Primăria a anunțat că va cipa arborii care vor fi plantați în Capitală, pentru a opri furturile și vandalizările

Primăria a anunțat că va cipa arborii care vor fi plantați în Capitală.

Making the economic case for green infrastructure investment - Buro Happold

Anunțul a fost făcut de către Victoria Covali, directorul interimar de la „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei, transmite www.stiri.md.

”Lucrăm la un soft. În fiecare arbore va fi bătut un cui care o să aibă un cip ce va conține informații. Astfel, fiecare arbore va fi monitorizat și va conține date despre când a fost plantat, ce lucrări au fost făcute.

Vom avea un instrument care va ține sub control toate schimbările care au loc, inclusiv și securitatea acestor arbori, să nu fie vandalizați sau furați. 

Așteptăm aceste cuie pentru a fi testate”, a declarat Victoria Covali, șefa AGSV.

Cu ce oficiali americani s-a întâlnit președintele Maia Sandu la Washington

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reușit să se întâlnească la Washington cu mai mulți oficiali americani. Primii cu care a avut îndrevederi și duscuții au fost Samantha Power, Nancy Pelosi și Kristalina Georgieva.

”Mi-am început vizita în Statele Unite cu o întrevedere cu Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA și o bună prietenă a țării noastre. Am mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine.Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă. Partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente. Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum.”

”Am fost onorată să mă întâlnesc astăzi, la Washington, cu Nanci Pelosi, Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Am avut o discuție deschisă despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize. Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față. Pe finalul întrevederii, i-am transmis Președintei Nanci Pelosi aprecierea mea pentru experiența sa de peste trei decenii în politică, pe care și le-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.”, scrie președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În cadrul vizitei la Washington, Maia Sandu s-a întâlnit și cu Kristalina Georgieva, cu care a vorbit importanța cooperării cu FMI, pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a subliniat că, în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar „scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie”.

„E nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie”, a remarcat Sandu.

La rândul ei, Kristalina Georgieva a spus că FMI rămâne deschis colaborării cu Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea actualei crize.

Președintele Maia Sandu și-a început luni, 5 decembrie, vizita oficială la Washington. 

Șefa statului a fost întâmpinată personal de administratoarea USAID la sediul administrației. 

Franța, pentru a opta oară în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Franței a învins reprezentativa similară a Poloniei, scor 3-1 (1-0), duminică, și s-a calificat în sferturile de finală a Cupei Mondiale din Qatar, scrie jurnal.md.

Este pentru a opta oară în istorie când ”Cocoșul Galic” a atins această fază a competiției, iar statistica este de partea sa.

Istoria arată că francezii se descurcă foarte bine atunci când ajung în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Au ajuns în această fază de șapte ori, iar de cinci ori s-au impus.

Există și excepția ediției din 1982, când Franța a ajuns direct în semifinale, după ce a trecut de cele două faze ale grupelor, așa cum era formatul respectiv.

Victoriile Franței din ”sferturi”, de la Cupa Mondială:

CM 1958: Franța – Irlanda de Nord 4-0. (Franța, locul 3)

CM 1986: Franța – Brazilia 1-1, 4-3 pen. (Franța, locul 3)

CM 1998: Franța – Italia 1-1, 4-3 pen. (Franța, campioană)

CM 2006: Franța – Brazilia 1-0. (Franța, vicecampioană)

CM 2018: Franța – Uruguay 2-0. (Franța, campioană)

Înfrângerile Franței din ”sferturile” Cupei Mondiale:

CM 1938: Franța – Italia 1-3. Italienii câștigau titlul

CM 2014: Franța – Germania 0-1. Nemții câștigau titlul.

Așadar, de fiecare dată când Franța își câștigă duelul din sferturile de finală ale Cupei Cupei Mondiale termină competiția pe podium.

În schimb, ambele formații care au reușit să o elimine pe Franța în ”sferturi”, Italia și Germania, au cucerit, apoi, trofeul Cupei Mondiale, în edițiile respective.

FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta Republica Moldova să depășească ”cea mai severă criză energetică din istoria sa”

Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.

Președinția transmite că Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.

La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.

Șefa statului a mai menționat că R.Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.

România a acordat Ucrainei livrări repetate de electricitate, după invazia pe scară largă a Rusiei
Articolul anterior
Ce activități au copiii din Rusia la grădiniță: Micuții sunt obligați să facă pachete pentru soldații care fac prăpăd în Ucraina
Articolul următor