Prima tranșă din ajutorul de 100 mil euro oferit de România va ajunge la Chișinău în primul trimestru al acestui an

România este din ce în ce mai prezentă în Republica Moldova. O spune senatorul român, Viorel Badea, potrivit căruia Guvernul de la București este determinat să sprijine în continuare cetățenii Republicii Moldova. Potrivit oficialului român, prima tranșă din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro va ajunge la Chișinău în curând, iar banii sunt destinați modernizării infrastructurii satelor din Republica Moldova, transmite IPN.

La 11 februarie 2022 a fost semnat Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară dintre Republica Moldova și România. Este vorba despre un grant de 100 de milioane de euro oferit de Guvernul de la București. Primele 25 de milioane vor fi transferate în primul trimestru al anului.

„E vorba de proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul Satul European, program destinat creșterii accesului la servicii mai bune de apă și canalizare pentru aproape 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, precum și pentru dotarea la 135 de unități școlare cu laboratoare de fizică, chimie și biologie. De asemenea, este vorba de achiziționarea de microbuze și autobuze școlare. Prima tranșă va putea fi alocată în primul trimestru al anului în curs. Acum se lucrează la documentația”, a spus Viorel Badea în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Senatorul Viorel Badea mai spune că România va ajuta Republica Moldova astfel încât Chișinăul să-și onoreze cele 9 angajamente asumate la obținerea statutului de țară candidată la aderare. De asemenea, potrivit oficialului, România va ajuta Chișinăul să depășească criza energetică generată de războiul din Ucraina, oferindu-i energie electrică.

„România și-a asumat în această perioadă de criză energetică sprijinirea Republicii Moldova prin furnizarea energiei electrice. De asemenea, e vorba de un sprijin bugetar direct în valoare de 10,34 milioane de euro destinat atenuării efectelor crizei energetice, transferat deja Guvernului de la Chișinău. Pregătim la Parlament un proiect de lege care să încurajeze înfrățirile dintre unitățile administrativ-teritoriale dintre cele două state. În ultimii ani și, mai cu seamă, în anul 2022 România a fost din ce în ce mai prezentă acasă, în Republica Moldova. Cu siguranță, acest tip de conexiune va crește” a mai spus Viorel Badea.

Potrivit Acordului dintre Republica Moldova și România, 100 de milioane de euro vor fi alocași de Guvernul de la București în calitate de asistență nerambursabilă pe parcursul unei perioade de 7 ani. Potrivit acordului, Republica Moldova trebuie să vină cu o contribuție financiară nu mai mică de 5% din cheltuielile fiecărui proiect.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

Anul 2022 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 8,2 miliarde lei
Articolul anterior
#usideschise cu Igor Belei: despre caritatea în Moldova, excesul de binefacere în orfelinate, voluntariat
Articolul următor