Prima rachetă orbitală lansată de pe teritoriul Europei s-a prăbușit la scurt timp după lansare

Start-up-ul german Isar Aerospace a lansat duminică, de la baza spațială norvegiană de pe insula Andoya, racheta de test Spectrum, scrie Digi24.RO.

Sursa: Digi24.RO

Dispozitivul fără echipaj, care ar fi trebuit să deschidă calea lansărilor de sateliți din Europa, s-a prăbușit la sol și a explodat la mai puțin de un minut după decolare.

Este vorba despre prima lansare verticală a unui vehicul orbital de pe continentul european, în afara Rusiei.Imediat după lansare însă, racheta s-a prăbușit la sol și a explodat.

Aerospace, care avertizase anterior că prima lansare s-ar putea încheia prematur, a declarat că testul a furnizat o cantitate semnificativă de date utile pentru echipa sa.

Misiunea de duminică a avut ca scop colectarea de date despre vehiculul de lansare al Isar Aerospace.

Racheta a fost prezentată drept prima încercare de zbor orbital de pe continentul european, unde mai multe țări, inclusiv Suedia și Marea Britanie, și-au exprimat dorința de a intra pe piața în creștere a misiunilor spațiale comerciale.Inițial, racheta ar fi trebuit lansată în urmă cu o săptămână, de la baza spațială norvegiană de pe insula Andoya, deasupra cercului polar de nord, prima misiune test a rachetei sale Spectrum.

Lansarea a fost însă amânată.„Fiecare secundă de zbor este prețioasă, deoarece ne permite să colectăm date și să câștigăm experiență.

Treizeci de secunde de zbor ar fi deja un real succes”, a explicat în urmă cu o săptămână Daniel Metzler, co-fondator și CEO al Isar Aerospace, producătorul rachetei.

Un medic moldovean și-a pierdut viața într-un accident rutier, în Italia

Un medic cardiolog moldovean, în vârstă de 65 de ani, a murit într-un grav accident rutier produs luni, 28 aprilie, în orașul Grosseto, Italia. Acesta se deplasa cu bicicleta pe o pistă specială, când a fost lovit de un automobil, la intrarea în oraș, transmite ziarul Il Tirreno.

Potrivit martorilor, medicul ar fi ieșit de pe pista de biciclete pentru a traversa strada, iar șoferul, un tânăr de 33 de ani, nu a reușit să-l evite.

Trecătorii au încercat să acorde primul ajutor, însă rănile suferite de medic erau foarte grave. Trei ambulanțe au fost trimise la fața locului, iar elicopterul de intervenție a fost pregătit.

Fiica victimei a ajuns la fața locului și, în lacrimi, a acuzat autoritățile locale că nu au luat măsuri pentru a asigura siguranța rutieră.

Presa italiană mai scrie că accidentul a reaprins discuțiile despre pericolul circulației pe această stradă, un drum intens circulat și considerat nesigur. Localnicii spun că au cerut în repetate rânduri măsuri pentru reducerea vitezei și îmbunătățirea infrastructurii, însă fără rezultate concrete.

Poliția italiană a deschis o anchetă, care urmează să stabilească dacă șoferul putea evita impactul și dacă există responsabilități legale.

În Republica Moldova sunt disponibile peste 9 mii de locuri de muncă

În Republica Moldova sunt disponibile peste 9 mii de locuri de muncă, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Oferta este variată și adresată tuturor celor care își caută un loc de muncă, fie că au studii superioare sau nu, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă intermediază aceste oportunități în toată țara, transmite IPN.

„Fiecare loc de muncă înseamnă mai mult decât un salariu, înseamnă demnitate, siguranță și șansa de a construi un viitor acasă în Moldova”, a declarat Daniel Vodă la briefingul de presă de după ședința Guvernului.

24% din posturi sunt destinate specialiștilor cu studii superioare, iar restul vizează muncitorii calificați sau necalificați.

Datele Biroului Național de Statistică arată că rata șomajului a scăzut de la 4,6% în 2023 la 4% în 2024, ceea ce reflectă o îmbunătățire a situației pe piața muncii.

Parlamentul Ungariei a votat pentru retragerea țării din Curtea Penală Internațională

Legislativul de la Budapesta a votat pentru retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, pe rețele de socializare.

„Prin această decizie, refuzăm să facem parte dintr-o instituție politizată care și-a pierdut imparțialitatea și credibilitatea”, a menționat șeful diplomației ungare.

După adoptarea legii, Ungaria trebuie să notifice Organizația Națiunilor Unite despre retragerea sa din Curtea Penală Internațională. Decizia va intra în vigoare peste un an.

Budapesta a semnat Statutul de la Roma, tratatul internațional de constituire a Curții Penale Internaționale, în 1999 și l-a ratificat doi ani mai târziu.

Autoritățile maghiare au anunțat, la începutul lunii aprilie anul curent, intenția de a se retrage din cadrul CPI, în ziua în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat Budapesta. Chiar dacă pe numele acestuia este emis un mandat internațional de arestare, fiind acuzat de crime de război și împotriva umanității în Fâșia Gaza, Netanyahu nu a fost reținut, ceea ce a determinat CPI să ceară explicații.

Ungaria nu este prima țară care ignoră mandatele de arestare ale CPI în ultimii ani. În anul 2024, Mongolia a ignorat un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, suspectat de deportarea ilegală a unor copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Statutul de la Roma este un tratat internațional care a creat Curtea Penală Internațională, o instanță juridică internațională permanentă cu competență de a judeca cele mai grave infracțiuni internaționale, cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanității, crimele de război și crimele de agresiune.

Până în prezent, 123 de state au semnat sau au ratificat Statutul de la Roma, iar altele încă examinează semnarea și ratificarea acestuia. Printre țările care au ratificat Statutul de la Roma se numără majoritatea țărilor din Europa, inclusiv Republica Moldova, mai multe țări din America de Sud, Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă. SUA au semnat tratatul în timpul președinției lui Bill Clinton, dar nu l-au ratificat niciodată. Nu sunt parte la acord nici Rusia, China, India sau Israel.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi ziua Sfântului Cuvios Alexie
Articolul anterior
Un bărbat, amendat cu 25.000 de lei după ce a înotat până în Ucraina
Articolul următor