Primul Președinte al Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naștere

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit astăzi, 17 ianuarie, 81 de ani.

Mircea Snegur este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională, transmite Moldpres.md

A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială a statului și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia moldovenilor. Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident. În timpul grevelor studenţești din primăvara anului 1995 a fost cel care a declarat că numele corect al limbii noastre este limba română.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca. În 1956, a absolvit școala medie din satul Frumușica, raionul  Florești și în 1961 – Institutul Agricol din Chișinău. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul știinţific de doctor în științe agricole.

În anii 1961-1968, a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Florești, ulterior a deținut funcțiile de director al Stației Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociației Știinţifice de Producție „Selecția” și director al Institutului de Cercetări Știinţifice în domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălți (1978-1981).

În perioada 1981-1985, este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM, iar din 1985 și până în 1989, deține funcția de secretar al CC al PCM. Din 1989 până în 1990, a activat în calitate de Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și de Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova. La 26 martie 1989, este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

Meritele Primului Președinte au fost apreciate cu mai multe distincții. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Este Doctor Honoris Causa al Universității Agrare din Chișinău, al Universității Libere Internaționale din Moldova, al Universității din Ankara și al Academiei de Științe a Moldovei.

Brexitul începe să se simte în supermarketurile britanice: lipsă de fructe și legume
Articolul anterior
Maratonul ,,Turul legendelor” – 30 de sportivi și amatori au alergat de la vinăria Mileştii până la Cricova, pe o distanță de circa 50 de km
Articolul următor
Alte articole interesante