Primul moldovean admis la Colegiul Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie

Alexandru Prodan, un ofițer din Republica Moldova, este primul moldovean admis la Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Despre aceasta a anunțat ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, pe pagina sa de Facebook.

”Am discutat în această dimineață cu Alexandru despre etapele pe care le-a parcurs pentru a fi acceptat la cursul de pregătire inițială pentru ofițeri la Royal Air Force College Cranwell, cu durata de 24 de săptămâni. 

Alexandru a acumulat cel mai mare punctaj la testul de cunoaștere a limbii engleze dintre absolvenții promoției 2020 a AMFA, dar și în rezultatul unui interviu cu atașatul militar britanic, cu sediul la Chişinău, comandant de escadrilă Rob Hall, care este și el absolvent al aceleiași instituții de învățământ.

Sunt mândru de fiecare dată când militarii noștri ajung să studieze în cele mai prestigioase școli militare de peste hotare!

Alexandru a demonstrat că se poate și îl așteptăm în Armata Națională să-și împărtășească experiența trăită acolo, într-o instituție ai căror absolvenți au devenit personalități notorii în întreaga lume. 

Până atunci, însă, sunt sigur că ofițerul va demonstra că în Armata Națională avem tineri demni, deschiși spre inovație și creștere profesională.

Baftă tiz, sunt mândru de tine!”, a scris ministrul.

Ajutor masiv din partea SUA și a G7 pentru a evita prăbușirea economică a Ucrainei: ”Va acoperi nevoile poporului în timp ce luptă pentru supravieţuire”

Senatul Statelor Unite a aprobat joi, 19 mai, un nou pachet de ajutor militar, economic şi umanitar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, relatează CNN. Un ajutor substanțial a fost aprobat și de G7.

Miniștrii de finanțe din G7 promit Ucrainei un sprijin de peste 24 de  miliarde de dolari - Realitatea.md

Proiectul de lege a primit 86 de voturi ”pentru” şi 11 ”împotrivă”. Toţi democraţii au votat în favoarea proiectului, în timp ce 11 senatori republicani au votat împotrivă.

Proiectul va fi prezentat preşedintelui Joe Biden pentru a fi semnat.

Înainte de vot, liderul majorităţii Senatului, Chuck Schumer, a declarat că Senatul ”îşi va respecta promisiunea de a fi alături de poporul Ucrainei”.

El a adăugat că cele 40 de miliarde de dolari reprezintă un ajutor ”amplu” care ”va satisface nevoile poporului ucrainean în timp ce luptă pentru supravieţuire”.

Schumer a remarcat anterior votului că, având în vedere cât de importantă este susţinerea oferită de SUA Ucrainei în lupta împotriva Rusiei, ar fi vrut să poată afirma ”că votul va fi unanim în totalitate”.

”În timp ce majoritatea senatorilor din ambele partide doresc ca acest pachet să fie finalizat, este mai mult decât îngrijorător să vedem un cerc tot mai mare de republicani din Senat care se opun cu mândrie finanţării Ucrainei. Acum două zile, 11 republicani au votat împotriva dezbaterii acestei legislaţii”, a subliniat el.

Senatorul american a mai precizat că opoziţia senatorilor americani cu privire la ”democraţiile atacate de autoritarism” evocă dezbinarea din interiorul Statelor Unite, ”lipsa unui scop” în sine.

Oficiali americani citați de Reuters au anunțat că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv prin care SUA alocă un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari Ucrainei.

În plus, SUA lucrează activ la organizarea aprovizionării cu rachete antinavă cu rază lungă de acțiune către Ucraina pentru a ridica blocada Mării Negre, au mai precizat oficialii.

Tot joi, liderii G7 au aprobat în cadrul unei întâlniri din Germania acordarea unei asistențe financiare în valoare de 18,4 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Asistența va fi oferită sub formă de granturi și împrumuturi pentru a răspunde nevoilor financiare urgente ale țării.

„Am mobilizat 18,4 miliarde de dolari în sprijin bugetar… pentru a ajuta Ucraina să-și reducă deficitul de finanțare și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean”, se arată în document.

