rândul ei este deținută în proporție de 56% de gigantul rus Gazprom.

Reprezentanții companiei nu au dorit să comenteze pentru G4Media informațiile.

Transferul de informații se referă la date geologice și de productie privind operațiuni din domeniul petrolier, inclusiv date cu caracter clasificat.

Sentință în procesul româncei care a ucis în chinuri un italian de 89 de ani. Planul inițial al criminalei a fost să-l seducă

Nicoleta Chiță, o româncă de 28 de ani din Cluj, a fost condamnată după ce a ucis în chinuri un italian de 89 de ani, pe care trebuia să îl îngrijească.

Femeia a fost acuzată că l-a ucis pe Michelangelo Marchese chiar în casa acestuia din Palma di Montechiaro. În 20 septembrie, a fost condamnată la 23 de ani de închisoare și va fi expulzată de pe teritoriul Italiei după executarea pedepsei, informează portalul italian Sicilylab.com, citat de adevarul.ro.

Anterior, procurorul ceruse condamnarea pe viață a inculpatei. Nicoleta Chiță a fost angajată în urmă cu doi ani ca îngrijitoare pentru Michelangelo Marchese, un bătrân de 89 de ani.

Presa din Italia notează că femeia ar fi încercat să îl seducă și că bărbatul i-ar fi promis că se va căsători cu ea, urmând să îi rămână vila în care locuia și o sumă mare de bani. Totuși, când rudele bărbatului au aflat vestea, ar fi încercat să îi despartă pe cei doi.

Crezând că nu va reuși să își ducă planul la capăt, femeia a decis să îl jefuiască și să fugă. În noaptea de 11 spre 12 iulie 2020, Nicoleta i-a făcut o vizită italianului. A doua zi, bărbatul a fost găsit mort, legat de mâini și de picioare, iar anchetatorii care au preluat cazul au ajuns la concluzia că a fost torturat pentru a spune unde își ține banii.

VIDEO! Kadîrov anunță că-și trimite cei trei fii să lupte în Ucraina. Aceștia apar într-un film propagandistic

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin, anunţă luni că îşi trimite cei trei fii adolescenţi să lupte în Războiul rus din Ucraina, la doar câteva ore după ce a criticat comandamentul militar rus şi a îndemnat la folosirea armamentului nuclear în acest război, relatează AFP.

”A venit timpul (ca ei) să strălucească într-o bătălie adevărată şi nu pot decât să le salut hotărârea”, scrie într-o postare pe Telegram Kadîrov.

”În curând, ei vor pleca în prima linie şi se vor afla în zonele cele mai dificile ale liniei de contact”, în Ucraina, anunţă liderul Ceceniei.

Ramzan Kadîrov anunţă astfel că-i trimite la luptă în Războiul rus din Ucraina pe cei trei fii ai săi – Ahmat, în vârstă de 16 ani, Eli, în vârstă de 15 ani şi Adam, în vârstă de 14 ani.

O fetiță de 5 ani a ajuns la spital, după ce și-a prins mâna în scurgerea unei piscine
Articolul anterior
Până în toamna lui 2022, microbuzele din Capitală vor fi înlocuite cu autobuze și troleibuze moderne
Articolul următor