Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor, amenajată într-un sector din Capitală

Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor din Chișinău este testată de locuitorii din strada Trandafirilor, sectorul Botanica. Sunt patru tomberoane îngropate în pământ, care pot fi deschise cu ajutorul unui capac, relatează Protv.md.

Locuitorii din zonă spun că terenul arată acum mult mai curat.

Deocamdată, pe niciunul dintre tomberoane nu este un semn pentru gunoiul menajer și cel care poate fi reciclat, așa că oamenii îl aruncă la nimereală.

Potrivit șefului Direcției Locativ-Comunale, tomberoanele subterane sunt pentru deșeurile menajere, iar în curând vor fi adăugate alte 3 pubele simple pentru gunoiul ce poate fi reciclat. Platforma este abia un proiect pilot, dar au fost identificate alte 10 locații unde ar putea fi construite asemenea platforme. Tomberoanele sunt golite de o mașină obisnuită a regiei salubritate, care însă este dotata cu un sistem hidraulic pentru a ridica și a coborî platforma.

Instalarea platformei a costat 260 de mii de lei, proiectul fiind finanțat din Fondul Ecologic National. Deocamdată la Chișinău containere subterane găsim doar în această curte de pe strada Trandafirilor. Problema tomberoanelor învechite, la fel și cea a reciclării rămân la ordinea zilei. În Moldova nu există un regulament de depozitare a deșeurilor aprobat si definitivat care sa devina un ghid, afirma directoarea Asociației Obștești pentru Valorificarea Deșeurilor. 

O fetiță de 5 ani a ajuns la spital, după ce și-a prins mâna în scurgerea unei piscine
Articolul anterior
Până în toamna lui 2022, microbuzele din Capitală vor fi înlocuite cu autobuze și troleibuze moderne
Articolul următor
Alte articole interesante