Primul cetățean român a fost depistat pozitiv cu coronavirus

Un român aflat la bordul navei de croazieră Diamond Princess a fost depistat pozitiv cu coronavirus, informează autorităţile japoneze. Românul a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații.

separator
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess a fost depistat pozitiv cu coronavirus, în urma unei informări a ministerului de Externe al Japoniei.

„Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și 2 pasageri). În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autoritățile locale și reprezentanțele diplomatice ale altor state membre UE și sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români”, precizează MAE român, într-un comunicat, potrivit observator.tv.

Mărturia unei supraviețuitoare a atacului armat din Belgrad: ,,M-am întins peste colegii morți, să creadă că și eu sunt moartă”

Apar mărturii cutremurătoare ale copiilor care au asistat la atacul armat petrecut miercuri la o școală din Belgrad. Un elev de clasa a VII-a a deschis focul și a ucis opt copii și un gardian, transmite Digi24.ro

Nova.rs, citată de N1info, relatează mărturia unei fete care se afla în clasă, la ora de istorie, când băiatul a intrat pe ușă și a început să împuște colegi la întâmplare. „A început să tragă la întâmplare, avea două încărcătoare în mână, a împușcat mai întâi profesorul de istorie, apoi a continuat”, spune fata, colegă de clasă cu atacatorul.

Adolescenta povestește cum a reușit să scape cu viață.

„A omorât doi dintre prietenii noștri. M-am întins peste ei, să creadă că și eu sunt moartă.

Apoi a părăsit sala de clasă, împușcăturile încă se mai auzeau”, mai afirmă eleva. Potrivit acesteia, băiatul care a deschis focul a mers împreună cu ea la curs și totul părea normal.

De asemenea, elevii, care au fost la aceeași petrecere cu autorul masacrului cu o seară înainte, au declarat că tânărul s-a comportat destul de normal și nu au observat nimic la el care să ridice suspiciunea că ceva nu este în regulă. Însă, în această dimineață, când a venit la școală, a început imediat să tragă la întâmplare și a urmat haosul. Se presupune că elevul se afla sub influența drogurilor.

Tavan căzut peste o studentă într-un cămin al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice

Incident la un cămin al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. O parte din tavanul unei camere a căzut peste o studentă. Tânăra s-a ales doar cu o sperietură, iar administrația instituției a fost chemată să evalueze cele întâmplate. Potrivit prorectorului în problemele de administrare și gospodărie, la acel cămin urmează să fie efectuate mai multe verificări. În urma acestui caz, s-au sesizat și responsabilii de la Ministerul Culturii, scrie jurnal.md.

Incidentul s-a produs în dimineța zilei de marți la Căminul nr. 1 al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În camera unde a căzut o parte din tavan erau cazate două studente. Intendentul căminului ne-a spus că tinerele s-au ales doar cu o sperietură. Ambele au fost cazate în altă cameră din aceiași clădire.

Și ceilalți studenți cazați în cămin sunt îngrijorați de această întâmplare.

Responsabilii căminului au anunțat imediat administrația instituției de învățământ. La locul incidentului urmează să ajungă mai mulți specialiști în construcții pentru a verifica starea edificiului.

ION BUTUCEA, prorector în probleme de administrare şi gospodărie, AMTAP: „Dacă reușim chiar astăzi sau poate mâine vom face o comisie specială de la Academie. Vom implica și specialiștii din domeniul construcțiilor și să studiem.”

Ministerul Culturii s-a autosesizat în urma acestui caz.

SERGIU PRODAN, ministru al Culturii: „Este un incident care trezește mai multe semne de întrebare. Am aflat și eu din presă. Nu am avut nicio adresare către minister în acest sens. Vom lua măsuri, cu siguranță. Nu consider că este un caz minor și din punctul meu de vedere este foarte grav.”

Potrivit administrației Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, căminul a fost construit în anul 1953.

A fost deja topită! Pentru cine a donat David Popovici medalia de aur de la Mondiale

David Popovici, multiplu campion european şi mondial la nataţie, a donat copiilor bolnavi de cancer medalia de aur obţinută la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin. Demersul său vine în susţinerea programului #SperanţaNuMoareDeCancer, lansat de MedLife, în cadrul căruia s-a alăturat în calitate de Ambasador al Speranţei, scrie News.ro.

Medalia de la Budapesta, din proba de 200 m liber, este primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. 

Medalia donată a fost topită şi este în curs de a lua forma a peste 100 de fundiţe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului la copii. Acestea vor fi oferite copiilor care înving cancerul, David Popovici dorind ca fiecare copil să câştige această bătălie pe viitor.

Drumul către victorie, donarea şi topirea medaliei, precum şi argumentele care au stat în spatele acestui gest sunt surprinse într-un video emoţionant realizat de Studio Diud, cu sprijinul asociaţiei Dăruieşte Viaţă.  “Am ales să donez o medalie de suflet, foarte importantă pentru mine, către cei care au mai mare nevoie de ea, pentru ca speranţa să meargă mai departe.

Adevărul este că, de departe, cel mai important campionat este campionatul vieţii, menţinerea sănătăţii. Copiii diagnosticaţi cu cancer au nevoie de susţinerea noastră. Talentele pe care le au, ambiţiile lor pentru viitor, dar mai ales temeritatea de care sunt nevoiţi să dea dovadă în lupta cu această boală fac din ei nişte oameni extraordinari.

Pentru a fi cât mai mulţi cei care ajută aceşti copii, vă invit pe voi toţi să donaţi puţin din timpul vostru pentru a da un share programului #SperantaNuMoareDeCancer, astfel încât să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie. Credeţi-mă, fiecare dintre voi contează, fiecare share contează, fiecare copil contează, iar un gest normal din partea voastră poate însemna o şansă mare de supravieţuire pentru aceşti copii”, a declarat David Popovici.

”În fiecare zi un copil din România este diagnosticat cu cancer. În fiecare zi o familie din România intră în bătălie cu această nemiloasă boală. Din păcate, nu putem lupta noi cu această boală, însă putem oferi puţin din timpul nostru pentru a face mai cunoscut programul #SperantaNuMoareDeCancer, un program gratuit de testare genetică lansat de MedLife pentru copiii recent diagnosticati cu cancer în vederea îmbunătăţirii succesului terapeutic.

David este un exemplu pentru noi în atât de multe privinţe, iar lecţia generozităţii este încă ceva valoros din care avem de învăţat. Mulţumim, David, din inimă pentru gestul tău menit să aducă speranţă acolo unde este mai mare nevoie de ea! Mulţumim şi vouă, tuturor, pentru sprijinul acordat în a face cunoscut acest program. Împreună putem face diferenţa”, a declarat Ina Ilie, Director de Comunicare în cadrul MedLife Group.

În Moldova, se înregistrează cazuri frecvente de intoxicație cu mercur în rândul copiilor
Articolul anterior
O vedetă de la noi a rămas fără cont pe Instagram, telefon, poștă electronică. Toate i-au fost blocate în aceeași zi
Articolul următor