Anterior, la o întâlnire cu miniștrii de finanțe din G7, premierului ucrainean, Denis Șmigal, a anunțat că deficitul bugetar al țării sale este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună, potrivit hromadske.ua

Din G7 fac parte principalele ţări industrializate ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și SUA.

sursa

Mulți piloți ucraineni au murit aprovizionând apărătorii din Azvostal. ”Oameni absolut eroici, știind 90% că nu se întorc”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit public prima dată despre cum au fost livrate apă, hrană și muniție apărătorilor din Azvostal. Aprovizionarea s-a făcut cu elicopterele, iar mulți piloți și-au pierdut viața.

AGORA - Ultimul bastion din Mariupol. Despre uzina Azovstal, cea care este  luată cu asalt de trupele rusești (VIDEO)

”A murit un număr foarte mare de oameni, piloții noștri. Din păcate. Oameni absolut eroici care știau că este greu, că este aproape imposibil de atins”, a declarat Zelenski, scrie interfax.

El a mai afirmat că nu existau coridoare aeriene către Azovstal din cauza apărării aeriene dense a Rusiei.

„Piloți de elicopter de multe săptămâni, știind 90% că nu se întorc… Imaginează-ți ce au făcut acești oameni. Au zburat acolo să le dea mâncare, apă, arme și au luat răniții. Am pierdut mulți piloți”, a adăugat liderul de la Kiev.

VIDEO! Tom Cruise a încălcat protocolul regal, dar gestul lui faţă de Kate a cucerit pe toată lumea

Într-un act care ar părea demn de un adevărat cavaler, Tom Cruise a decis să o ia de mână pe Kate Middleton, în timp ce aceștia se aflau pe covorul roșu, la premiera filmului Top Gun: Maverick. Totuși, protocolul regal stabilește ca membrii Casei Regale să nu fie atinși fără permisiunea și reciprocitatea acestora.

Momentul a fost apreciat de fanii familiei regale, însă, care au notat că Tom Cruise a dovedit că este un adevărat gentleman. Nu ştim dacă Ducesa de Cambridge a fost şi ea cucerită, dar e clar că a avut grijă ca Tom să nu mai încalce protocolul: Kate și-a mutat geanta în mâna din apropierea actorului.

Tom Cruise, prezență pe covorul roșu alături de Kate și William

De asemenea, există foarte multe reguli când vine vorba de familia regală. Aceștia sunt nevoiți să urmeze, chiar și când sunt în oraș, un anumit cod, fiind motivul principal pentru care William nu și-a ținut soția de mână, la premiera filmului. 

Totuși, vizitele făcute de către Casa Regală sunt, de cele mai multe ori, oficiale și fac parte din angajamentele lor regale. Așadar, protocolul sugerează ca membrii regali să nu-și arate afecțiunea în timpul întâlnirilor oficiale, fiind considerat neprofesionist.

Protocolul interzice, de asemenea, membrilor din familia regală să facă selfie-uri sau se semneze autografe. Așadar, chiar dacă distribuția din partea filmului Top Gun: Maverick era destul de doritoare să semneze autografe și să facă selfie-uri cu fanii, familia regală nu a avut parte de asemenea bucurii, scrie click.ro.

Singurele fotografii cu Kate și William au fost făcute de către fotografii profesioniști, care s-au prezentat la premiera filmului Top Gun: Maverick. 

Kate, care a participat la eveniment alături de soțul ei, Prințul William, a fost desăvârșită într-o rochie neagră fără umeri, la care a asortat o pereche de pantofi cu toc negri. 

În timpul evenimentului, Kate Middleton purta o rochie neagră fără umeri, pe care a asortat-o cu o pereche de pantofi cu toc. Aceasta a participat la eveniment alături de Prințul William, care a purtat un costum clasic, în ton cu rochia soției sale.

Noul coronavirus poate rezista pe pielea umană cel puțin nouă ore, au constatat cercetătorii
Articolul anterior
Un polițist din Florești a fost răpit de separatiștii de la Tiraspol
Articolul următor