Prima ţară din UE care anunţă că a atins imunitatea colectivă împotriva Covid-19

Malta a vaccinat 70% din populaţia sa adultă cu cel puţin o doză de vaccin împotriva Covid-19, devenind prima ţară a Uniunii Europene care a obţinut imunitatea de turmă, a declarat luni ministrul Sănătăţii Chris Fearne.

foto: GettyImages

Insula mediteraneană a avut în medie trei cazuri noi de virus în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivitate a testelor fiind la un nivel de sub 0,2%.

Două cazuri noi au fost raportate luni, relatează Reuters.

„Vaccinurile sunt administrate cu o rată de un vaccin la cinci secunde”, a declarat ministrul Sănătăţii Chris Fearne într-o conferinţă de presă.

Fără mască în aer liber, de la 1 iulie, pentru cei vaccinaţi

Vaccinarea este deschisă în prezent tuturor locuitorilor Maltei cu vârsta peste 16 ani, iar Fearne a spus că şi copiii cu vârsta de 12 ani şi peste vor fi inoculaţi odată ce autorităţile medicale europene vor autoriza utilizare vaccinului pentru această grupă de vărstă.

El a anunţat, de asemenea, că purtarea obligatorie a măştilor în aer liber va fi ridicată la 1 iulie pentru persoanele vaccinate, atât timp cât cazurile de infectare rămân scăzute.

Autorităţile sanitare anunţaseră anterior că purtarea măştii nu va mai fi necesară pe plaje de la 1 iunie.

Luni, restricţiile privind sălile de sport şi piscinele au fost ridicate, în timp ce programul restaurantelor a fost prelungit până la miezul nopţii. Anterior aceste trebuiau să închidă la ora 17:00.

Un drum național riscă să fie ”înghițit” de alunecările de teren

Pământul a luat-o la vale în raionul Telenești și riscă să acopere traseul Bănești – Telenești, scrie realitatea.md.

Administraţia de Stat a Drumurilor, a notificat compania Nouconst, cea care s-a ocupat de reabilitarea drumului, pentru a lua măsuri de urgență privind înlăturarea aluviunilor și asigurarea evacuării controlate a apelor pluviale.

„În urma ploilor abundente din ultima perioadă, la obiectivul „Lucrări de asigurare a stabilității terasamentului și restabilirea îmbrăcăminții rutiere pe drumul G64 R6 – Bănești-Telenești-Budăi – M5, km 13,22 – 13, 74 s-a supraumezit terasamentul taluzului debleului din ampriza drumului, caracterizat prin pământuri neomogene, argilă nisipoasă, argilă nisipoasă prăfoasă”, spun responsabililor.

În consecință, s-a produs alunecarea și erodarea taluzului, ceea ce pune în pericol integritatea lucrărilor executate și siguranța la trafic.

Un automobil a ajuns în mijlocul străzii, după ce șoferul a uitat să pună frâna de mână

Un automobil a fost la un pas de a fi accidentat, după ce șoferul ar fi uitat să tragă frâna de mână.

A uitat să tragă frâna de mână: O mașină a ajuns în mijlocul străziiFoto: Captură video

Cazul a avut loc astăzi, pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al Capitalei, scrie www.stiri.md.

Momentul a fost surprins de camera de bord a unui automobil.

Din imagini se observă cum automobilul, de model Audi, parcat pe trotuar, pornește cu spatele spre drum și oprește pe acostament. 

În urma incidentului, nimeni nu a avut de suferit.

Sofia Rotaru postează piese pe care le cântă în limba română

Interpreta de muzică ușoară, Sofia Rotaru, originară din regiunea Cernăuți, Ucraina, postează tot mai des pe pagina sa de Facebook înregistrări audio și video de arhivă în care dânsa interpretează piese în limba sa maternă – limba română, scrie ziarulnational.md.

Ultimele două piese postate sunt „Aseară ți-am luat basma” și „Orele”.

Despre ultima piesă a scris că „este cea mai frumoasă piesă”.

Sofia Rotaru are 75 de ani.

Puteți asculta AICI una dintre piesele postate recent.

Un alt lot de 200 de ventilatoare procurate cu ajutorul Băncii Mondiale vor fi distribuite spitalelor din țară
Articolul anterior
Copil de 11 ani, în stare gravă la spital după o provocare de pe TikTok
Articolul următor