Primul caz de tulpină indiană de Covid, confirmat în România

Autoritățile din România au informat, în această dimineață, asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.

Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India. 

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Național de Sănătate Publică –  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, județul Brașov. Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ. 

DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice ușoare).

Varianta indiană a coronavirusului, ce provoacă COVID-19 şi care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, a arătat în studii de laborator că ar putea fi mai contagioasă şi mai rezistentă la vaccinări şi tratamente, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de EFE.

Varianta include mutaţii „asociate unei intensificări a transmiterii” şi o capacitate mai mică de neutralizare a virusului prin unele tratamente cu anticorpi monoclonali, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.

De asemenea, unele analize realizate în SUA arată o posibilă reducere a efectelor neutralizatoare a vaccinurilor împotriva acestei variante.

Astfel, studii preliminare cu vaccinul Novavax-Covaxin au arătat că acest ser nu este capabil să neutralizeze varianta indiană, potrivit OMS.

Varianta indiană, detectată iniţial la pacienţi din această ţară la sfârşitul anului 2020, este studiată prin intermediul a peste 1.200 de secvenţieri ale genomului său în 17 ţări, printre care India, Marea Britanie, SUA şi Singapore.

În pofida preocupării faţă de incidenţa acestei mutaţii în India şi care reprezintă deja aproape 40% din noile cazuri globale, OMS o consideră deocamdată doar „o variantă de interes” şi nu „o variantă îngrijorătoare”.

Variantele care suscită un nivel maxim de alertă sunt considerate cele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

La doar 6 ani, Cătălin suferă de cancer la rinichi. Împreună îi putem salva viața și alina durerea!
Articolul anterior
Își alăptează bebelușul. Cum arată jurnalista Natalia Morari la două săptămâni după naștere
Articolul următor
Alte articole interesante