Primăria Chișinău cere introducerea de noi restricții în perioada sărbătorilor

Autoritățile bat alarma în urma creșterii însemnate a numărului de noi cazuri de Covid-19, dar și decese, înregistrate pe teritoriul municipiului Chișinău. În perioada sărbătorilor, în Capitală vor fi intensificate controalele ce vizează respectarea măsurilor de protecție anti-epidemice. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Ion Ceban.

Potrivit edilului, dinamica cu privire la numărul persoanelor infectate cu Covid-19 este în creștere, însă cetățenii continuie să exagereze.

,,56.764 de cazuri avem în capitală, dintre care 898 de decese doar pe municipiu. Localurile sunt pline. Majoritatea dintre ele funcționează fără termometrie, fără dezinfectant și distanțare socială.

Mai mult, pe rețelele de socializare, văd că sunt postări că lumea merge la sărbători și le pare bine. Nu știu cât de bine le va părea când vor ajunge la spital, dar spre marele meu regret, mulți ajung la spital.

Plângem că nu avem paturi, deschidem spitale noi, secții noi. Noi vom găsi paturi, vom găsi și echipamente, chiar dacă acest lucru va fi mai dificil, nu este o problemă.

Problema este mult mai gravă. Riscăm ca să avem situația din alte țări. Resursa umană este la limită. Nu avem cadre medicale. Este o criză enormă de lucrători. Nu mai avem paturi la terapie intensivă. Extrem de mulți pacienți ajung a fi internați cu forme grave, cresc cazurile grave și critice. Uneori este foarte dificil să găsim locuri la terapia intensivă.

Am rugat sectorul HoReCa să renunțe la evenimentele corporative. Mulțumim celor care s-au solidarizat și înțeleg situația, dar avem și contrariul. Sunt în două lumi diferite, în care în una răsună muzica la corporative, iar în cealaltă nu cântă muzica pentru că este foarte trist.

În viitorul apropiat va fi convocată ședința Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău pentru a impune restricții pentru perioada sărbătorilor. Activitatea grupurilor intersectoriale să fie activizată.

Fac un apel către toți chișinăuieni ca anul acesta, sărbătorile de Crăciun și Anul nou să le marcăm fără prea mulți oaspeți, într-un cerc restrâns”, este mesajul primarului, în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Natalia Gordienko, alături de Filip Kirkorov, Jasmin și alte vedete din showbiz-ul rusesc. Cum a fost surprinsă artista?
Articolul anterior
Republica Moldova include Marea Britanie în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, în contextul apariției noii tulpini periculoase Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante