Primarul Kievului, Vitali Kliciko: „Rusia va merge atât de departe cât îi permitem noi”

Kievul a fost lovit din nou de atacurile aeriene rusești. Primarul Vitali Kliciko afirmă pentru Deutsche Welle că ucrainenii sunt pregătiți să moară pentru libertatea lor.

Vitali Kliciko

După o noapte de atacuri rusești kamikaze cu drone și rachete care, potrivit autorităților, s-au soldat cu 11 morți și 11 răniți și au declanșat o alertă aeriană la nivel național, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a relatat pentru DW că Rusia încearcă „să înghețe civilii și să distrugă viața normală”.

Cu toate acestea, spune el, oamenii nu sunt înspăimântați, ci mai degrabă „furioși și gata să lupte”.

Primarul Kievului afirmă că, în pofida situației dezastruoase provocate de atacurile Moscovei asupra infrastructurii civile în toiul iernii, ucrainenii rămân încrezători și îi desfid pe ruși. Ucrainenii „luptă pentru independența noastră, pentru libertatea noastră. De aceea avem mult curaj, ba chiar suntem gata să murim pentru viitorul nostru“, a spus el. 

Primarul a rezumat atitudinea concetățenilor cu o frază care a devenit populară în ultima vreme: „Mai bine fără electricitate și apă, decât cu rușii”. De asemenea, el le-a mulțumit aliaților occidentali pentru ajutorul pe care l-au oferit, în special sub forma artileriei antiaeriene moderne.

Joi, forțele rusești au lansat peste 50 de rachete și zeci de drone kamikaze care au vizat 11 regiuni din Ucraina, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Deși cele mai multe dintre ele au fost interceptate, aproximativ 35 de clădiri au fost avariate.

Kliciko a vorbit și despre tancurile de luptă promise miercuri de SUA, Germania și aliații din UE, precum și despre nemulțumirea pe care Rusia a exprimat-o în legătură cu acest anunț. ”Evident că rușii sunt profund nemulțumiți de armele moderne, de tancuri, care sunt un real pericol pentru trupele lor. Rușilor le este „frică” de armele moderne cu care se vor confrunta după începerea războiului”, a spus fostul campion la box. 

„Toată lumea poate vedea adevărata față a acestei invazii, a acestui război”, a spus Kliciko pentru DW. În opinia lui, ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă „un genocid”, care a curmat mii de vieți de civili și a distrus orașe și sate.

”Vor să construiască Imperiul Rus”

Vorbind despre eforturile Ucrainei, Kliciko a subliniat necesitatea de a opri Rusia, țară despre care afirmă că nu pricepe decât limbajul puterii. „Lupta și voința de a câștiga sunt esențiale, însă la fel de important este să ai la dispoziție armament modern”. 

„Ne apărăm casele și țara întreagă. Vă rog să nu uitați, nu apărăm doar casele noastre, ci valorile noastre comune – valorile europene, moderne, democratice. Ucraina apără însă și țările europene”, a spus fostul boxer. „Sunt mai mult decât sigur că Rusia va merge atât de departe cât îi permitem noi să meargă. Auzim ce spune Moscova. Rușii vorbesc despre Polonia, despre țările baltice…“.

„Putin se prezintă ca recuperator al fostelor teritorii ale Imperiului Rus. De fapt, ei vor să reconstruiască Imperiul Rus”, este convins Kliciko. „Noi nu vrem să facem parte din Imperiul Rus. Scopul nostru este să facem parte din familia europeană, ca o țară democratică și modernă“, a declarat primarul Kievului pentru DW. 

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Irina Rimes are o nouă piesă! ,,M-am încurcat” este cel mai nou videoclip al artistei
Articolul anterior
Anatol Durbală, mesaj emoționant de ziua fiicei sale: ,,Nimic pe lumea asta nu se egalează cu fericirea unui bărbat care are o fiică”
Articolul următor