Primele căpșuni autohtone au apărut în vânzare

A venit și timpul primelor căpșune moldovenești din acest sezon. Fructele dulci și aromate se coc, în aceste zile, în serele gospodarilor. Ce-i drept, acestea au apărut mai târziu decât în anii precedenți, din cauza vremii răcoroase din această primăvară.

În schimb, producătorii dau asigurări ca le-au crescut fără a le prelucra cu pesticide sau alte substanțe chimice și spun ca prețul nu va fi diferit față de cel din anul trecut.

Un agricultor din Criuleni spune că este vorba despre soiul american Albion. Acesta rodește de mai multe ori pe an, iar dacă este îngrijit corespunzător, poate rodi chiar anul împrejur, fără pauze. Un alt lucru care a contribuit la coacerea rapidă a pomușoarelor este faptul că sunt crescute prin metoda hidroponică, tufele fiind suspendate în aer, iar în loc de pământ, au un substrat de cocos, care menține umiditatea un timp îndelungat și oferă roadă mai mare.

În pofida greutăților, prețul căpșunelor din acest an nu se va schimba, promite agricultorul. Astfel, un kilogram de căpșune va ajunge să coste, la început de sezon, în jur de 120 de lei. Chiar dacă mulți oameni întreabă de ce căpșunele autohtone sunt mai scumpe decât cele de import.

Producătorul spune că acest lucru se datorează faptului că, în Moldova, încă nu este sezonul de coacere a fructelor în mod natural, ci ne aflăm în extra-sezon, atunci când căpșunele se cresc doar în sere. De aceea și costă mai mult. Bărbatul speră să recolteze, în acest an, circa 50 de tone de căpșune. Acesta spune că în decurs de o lună se vor coace și căpșunele din câmp deschis.

sursa: www.tv8.md

În unele localități din țară, va fi permis Paștele Blajinilor, cu un număr limitat de oameni
Articolul anterior
Câte persoane vaccinate s-au infectat cu Covid-19 în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante