Primul Președinte al Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naștere

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit astăzi, 17 ianuarie, 81 de ani.

Mircea Snegur este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională, transmite Moldpres.md

A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială a statului și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia moldovenilor. Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident. În timpul grevelor studenţești din primăvara anului 1995 a fost cel care a declarat că numele corect al limbii noastre este limba română.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca. În 1956, a absolvit școala medie din satul Frumușica, raionul  Florești și în 1961 – Institutul Agricol din Chișinău. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul știinţific de doctor în științe agricole.

În anii 1961-1968, a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Florești, ulterior a deținut funcțiile de director al Stației Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociației Știinţifice de Producție „Selecția” și director al Institutului de Cercetări Știinţifice în domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălți (1978-1981).

În perioada 1981-1985, este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM, iar din 1985 și până în 1989, deține funcția de secretar al CC al PCM. Din 1989 până în 1990, a activat în calitate de Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și de Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova. La 26 martie 1989, este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

Meritele Primului Președinte au fost apreciate cu mai multe distincții. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Este Doctor Honoris Causa al Universității Agrare din Chișinău, al Universității Libere Internaționale din Moldova, al Universității din Ankara și al Academiei de Științe a Moldovei.

Târguri de Paște în toate sectoarele Capitalei

Târguri și iarmaroace tematice, cu produse pascale, vor fi organizate în toate sectoarele Capitalei.

Târgurile tematice vor fi organizate pe adresele:

Sectorul Centru

str. Ismail colț cu bd. D. Cantemir

str. Armenească colț cu str. Mitropolit Varlaam

str. Bulgară și str. Tighina (în adiacentul Pieței Centrale)

șos. Hîncești, nr. 58

str. Arborilor, nr. 21 (CC Shopping MallDova)

bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 8 (Scuarul Unic)

Sectorul Ciocana

bd. Mircea cel Bătrân, nr. 32

str. Ginta Latină nr. 18, pe teritoriul parcării pieţei S.R.L. ,,Agro-Mondial”

în preajma mai multor magazine specializate, la solicitarea agenţilor economici, producători autohtoni

Sectorul Buciucani

str. Alba-Iulia, nr. 196/2, 196/3 și 196/4 (piața Delfin)

str. Ion Creangă, nr. 74, 74/a, 76 și 78

str. Ion Creangă, nr. 45/1

str. Calea Ieșilor, nr. 5

Sectorul Râșcani

str. Bogdan Voievod, nr. 1/1, colţ cu str. Kiev

str. Calea Orheiului, nr. 105/1

în scuarul din str. Miron Costin

Sectoru Botanica

bd. Cuza-Vodă, nr.21 (Green Hills)

bd. Cuza-Vodă, nr. 23 (Piața Pechera)

bd. Decebal, nr. 34/1 (Havuz)

str. N. Zelinski nr. 7, (Supermaketul Nr. 1)

bd. Dacia, nr. 21/1 (McDonald’s )

bd. Traian intersecție cu str. Independenței

bd. Decebal, nr. 91 intersecție cu str. N. Zelinski

bd. Dacia, nr. 44-50

str. Sarmizegetusa, nr. 35

bd. Dacia, nr. 62

bd. Dacia, nr. 16

Totodată, în perioada 1-4 mai, un târg tematic va fi organizat în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam.

De asemenea, în zilele de 12 și 13 mai, sunt prevăzute activități de comerț, cu includerea produselor pascale și a florilor atât la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cât și la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici.

Suspendarea traficului rutier pe anumite străzi din Capitală, în legătură cu desfășurarea competiției de ciclism „Velohora”, ediția 2024

Primăria municipiului Chișinău informează că duminică 28 aprilie 2024, orele 06:00-18:00, va fi sistat traficul rutier, inclusiv transportul public, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente.

Măsura a fost luată în legătură cu organizarea și desfășurarea unei acțiuni social-sportive de către AO Clubul Sportiv „ SPORTER ”, cursa de ciclism „VELOHORA”, ediția 2024.

Tot duminică, 28 aprilie 2024, în intervalul orelor: 12:00-14:00, se va desfășura cursa de ciclism, cu startul evenimentului din Piața Marii Adunări Naționale, conform următorului itinerar: PMAN – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Calea Ieșilor cu virare înapoi la sensul giratoriu din preajma Parcului ,,La Izvor”; virare, Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ismail – str. Ciuflea – bd. Dacia – bd. Traian; virare, bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – finiș în PMAN, cu sistarea temporară traficului rutier pe direcția deplasării coloanei și intersecțiile cu străzile adiacente.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Brexitul începe să se simte în supermarketurile britanice: lipsă de fructe și legume
Articolul anterior
Maratonul ,,Turul legendelor” – 30 de sportivi și amatori au alergat de la vinăria Mileştii până la Cricova, pe o distanță de circa 50 de km
Articolul următor