Primăria Chișinău a identificat 8 mii 682 de locuri de cazare, dintre care 4467 cu cazare imediată. Planul realizat cu locațiile stabilite și disponibile pe teritoriul municipiului ce pot adăposti persoane care necesită ajutor a fost transmis către Guvern, scrie dosarmedia.md.
”Chișinăul va conlucra cu autoritățile centrale. Rog ca cetățenii să păstreze calmul. Primăria Chișinău este pregătită pentru a gestiona situația de criză. Astăzi, în ședințele pe care le-am avut, am discutat despre etapele de intervenție”, spune primarul Capitalei Ion Ceban.
Edilul șef al Chișinăului a menționat că ”toți responsabilii Primăriei lucrează și sunt implicați 24 din 24 de ore”.
Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că ar fi primit apeluri din partea oamenilor aflați la vama Republicii Moldova. În acest sens, el cere Guvernului să permită a pune la dispoziție autobuzele Parcului Urban de Autobuze pentru a transporta persoanele.
”Avem solicitări foarte multe pentru a prelua persoane din vamă. Deja pentru 30 de autobuze. Suntem gata sa punem la dispoziție autobuzele de la PUA. Solicităm Guvernului să permită ieșirea transportului municipal înafara Chișinăului până la hotare.” a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.
Până la ora 16.00 a zilei de astăzi, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de 6 937 de persoane, dintre care 3 000 de cetățeni ucraineni. Datele au fost făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne.
Autoritățile de la Chișinău organizează activități de asigurare a suportului pentru cetățenii străini, ce traversează frontiera de stat a Moldovei. Ca urmare a activării, în această dimineață, a Planului Situațional privind gestionarea afluxului de migranți, Ministerul de Interne a dispus crearea Centrelor provizorii în localitățile Palanca și Ocnița.
Scopul Centrelor provizorii este să acorde asistență de primă necesitate, juridică și alimentară imediată imigranților. Centrele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore. La fel, persoanelor li se vor aloca pachete alimentare și de igienă. În cadrul centrelor, vor activa ofițerii BMA, care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali, care va acorda asistență. Funcționalitatea și securitatea acestora va fi asigurată de către IGSU și IGC, în comun cu Biroul Migrație și Azil.
Totodată MAI a anunțat că Biroul Migrație și Azil a activat planul de urgență și este pregătit să gestioneze eventuale cereri de azil.