Primăria Chișinău a lansat proiectul-pilot de taxare electronică

Primăria municipiului Chișinău a lansat astăzi, 16 martie, proiectul-pilot de taxare electronică în transportul public municipal, în parteneriat cu Moldova Agroindbank şi MasterCard.

Proiectul se implementează în 110 unităţi de transport. Este vorba de trei rute de troleibuz (10, 22, 30) şi două de autobuz (2, 5), transmite IPN.

Prim-vicepreşedintele MAIB, Aliona Stratan, a declarat că Moldova Agroindbank îşi propune dezvoltarea continuă a sistemului şi infrastructurii de plăţi, iar acest proiect e unul dintre proiectele strategice ale băncii în direcţia smart city. 

„În tot ce realizăm şi dezvoltăm în ultima perioadă, Moldova Agroindbank îşi propune să aducă confort, comoditate şi rapiditate pentru clienţii săi. Sistemul de plată e unul foarte simplu: e necesar să aveţi orice instrument de plată (card, telefon sau ceas inteligent), vă apropiaţi de validator şi, fără comisioane, veţi efectua plata. 

Pentru început, taxatorul va rămâne prezent în troleibuz și, apropiindu-se de fiecare pasager, va încasa plata. Însă ulterior, în unităţile de transport vor fi instalate validatoare staţionare. Noi suntem siguri că e un proiect important atât pentru locuitorii capitalei, cât şi pentru vizitatori”, a spus Aliona Stratan.

Directorul oficiului Mastercard în Moldova, Irina Untila, a menţionat că în prezent, achitarea fără numerar e un răspuns la necesităţile utilizatorilor şi ale timpului. 

Plata fără contact e sigură, comodă şi mai igienică decât cea în numerar. Plata poate fi efectuată cu orice card emis în ţară, peste hotare sau cu orice alt gadget dotat cu un sistem integrat de achitare la distanţă. La efectuarea cu succes a plăţii, este emis un semnal sonor, iar în chitanță va fi tipărită data, ora şi costul călătoriei, a explicat Irina Untila.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a reiterat că proiectul pilot va dura şase luni şi că au fost selectate rutele cele mai aglomerate. Taxatorii nu îşi vor pierde locurile de muncă întrucât pentru început vor ghida pasagerii în utilizarea dispozitivelor, iar ulterior vor fi reprofilaţi. 

Proiectul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal va fi implementat în bază de parteneriat public-privat.

China a vaccinat 64,98 milioane de persoane împotriva Covid-19
Articolul anterior
O polițistă din Cahul, aflată la serviciu, emana miros de alcool. Ce decizie a luat conducerea
Articolul următor
Alte articole interesante