Primarul Clujului, Emil Boc, îi provoacă pe clujeni să renunțe la mașină și să facă tot mai mulți pași: „Eliminați risipa”

Primarul Clujului, Emil Boc, dă soluții clujenilor privind criza energetică. În plus, el îi provoacă pe clujeni să renunțe la mașină și să facă tot mai mulți pași, ca răspuns la provocarea orașului lituanian Tauragė.

image

Emil Boc obișnuiește să vină pe jos la muncă.

Primarul Clujului, Emil Boc, are o abordare moderată în ceea ce privește criza energetică provocată de războiul din Ucraina. 

„Nu trebuie să renunți nici la duș, nici să închizi iluminatul public…În primul rând, trebuie să elimini risipa. Trebuie să stingi becul care înainte funcționa toată noaptea fără să te intereseze dacă e aprins sau nu. Acum să te intereseze. Pur și simplu, fiecare să își caute acasă soluții de eliminare a risipei. Prin eliminarea risipei facem ceea ce trebuie și pentru România, și pentru Europa”, a spus Boc.

O lună pe jos

Primarul i-a mai îndemnat pe clujeni să circule fără mașini, în cadrul unei provocări lansate de orașul lituanian Tauragė: o lună fără mașină. 

„Reamintesc că orașul nostru a fost selectat de către Comisia Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030. În acest cadru, orașul lituanian Taurage ne invită la Challengeul 100 Sustainable Cities în aplicația #walk15”, a precizat edilul.

Pe scurt, clujenii trebuie să-și descarce aplicația care le va număra pașii, care se vor cumula cu cei ai oamenilor din alte orașe din Europa care participă la provocare, iar pentru fiecare „înconjur al Pământului” pe care îl facem împreună, municipalitatea din Taurage va planta 100 de copaci, cu obiectivul de 10.000 de copaci.

Provocarea ține din 16 septembrie până în 16 octombrie. 

Primarul a susținut că părinții din localitățile din zona metropolitană ar trebui să încerce să-și ducă copiii cât mai aproape de casă: „Părinții nu pot fi condamnați că vor să-și aducă copiii la cele mai bune școli din oraș. Condamnabil e că nu s-au făcut școli, creșe și grădinițe în zona metropolitană și nu s-a investit în creșterea calității educației de aici.”

Săptămâna europeană a mobilității

Primăria Cluj îi invită pe clujeni să se implice în Săptămâna Europeană a Mobilității – o campanie anuală la nivel european privind mobilitatea urbană sustenabilă – ce se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie.

Comisia Europeană organizează această campanie cu scopul de a promova schimbarea comportamentului cetățenilor în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de micromobilitate. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Conexiuni mai bune”.

Pe scurt, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității subliniem următoarele programe aflate în desfășurare la Cluj-Napoca:

– 16 septembrie – Vinerea Verde, program prin care transportul public este gratuit în municipiul Cluj-Napoca în fiecare zi de vineri;

– A fost demarat un proiect pilot pentru încurajarea colectării selective și folosirea transportului public – în schimbul a 15 ambalaje reciclate la containerele dedicate se oferă un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban. Aparatele pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje – sticlă, plastic, aluminiu/metal – pot fi găsite la Piața agroalimentară Zorilor, respectiv la Piața agroalimentară Flora;

– Transportul elevilor cu autobuzele școlare a fost reluat pe cele 14 trasee existente (din cartierele Mănăștur, Zorilor – Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, zona Iris și Lombului);

sursa

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

O mamă din Cantemir a sesizat poliția, după ce un individ a încercat să-i atingă fiica în vârstă de 12 ani în zone intime
Articolul anterior
Rezina: Un tânăr de 17 ani a ajuns la spital, după ce a urcat beat pe motocicletă
Articolul următor