Primăria Capitalei a primit drept donație 200 de laptopuri. Unde au fost distribuite

Primăria Chişinău a recepţionat un lot de 200 de laptopuri. Donaţia vine din partea Asociației Obșteşti Alianța Națională YMCA din Republica Moldova, informează OFICIAL.

Laptopurile au fost distribuite către serviciile sociale și centrele de zi gestionate de Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului:

Serviciul social Centrele de zi pentru copii în situație de risc
Centrele comunitare pentru copii și tineri ale direcțiilor de sector
Serviciul social ”Locuința socială asistată”
Centrul de resurse și suport pentru copii și tineri
Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Atenție”
Centrul de zi cu boli rare și autism ”Fluturele Albastru”
Complexul de servicii sociale pentru copii în situații de stradă
Serviciul social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Casa Speranței”
Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic ”Traian”

Tehnica va fi utilizată cu scop educativ, pentru a asimila cunoștințe noi, a găsi diverse informații utile și cu scop recreativ, în cadrul serviciilor sociale și centrelor de zi, pentru a sprijini copiii și tineri, inclusiv copiii și tinerii refugiați din Ucraina, în formarea și dezvoltarea competențelor digitale, stimularea inovației, creativității și abilităților de selectare și utilizare a informației.

Donația a fost făcută în cadrul Memorandumului de cooperare între Primăria municipiului Chișinău și Alianța Națională YMCA.

La fel, în contextul Memorandumului respectiv, Alianța Națională YMCA va dona în luna februarie 1700 de calculatoare pentru instituțiile de învățământ din capitală și suburbii.

Asociația Obștească Alianța Națională YMCA din Republica Moldova este o organizație ce oferă și organizează proiecte de diferit gen: culturale, sociale, educaționale, sportive și de mediu, în colaborare cu diverse instituții pentru a dezvolta sfera aplicării digitale, dezvoltarea și îmbunătățirea accesibilității la informații, precum și crearea premiselor pentru modernizare și creșterea eficienței activității instituțiilor.

Locatarii a două blocuri din Capitală se plâng de starea proastă a balcoanelor: ”Pot oricând provoca o tragedie”

Locatarii a două blocuri cu 16 etaje, din Chişinău, se plâng de starea proastă a balcoanelor care pot oricând să provoace o tragedie, scrie tvrmoldova.md.

Tencuiala și elementele structurii de siguranță sunt deteriorate și pot duce la prăbușire. Specialiştii au inspectat locul şi susțin că vor face o evaluare a cheltuielilor de reparaţie ce urmează a fi suportate de locatarii.

În unul din blocurile cu pricina, din sectorul Buiucani al Chisinaului, pereții sunt jerpeliți și plini de mucegai. Mai grava e însa starea balcoanelor comune, din care se desprind şi cad bucăți de beton.

Balcoanele aparțin locatarilor pentru că sunt spații commune și recunosc că de multă vreme nu s-au mai făcut reparații.

Balcoanele sunt un real pericol pentru locatari. Angajaţii întreprinderii municipale pentru gestionarea fondului locativ dau asigurări că stare blocurilor din Chişinău este atent monitorizată în timp ce Direcţia locativ-comunală anunță că responsabil de reparaţia balcoanelor este gestionarul blocului şi locatarii acestuia.

MIHAIL CĂRĂRUŞ, director, întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ: „Noi în fiecare toamnă şi primăvară conform graficului de examinare a blocurilor de locuit, examinăm starea elementelor constructive a tuturor blocurilor locative. În rezultatul examinătii de toamnă s-a constat că la două blocuri locative aflate la noi la deservire starea balcoanelor este dezastruasă.  Este riascul de a cădea dat fiind faptul că e uzat betonul, e uzat metalul, armatura şi este risc”

GHENADIE DUBIŢA, şef adjunct, Direcţia Generală locativ-comunală şi amenajare: „Din sursele care le are gestionarul trebuie să efectuieze aceste reparaţii. Cu regret de cele mai multe ori gestionarii nu îşi îndeplinesc pe deplin obligaţiile. Dacă sursele financiare pe care le are gestionarul sunt insuficiente pentru a face aceste lucrări el este obligat să convoace adunarea generală a proprietarilor din bloc să-i informeze despre starea blocurilor. Proprietarii sunt coprorietarii a locurilor de uz comun, a elementelor constructive comune şi respectiv să stabilească cota de contribuţie a fiecărui proprietar”.

În Chişinău sunt 10 blocuri de locuinţe aflate în stare deplorabilă și  cu balcoane deteriorate. În urmă cu doi ani, la un bloc de pe strada Ismail, o placă din beton s-a desprins din parapetul unui balcon și a căzut de la înalțime, fără a face victim. În 2014 însă, un bărbat de 30 de ani a murit iar altul a fost rănit după ce balconul unui bloc din strada Eugen Coca s-a prăbuşit peste ei.

Ce avere uriașă are cel mai bogat câine din lume. A moștenit-o de la o contesă austriacă

Gunther al VI-lea este cel mai bogat câine din lume și duce o viață de lux în Germania, scrie protv.ro..

Averea netă a ciobănescului german depășește 365 de milioane de euro (400 milioane de dolari), transmite Știri.md cu referire la

Cel mai bogat câine din lume trăiește viața unei celebrități de top. El este moștenitorul unei averi impresionante ce a aparținut cândva contesei Karlotta Liebenstein.

Contesa austriacă nu a avut copii și nici rude, așa că și-a lăsat moștenirea câinelui său, Gunther III. Când Gunther III a murit, averea a fost transmisă fiului său, Gunther IV.

Maurizio Mian, prietenul fiului contesei Liebenstein, a fost însărcinat să aibă grijă de câine după moartea proprietarei. El a construit un imperiu în jurul animalului de companie.

Câinele din rasa ciobănesc german duce o adevărată viață de lux. El dispune, printre altele, de un bucătar privat, de o echipă de securitate, dar și de o echipă de relații publice.

Căldura s-ar putea scumpi în Chișinău! Termoelectrica cere un tarif mai mare

Căldura s-ar putea scumpi. Termoelectrica solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să ajusteze tariful pentru energia termică, scrie TV8.md.

Compania cere un tarif cu aproape 800 de lei mai mare pentru o gigacalorie, de la 2.854 de lei, cât este în prezent, până la 3.636 de lei pentru o gigacalorie, transmite Știri.md, cu referire la 

Termoelectrica solicită și majorarea tarifului pentru energia electrică, până la 5,65 lei, fără TVA.

Ministrul german al economiei spune că Putin nu a reușit să distrugă industria Germaniei prin intermediul războiului din Ucraina
Articolul anterior
Greta Thunberg a fost luată pe sus de poliția germană, în urma unui protest la o mină de cărbune
Articolul următor